Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

DOTTORE

/ #14830 Combinatul Oltchim în agonie. Pagini pentru o istorie neagră.

2013-12-23 17:30

Combinatul Oltchim în agonie. Pagini pentru o istorie neagră.

http://www.criterii.ro/index.php/en/valcea/8291-combinatul-oltchim-in-agonie-pagini-pentru-o-istorie-neagra


" ---------------------------------------------------------------------------------------

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, a subliniat că apreciază deschiderea autorităţilor române la dialog, dar că principala problemă identificată este reprezentată de lipsa acţiunilor concrete în acest caz. Oficialul european a menţionat că subiectul Oltchim a fost adus pentru prima oară în discuţie în urmă cu trei ani, până la acest moment nefiind înregistrat niciun progres real, constatându-se, dimpotrivă, o agravare a situaţiei economice a întreprinderii, în ciuda numeroaselor întâlniri bilaterale pe acest subiect.

A fost amintită şi decizia din 6 martie 2012 a Comisiei, prin care a fost autorizată conversia datoriilor în acţiuni cu condiţia privatizării ulterioare a societăţii, hotărâre care nu a fost pusă în practică de partea română.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Potrivit preşedintelui, România s-a "zbătut" doi ani de zile pentru aprobarea de către Comisia Europeană a transformării unor creanţe de circa 200 de milioane de euro în acţiuni ale statului.

"Oltchim-ul are aprobare de la Bruxelles - 200 de milioane de euro, care erau datorii către statul român, pot fi transformate în acţiuni ale statului şi se stinge datoria. Am avut multe discuţii cu Petromul să nu taie Arpechim, să-l lase ca parte a unui viitor complex Arpechim - Oltchim. Înţeleg că există disponibilitatea Petrom-ului. De ce nu se convertesc datoriile de 200 de milioane în acţiuni, nu ştiu. E ceva cel puţin ciudat şi cred că Guvernul ar trebui să intre puţin mai adânc în problema Oltchim", a completat preşedintele.

El a adăugat că a avut anumite informaţii că ar exista "un joc al închiderii Oltchim-ului". Potrivit preşedintelui, în cazul Oltchim este nevoie de o evaluare a unei echipe internaţionale de specialişti.

Traian Băsescu a mai afirmat că cel mai grav lucru este că Guvernul a făcut un "joc electoral" din cazul Oltchim.

-------------------------------------------------------------------------------------------"



Un articol lung si interesant. Merita sa fie citit in intregime!