Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Zalmoxis

/ #245

2014-02-13 20:59

Stimate Pratmin

1. Semnatarul acestei petiții a ajuns la acest salariu tocmai acum, la o vârstă respectabilă și după un număr de proiecte și studii duse la capăt cu succes. Vă garantez însă, ca și domnia sa, ca toți ceilalți, a pornit de jos și a suportat la rândul său toate privațiunile de care vorbesc.
2. Un detectorist de bună credință care caută, din plăcere sau din patriotism, poate să distrugă la rândul său un sit. Ca să dau un exemplu, eu unul nu neg buna credință a băiatului din Zlatna, dar finalul a fost unul trist: o necropolă dacică făcută harcea-parcea.
3. Dacă toate gropile ar fi doar de 20 de cm, n-ar fi o dramă, în zonele de câmpie cu depuneri bogate (căci la munte, unde stratul vegetal e subțire, la 20 cm cam dai de stratul de cultură !). Dar dacă e semnalul puternic și vine de jos, gropile acestea vor tinde să se adâncească corespunzător.
4. Câte sunt scoase din gropi de 20 de cm și doar din stratul vegetal ? Faptele de pe teren arată din păcate cu totul altceva.

Departe de mine a nega că în rândul vostru nu există și băieți buni. Probabil că pe forumul vostru intră cei cuminți, vânătorii de capace de bere, în vreme ce peștii cei mari tac și fac. Țineți cont că atunci când se ia în calcul rolul pozitiv sau negativ al unei anume activități, se privește spre ansamblu și nu spre amănunt. Iar ansamblul, decelabil din faptele de pe teren, e cât se poate de negativ.

Concluzia logică ? Trebuie să facem ceva. Iar această petiție e un început, ca să zic așa.

ZALMOXIS