Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #18955 Creditorii Oltchim hotarasc astazi daca privatizarea se amâna din nou

2014-03-30 21:36


http://www.monitoruldevalcea.ro/economic/43036/

http://www.monitoruldevalcea.ro/files/img/large_30-3-14--16-46-22sediu%20oltchim...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• o singura oferta depusa - un fond de investitii din Elvetia • consortiul chinezesc si Stefan Vuza au cerut amânarea cu sase luni


Astazi trebuia sa aiba loc la hotelul Double Tree by Hilton, din Bucuresti, procedura de selectie a ofertei angajante in vederea achizitiei integrale a partilor sociale detinute de SC Oltchim SA la SC Oltchim SPV SRL. Având in vedere insa ca o singura societate a depus vineri oferta si ca alte doua au cerut amânarea pentru ca doresc sa cumpere Oltchimul la pachet cu Arpechim, dar rafinaria nu a fost preluata inca de stat de la OMP Petrom, astazi, creditorii decid daca privatizarea se amâna din nou.

Vineri, la ora 11.00, a fost termenul limita de depunere a ofertelor pentru cumpararea societatii Oltchim. Pâna la acea ora nu fusese depusa nici o oferta, dar au existat doua cereri de amânare cu sase luni, depuse de consortiul chinezesc Baota Petrochemical Group - Junlun Petroleum si de SIF Transilvania. Chinezii, cotati cu prima sansa la preluarea combinatului chimic la pachet cu Rafinaria Arpechim, au avut de curând o noua runda de negocieri cu statul român, in cadrul careia ar fi cerut prelungirea cu inca sase luni a termenului de depunere a ofertelor. Pe de alta parte, Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova, a anuntat recent proiectul de a forma un consortiu al SIF-urilor, care sa se implice in rezolvarea situatiei Oltchim, impreuna cu omul de afaceri Stefan Vuza, detinatorul complexului petrochimic de la Borzesti. Ulterior, Ceocea a revenit asupra declaratiei. “Aceste doua firme au solicitat amânarea pentru ca ar dori si finalizarea negocierilor pentru preluarea Arpechim. Având in vedere sumele despre care se discuta, sute de milioane de euro, ma astept ca aceasta amânare sa fie avizata pozitiv luni de comitetul creditorilor.”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Gheorge Piperea, administrator special al combinatului.





Un fond de investitii din Elvetia a depus oferta de cumparare, la limita termenului





Si, totusi, surpriza a venit vineri, la ora 11.04, deci dupa termenul limita, când a fost inregistrata o oferta, din partea unui fond de investitii din Elvetia. In aceste conditii, Comitetul Creditorilor SC Oltchim trebuie sa decida astazi daca aceasta oferta va fi acceptata sau daca se prelungeste termenul pâna la care se mai pot depune oferte angajante pentru preluarea companiei. “Termenul se va amâna inca o data, la cererea chinezilor, cu circa sase luni, ceea ce inseamna inceputul falimentului Oltchim.", au declarat pentru EVZ surse sindicale. Informatia a fost confirmata si de surse guvernamentale apropiate de negocieri.
Inca nu se stie exact ce active ar urma sa intre in Oltchim 2, firma care ar urma sa fie privatizata. Totusi, recent, Piperea a precizat, pentru ECONOMICA.NET, activele care ar urma sa compuna Oltchim: instalatia de electroliza cu membrana, functionala si acum, instalatia de electroliza cu mercur, care va porni in perioada imediat urmatoare, facilitatea pentru PVC, acum in conservare, platforma petrochimica Bradu, brandul, marcile si toate brevetele de inventii. „In plus, pe Oltchim 2 vor fi trecute toate contractele de munca ale salariatilor Oltchim care lucreaza pe activele viabile ce vor fi trecute pe noua companie, plus circa 80 de contracte de munca de la Mentchim, o companie care va intra cât de curând in faliment.”, a spus Piperea. Acesta nu a vrut sa dezvaluie câti angajati vor trece pe Oltchim 2 si nici ce se va intâmpla cu cei ce nu se vor regasi in schema de personal a noii companii infiintate. Piperea a mai afirmat ca patru consortii au cumparat caietul de sarcini al licitatiei: Cimcomplex, compania omului de afaceri Stefan Vuza, rusii de la Oil Gas Trade, consortiul chinezesc Baota Petrochemical Group - Junlun Petroleum si Petchem si divizia petrochimica a grupului maghiar MOL.





Ministrul Nita vine mâine la Oltchim





In alta ordine de idei, potrivit liderului vâlcean al Sindicatului Cartel Alfa, Ionel Vâncea, ministrul Economiei, Constantin Nita, va veni mâine pe platforma chimica. Acesta poate fi si un semnal ca vânzarea se amâna, având in vedere ca ministrul isi anuntase in urma cu ceva vreme o vizita la Oltchim inainte de privatizare. Ministrul Economiei se declarase optimist in legatura cu combinatul vâlcean: "Eu sper ca pâna la privatizare sa avem cât mai multi investitori la aceasta companie si in felul acesta sa creasca nivelul de competitie, pentru ca asteptam investitori care au potenta financiara si care pot sa investeasca acolo minim 500 de milioane de euro, altfel nu vom putea sa repunem in circuitul economic pe baza de eficienta aceasta companie.", a declarat ministrul Economiei. (R.S.)