Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #15812 PCC, acţionarul care a pus beţe-n roate Oltchim, se retrage din licitaţia pentru privatizarea ...

2014-01-21 18:01

http://adevarul.ro/economie/afaceri/pcc-oltchim-1_52de5e66c7b855ff56aafa15/index.html

PCC, acţionarul care a pus beţe-n roate Oltchim, se retrage din licitaţia pentru privatizarea combinatului
În 2012, oferise 2,9 milioane de euro pe companie
. (n.a. - in bataie de joc)


Compania germană PCC SE, acţionar privat al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), şi fondul de investiţii israelian Fortissimo Capital au decis să nu mai participe la cea de-a doua licitaţie pentru privatizarea combinatului chimic.

Situaţia actuală a combinatului şi condiţiile în care se va derula procedura ne-au făcut să luăm, în final, această hotărâre. Am mai explicat, în ultimele luni, motivele care au dus la scăderea interesului PCC SE pentru Oltchim, a declarat, într-un comunicat, Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România.

PCC SE a intrat în acţionariatul Oltchim în urmă cu şapte ani. Compania deţine direct şi indirect 32,34% din capitalul combinatului. Firma germană a investit ca acţionar minoritar 50 de milioane de euro în Oltchim.
(n.a. - minciuna sau dezinformare cat "casa poporului"; sa fie clar, PCC nu a investit nici-un leu in Oltchim; a investit o suma de cca. 10 milioane de euro in actiuni Oltchin; cele 32,34% din actiuni au o valoare nominala de cca. 2,5 milioane de euro si o capitalizare, la data intrarii in insolventa, de 7,5 milioane de euro)
;

Plângeri la Comisia Europeană
Compania; a pus
(n.a.: PCC) de-a lungul timpului mai multe piedici în activitatea Oltchim. Iniţial a fost de acord cu majorarea capitalului social al combinatului cu datoriile acestuia catre stat, pentru ca ulterior să facă sesizări la Comisia Europeană pe motiv de ajutor de stat ilegal. Constantin Roibu, fost manager al Oltchim până în 2012, a acuzat de mai multe ori de-a lungul timpului PCC fie că doreşte preluarea pe sume infime a combinatului de la Râmnicu Vâlcea, fie că doreşte dispariţia acestuia pentru că deţine un concurent al Oltchim la Rokita, în Polonia.

Compania germană a participat, în 2012, la prima tentativă de privatizare a combinatului, care însă a eşuat. În acel moment, PCC oferise doar 2,9 milioane de euro pe Oltchim şi datoriile sale.

Separare de active
În luna decembrie a anului trecut, Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Oltchim, a înfiinţat o nouă firmă, denumită Oltchim SPV, care a preluat activele combinatului chimic. Activele Oltchim SPV sunt evaluate la 305,24 milioane de euro. Companiile interesate să cumpere acţiunile deţinute de Oltchim la Oltchim SPV pot depune oferte până la 31 ianuarie. Selecţia firmei care va cumpăra toate acţiunile Oltchim la Oltchim SPV va avea loc în 3 februarie.

În luna august a anului trecut, PCC SE a anunţat că este interesata să participe la o altă licitaţie de vânzare a Oltchim de către statul român. Oltchim este în insolvenţă din ianuarie 2013. Cine sunt ceilalţi peţitori Pe lângă PCC şi Fortissimo, mai sunt interesate de preluarea combinatului şi un consorţiu alcătuit din Chimcomplex Borzeşti – deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza, şi SIF-uri, alături de care se mai află traderul rus Oil &Gas Trade (OGT), dar şi chinezii de la Baota Petrochemical şi Junlun Petroleum. Presa a speculat că OGT este un intermediar pentru Gazprom, care a fost interesată de mai multe ori de companie.