Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #12259 Gerea: O companie din China ar putea opera o secție a Oltchim

2013-11-24 15:35

http://qmagazine.ro/actual/gerea-o-companie-din-china-ar-putea-opera-o-sectie-a-oltchim/

http://qmagazine.ro/wp-content/uploads/2013/11/gerea1jpg_94554200.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În avanpremiera Forumului Economic şi Comercial China – Europa Centrală şi de Est care va avea loc pe 26 noiembrie la Palatul Parlamentului, ministrul Economiei Andrei Gerea a anunțat că vor fi discuții concrete cu o delegație a unor investitori chinezi pentru a opera o nouă secție la Oltchim.

Este vorba despre o companie care a venit și săptămânile trecute în România, în cadrul vizitei având loc și o întrevedere cu managementul companiei vâlcene. În data de 29 octombrie, ministrul Economiei s-a întânit cu preşedinţii companiilor chineze BAOTA Petrochemical Group, Hengchao Sun şi JUNLUN Petroleum Co, Ltd, Changqing Xie, precum şi cu specialiştii celor două companii, în continuarea demersurilor pentru atragerea de investiţii la Oltchim şi redresarea economică a combinatului.

“Sunt la fel de optimist cu privire la privatizarea Oltchim, dacă nu și mai optimist. Ne aflăm pe ultima sută de metri în derularea procedurii de insolvență. Pe 2 decembrie vom avea adunarea generală a creditorilor și vom începe procedurile. Interesul manifestat este demn de luat în considerare și pe alte planuri. Sunt societăți care doresc nu neapărat să cumpere, ci și să opereze combinatul. Luni și marți vor fi două zile importante, nu numai pentru România, prin venirea premierului chinez, ci și pentru Oltchim. O dată cu venirea premierilor din Europa Centrală și de Est special pentru întâlnirea cu premierul chinez, va fi și o delegație importantă, reprezentanți ai consorțiului chinez care a vizitat recent Oltchim și care vor dori să discute mai concret pe acest subiect”, a precizat Andrei Gerea, care a completat că cei 15 milioane de euro necesari pentru capitalizarea combinatului pot fi investiți și prin preluarea operării de către o companie privată a unor secții de la Oltchim, nu neapărat sub formă de bani cash.

În prezent, ministerul a discutat și despre eventualitatea contractării unui credit de către Oltchim de la o bancă privată în valoare de 15 milioane de euro, pentru capitalizarea combinatului, ceea ce ar permite deschiderea unei noi secții care ar crește activitatea de la 24% cât este în prezent, la 37% din capacitatea de producție.

“Cei 15 milioane de euro pot veni și sub alte forme, nu neapărat cash, sub formă de împrumut. Se poate realiza această capitalizare și sub formă de operare a facilităților, inclusiv prin preluarea acelei secții care ar trebui să ducă Oltchimul pe zero la pierderi. Sunt companii dispuse să asigure operarea, capitalul de lucru, materia primă. Statul român nu poate face acest împrumut, pentru că l-am da. Oltchim are un potențial de un miliard de euro cifră de afaceri, dar pentru asta e nevoie de un capital serios investit”, a arătat ministrul.



În trei luni, Oltchim trebuie să fie pe zero

Oficialul de la ministerul Economiei a subliniat că se dorește ca, într-o perioadă de aproximativ trei luni, Oltchim să ajungă pe zero la datorii, ținta fiind chiar de obținere a unui profit.

“Am văzut că sunt și investitori români care se poziționează, cu un puternic capital financiar în spate, pentru preluarea Oltchim. Încercăm ca pînă să se finalizeze procedura de vânzare, să aducem Oltchim pe zero în privința pierderilor. Pe parcursul acestui an, Oltchim a reușit să își reducă pierderile până la un nivel de 700.000 de euro pe lună. Noi încercăm să aducem compania pe zero sau poate chiar un pic pe profit, în două, trei luni. Asta nu înseamnă că vom redeschide majoritatea secțiilor sau că vom da drumul la platform de al Arpechim Pitești”, a afirmat Andrei Gerea.

Declarațiile au fost făcute la Ștefănești, Argeș, acolo unde a fost comemorat marele om politic liberal Ion IC Brătianu, în cadrul unei acțiuni organizate de Prefectura Argeș.