Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #22057 Noi obligaţii pentru asociaţiile de proprietari

2014-06-14 15:52

http://www.voceavalcii.ro/2014061421968/Noi-obligatii-pentru-asociatiile-de-proprietari.html

 

http://www.voceavalcii.ro/media/k2/items/cache/c523d148290eddd70501c498ceb9ffe2_...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senatorii au aprobat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Potrivit noului proiect de lege, asociaţiile de proprietari vor trebui să afişeze lunar modul de calcul al cheltuielilor, lucru de care se va ocupa preşedintele asociaţiei.

În proiectul de act normativ aprobat de senatori se menţionează că asociaţia de proprietari, prin grija preşedintelui asociaţiei, va afişa lunar, la vedere, lângă lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, modalitatea de calcul în urma căreia au rezultat sumele lunare de plată a proprietarilor. De asemenea, modalitatea de calcul va conţine şi arată explicit toate costurile şi sumele care formează totalul de plată al proprietarilor, respectiv modul de calcul şi repartizare a acestor cheltuieli către proprietari.

Dacă proiectul de act normativ va trece şi de votul final al Camerei Deputaţilor, atunci neîndeplinirea acestei atribuţii va constitui contravenţie şi se va sancţiona cu amendă de la 500 de lei la 3000 de lei.

Nu doar preşedinţii asociaţiilor de proprietari vor avea noi responsabilităţi, ci şi administratorii. Mai exact, aceştia ar trebui să informeze periodic proprietarii în privinţa cheltuielilor pe care asociaţia le face, precum şi a veniturilor pe care le încasează şi să îşi asume răspunderea pe acest lucru.

Astfel, administratorii trebuie să informeze trimestrial, în scris sau prin poşta electronică, proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari cu privire la situaţia financiară cuprinzând toate elementele de cheltuieli, venituri, încasări şi plăţi aferente asociaţiei de proprietari, sub semnătură proprie şi contrasemnată de preşedintele şi de cenzorul asociaţiei de proprietari, se precizează în proiectul de lege în varianta aprobată de Senat şi aflată în dezbatere la Camera Deputaţilor. În documentul citat nu se precizează însă dacă neîndeplinirea acestei obligaţii va constitui contravenţie şi va fi sancţionată cu amendă.