Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #23411 DISPONIBILIZĂRI la CFR Marfă ca la Oltchim

2014-07-03 17:23

http://www.ziuacargo.ro/stiri/focus-stiri/disponibilizari-la-cfr-marfa-ca-la-oltchim


http://www.ziuacargo.ro/wp/wp-content/uploads/tren-marfa1-foto-Jean-Mihai-PALSU5...


După un an de la eşecul privatizării şi pierderi de nestopat în companie (92 mil euro în 2012, alte 60 mil euro în 2013), Guvernul nu găseşte altă soluţie pentru compania de stat CFR Marfă decât să disponibilizeze aproape 30% din totalul de 8.577 de angajaţi, adică 2.500 de oameni. Catalogaţi acum drept „personal excedentar”, cei care vor rămâne fără loc de muncă vor primi eşalonat, timp de 3 ani, între 12 şi 24 de salarii compensatorii, în funcţie de vechime.

Exact aceeaşi metodă a adoptat Executivul şi la Oltchim: după o privatizare de tot râsul cu „Domnul Dan” - acum aliatul premierului Victor Ponta la prezidenţiale -, combinatul a rămas fără 1.000 de salariaţi din totalul de 3.300 şi eşuări repetate la alte încercări de privatizare.

Fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, anunţa la finele lui aprilie că numărul celor disponibilizaţi la CFR Marfă va fi mai mic de 2.500, deoarece aproximativ 200 au ieşit între timp la pensie.

În 13 mai, Şova nega că i-ar fi returnat lui Gruia Stoica, patronul GFR, acum arestat la domiciliu pentru că a încercat să trucheze licitaţia organizată de Compexul Energetic Oltenia pentru transportul cărbunelui, garanţia de 10 milioane de euro depusă în momentul participării la licitaţia de privatizare.

Astăzi, Guvernul a aprobat, prin Hotărâre, plata din bugetul asigurărilor pentru şomaj a venitului de completare pentru salariile compensatorii. Ministerul Transporturilor a calculat pentru cei 2.500 de concediaţi, numai pentru anul acesta, un necesar financiar de 16,9 milioane lei pentru venitul de completare.

“Venitul lunar de completare va fi acordat celor 2.500 de persoane disponibilizate de la CFR Marfă, urmare aplicării planului de disponibilizare, aprobat de conducerea acestei societăţi. Concedierea salariaţilor CFR Marfă se va face începând cu luna iulie 2014 şi este necesară alocarea de la bugetul asigurărilor pentru şomaj a sumei totale de 67,6 milioane lei, din care în anul 2014 suma de 16,9 milioane lei”, se arată în proiectul elaborat de minister.

Salarii compensatorii eşalonate pe 3 ani

CFR Marfă anunţă că salariaţii disponibilizaţi vor primi între 12 şi 24 de salarii compensatorii, în funcţie de vechimea în muncă, în valoare maximă de 1.625 de lei/lună.

Aceşti bani vor fi alocaţi de la bugetul asigurărilor pentru şomaj, astfel:

13,4 mil. lei pentru anul 2014
32,3 mil. lei pentru anul 2015
18,8 mil. lei pentru 2016.

Totodată, în conformitate cu acordul încheiat între CFR Marfă şi organizaţiile sindicale, cei care vor rămâne fără loc de muncă vor beneficia de 6 salarii brute de 900 lei, indiferent dacă se vor angaja sau nu în perioada următoare.

Cei care îşi vor găsi loc de muncă în cei 3 ani de plată a salariilor compensatorii vor pierde ajutorul de şomaj de 547 lei/lună.

Disponibilizari masive la CFR Marfa: Cati angajati vor fi dati afara si ce compensatii primesc

http://www.ziare.com/cfr-marfa/privatizare/disponibilizari-masive-la-cfr-marfa-cati-angajati-vor-fi-dati-afara-si-ce-compensatii-primesc-1308948

CFR Marfa a anuntat, miercuri, ca va incepe disponibilizarile ca urmare a demararii programului de restructurare si reorganizare.

In aceasta companie lucreaza in prezent 8.577 de angajati, informeaza operatorul feroviar de transport, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Astfel, in functie de vechimea in munca a salariatilor, cei disponibilizati vor beneficia de 12- 24 salarii compensatorii, in valoare maxima de 1.625 lei/luna.

Acesti bani vor fi alocati de la bugetul asigurarilor pentru somaj, astfel: 13,475 milioane de lei pentru anul 2014, 32,34 milioane de lei pentru anul 2015 si 18,865 milioane de lei pentru 2016.

"Totodata, in conformitate cu Acordul incheiat intre CFR Marfa si organizatiile sindicale, salariatii disponibilizati in urma procesului de restructurare vor beneficia de 6 salarii brute echivalente clasei 10 de salarizare (respectiv 900 lei).

Aceste salarii vor fi acordate indiferent daca persoanele disponibilizate se vor angaja sau nu in perioada urmatoare", a mai anuntat compania.

De asemenea, in cazul in care salariatii disponibilizati se vor angaja in perioada acordarii salariilor compensatorii, acestia vor pierde ajutorul de somaj in valoare de 547 lei/luna.

Ponta are o veste foarte proasta pentru mii de angajati CFR Marfa: Am fost sabotati

"Procesul de restructurare are ca obiectiv pe termen scurt restabilirea echilibrului intre volumul prestatiei de transport si numarul de angajati al societatii, asigurand astfel premisele cresterii competitivitatii CFR Marfa pe o piata extrem de concurentiala.

Precizam faptul ca activitatea CFR Marfa nu va fi afectata, clientii nostri primesc pe aceasta cale asigurari ca activitatea societatii se va desfasura si in continuare in conditii normale", sustine compania.

Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa CFR Marfa SA este operatorul national de transport feroviar de marfa din Romania, lider pe aceasta piata cu o cota de piata de 54,8 %, la nivelul anului 2013. Cifra de afaceri a societatii a fost de 922, 52 mil.lei in anul 2013, in scadere cu 5% fata de anul 2012.