Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #20531 Privatizarea Oltchim, amânată încă o dată

2014-05-09 10:37

http://www.indiscret.ro/articol-privatizarea-oltchim-amanata-inca-o-data

Termenul de 16 mai se prelungeşte pentu 6 iunie din lipsă de ofertanţi, iar de la Ministerul Economiei vin informaţiicăU.E. ar fi acceptat conversia în acţiuni a datoriilor Oltchim.
de Marielena Popa

Cea de-a doua procedură de licitaţie pentru Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, care urma să aiba loc pe 16 mai, se amână pentru data de 6 iunie, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, Ion Cîlea. Preşedintele CJ Vâlcea a declarat că a primit această informaţie de la ministrul economiei, Constantin Niţă, care i-a mai comunicat că Uniunea Europeană ar fi acceptat conversia în acţiuni a datoriilor Oltchim faţă de stat.



“S-ar reduce presiunea datoriilor, lucrurile s-ar putea schimba”

“Pe 16 mai era stabilită a doua procedură de licitaţie a Combinatului Oltchim. Însă companiile nu se grăbesc să cumpere caietul de sarcini, se pare. Ministrul economiei, Constantin Niţă, mi-a comunicat că licitaţia s-ar amâna pentru 6 iunie. Noi credem că firma dinChinaşi cea a SIF Transilvania sunt hotărâte să ia Oltchimul. Foarte important, ministrul economiei mi-a mai spus că s-ar fi primit aprobare de la Uniunea Europeană pentru conversia datoriilor Oltchim în acţiuni. Atunci s-ar reduce presiunea datoriilor şi lucrurile s-ar putea schimba”, susţine Ion Cîlea. Datoria pe care Oltchim o are la Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) este de peste 250 de milioane de euro.



Al treilea termen de privatizare de la începutul anului

Termenul de 6 iunie înseamnă cea de-a treia tentativă de vânzare a combinatului, de la începutul anului 2014. La termenul din 28 martie, nicio companie nu depusese ofertele angajante, deşi îşi exprimaseră interesul de a cumpăra Oltchim, la pachet cu Rafinăria Arpechim Piteşti, un SPV creat de Societatea de Investiţii Financiare (SIF) Transilvania, SIF Transilvania Project Management Company, precum şi consorţiul format din companiile chineze BAOTA Petroche şi JUNLUN Petroleum Co. Ltd. Aceste două companii solicitaseră încă 30 de zile pentru depunerea ofertelor angajante. Prin urmare, pe 1 aprilie a.c., în timpul unei vizite la Combinatul din Râmnicu Vâlcea, ministrul economiei anunţa prelungirea cu 45 de zile, până pe 16 mai, a acestui termen. Preşedintele CJ Vâlcea nu a putut oferi alte amănunte legate de toate motivele pentru care, nici pe 16 mai, nu s-a putut organiza licitaţia. Oltchim funcţionează, în prezent, potrivit conducerii sale, la 23% din capacitate, cu aproximativ 1.200 de salariaţi, care nu şi-au primit salariile de trei luni. Valoarea activelor combinatului, care au fost transferate la o nouă societate şi care au fost scoase la privatizare, este de 305,2 milioane de euro Combinatul din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă de la începutul anului 2013.