Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #24825 Aşteptaţi bomba din august!

2014-08-02 06:52

http://www.viatavalcii.ro/index.php/component/content/article/49-opinia-mea/29301-ateptai-bomba-din-august.html

Nu vreau să vă stric week-end-ul, dar trebuie, totuşi, să punctez o idee care rezultă din citirea unor statistici, pe care le-am publicat în ziarul de ieri. Aţi citit ştirea că 1.200 de firme vâlcene şi-au dat ochii peste cap în ultima jumătate de an în judeţul Vâlcea? Atenţie, asta se întâmpla în situaţia în care din România au dispărut aproximativ 15.000 de firme! Noi publicăm lunar asemenea statistici şi le comparăm de obicei cu declaraţiile privind numărul de şomeri din judeţ, care pare să rămână constant. Pe undeva însă cred că se strecoară un fals, pentru că dacă am lua ca referinţă ideea că de la fiecare firmă dispar două locuri de muncă zilnic, atunci se induce concluzia că de la începutul anului au dispărut 2500 de locuri de muncă, adică exact câţi muncitori mai sunt (neplătiţi) la Oltchim. Asta spune mult despre lipsa de reacţie a vâlcenilor faţă de durerea chimiştilor.

Ei, cei doi, trei sau patru muncitori, care pleacă de la fiecare firmă, sunt singuri, nesolidarizaţi sub nici un fel de sindicat, pentru că Legea Sindicatelor limitează înfiinţarea de organizaţii de acest gen la un număr de 15 persoane aflate într-o organizaţie economică, dacă nu mă înşeală memoria. Îmbuibaţi, liderii sindicali sunt prea leneşi ca să îşi întărească organizaţiile şi în general lipsiţi de calităţile esenţiale care ar trebui să-i recomande în faţa comunităţii ca lideri pur şi simplu. Să ne întoarcem, însă, la efectul devastator pe care îl produc căderile firmelor în insolvenţă, faliment sau pur şi simplu la ieşirea lor din Registrul Comerţului. De cel puţin zece ani, guvernelor le e indiferent cum se descurcă firmele în economia de piaţă din România. Toate guvernele de până acum s-au gândit numai la creşterea taxelor, transformându-i pe agenţii economici în agenţi fiscali pur şi simplu: muncesc, aleargă, produc şi la sfârşitul fiecărei luni predau în visteria guvernului ce au acumulat. Nu se pune problema dezvoltării lor, a modernizării şi creşterii productivităţii. Efectele scăderii dramatice a numărului de firme, firme care dispar de pe harta judeţului, sunt urmarea căderii Oltchimului în primul rând. Buba, după cum se vede este tot pe Platforma Chimică.

Este totuşi week-end şi pot să vă dau şi două ştiri bune. Una o găsiţi în ziarul de faţă şi se referă la Hotărârea de Guvern care certifică înfiinţarea sistemului energetic Govora – Berbeşti. Cea de-a doua ştire vine de la Uzinele Sodice Govora, unde industriaşul polonez a adus un calcinator nou şi urmează să aducă încă unul. Asta înseamnă că noul proprietar nu doreşte închiderea Uzinelor Sodice Govora, ci, dimpotrivă, să le dea o nouă viaţă. Mai am o informaţie pe care nu o dezvălui încă, pentru că sunt superstiţios. Probabil că în luna august vom avea o veste bombă! Petre Tănăsoaica