Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #11973 Oil Gas Trade: După preluarea Oltchim angajaţii disponibilizaţi vor fi reîncadraţi

2013-11-19 19:31

http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/238854-Oil-Gas-Trade-Dupa-preluarea-Oltchim-angajatii-disponibilizati-vor-fi-reincadrati.html

Reprezentantul companiei ruseşti Oil Gas Trade (OGT) Florin Rozescu a declarat marţi că după preluarea Oltchim angajaţii disponibilizaţi vor fi reîncadraţi la muncă, odată cu repornirea instalaţiilor.

http://www.agerpres.ro/media/images/2013-11/111919521147604582.jpg...



Foto: AGERPRES ARHIVA / LIVIU POPESCU

"Îi vom angaja pe cei care au fost disponibilizaţi, categoric, în momentul când vom porni instalaţiile, nu le putem reporni în gol, o să luăm toţi oamenii profesionişti, cei care ştiu ce înseamnă aceea petrochimie. Vreau să mai spun ceva. În 14 august am înaintat o adresa către Petrom prin care am solicitat rafinăria Arpechim. Noi am fost de la bun început interesaţi de achiziţionarea Arpechim", a afirmat Florin Rozescu.

El a adăugat că cei de la Petrom au dat un răspuns afirmativ şi au spus că se va discuta această solicitare împreună cu Ministerul Economiei după ce se va termina procedura legată de Oltchim.

"Vreau să spun că deja noi am pre-agreat contractele de furnizare materie primă. Am pre-agreat cu Lukoilul din Bulgaria, materia primă pentru platforma Bradu pentru a doua zi după ce vom prelua Oltchim şi pentru combinatul de la Vâlcea. Deci noi avem deja materia primă pregătită. Am mai cerut încă din luna august ca toate ofertele pentru achiziţionarea Oltchim să fie făcute publice şi am cerut ca în caietul de sarcini, ca orice ofertă financiară să fie sustenabilă, adică cel care vine să arate că are şi banii. Pe scurt dorim să achiziţionăm Oltchim, platforma Bradu şi Arpechim şi să le dezvoltăm. Avem banii necesari investiţiilor care trebuie făcute, încă din august", a declarat Rozescu.

Potrivit acestuia, din discuţiile avute cu cei din conducerea combinatului, după data de 2 decembrie va începe etapa depunerii ofertelor angajante.

"Am înţeles că în data de 2 decembrie va fi o adunare generală a creditorilor. Din acel moment se pot face ofertele angajante către administratorii judiciari. Metoda creării acestui Oltchim II sau Oltchim SPV este o modalitate care se face internaţional bună, care a fost făcută cu Chrysler, în America, care a fost vândut pentru 500 de milioane de dolari, având datorii de 13 miliarde. Din informaţiile pe care le am eu suma Oltchim II este de 294 de milioane de euro. Suma minimă de 164 de milioane de euro. Noi suntem dispuşi să dăm atât cât ni se cere. OGT vrea aceste trei obiective, doreşte să investească, nu să-l vândă, nu să facă tranzacţii cu aceste active. OGT-ul are petrol, este petrolul nostru, am nafta mea, deci când aduc materia primă a mea pe care o bag aici în combinat preţul pe orice produs automat scade. Deja noi ne-am făcut planul de marketing pe Europa", a explicat Florin Rozescu.

El a declarat că interesul pentru Oltchim al celor de la OGT a apărut în luna mai a acestui an.

"În momentul de anul trecut la privatizarea din 31 octombrie, acel mare bluf, absolut toate guvernele, toate statele ştiau dar nimeni nu a participat la acea privatizare. A fost acel mare bluf, întâmplător în acea clipă eu eram la televizor şi am văzut ce s-a întâmplat. Am început să vorbesc cu prietenii mei din Federaţia Rusă, în aşa fel încât să găsim un investitor clar, strategic, care să dorească să dezvolte şi care să aibă bani. Pot să spun că subiectul Oltchim la Moscova se ştia în detaliu. Dar nu doar aici, poţi să mergi la Londra, la Amsterdam, în Brazilia, oriunde se ştie subiectul Oltchim. Dar sunt puţini cei care vin. (...). În luna mai i-am întâlnit pe cei de la OGT - Vladimir Zelianikov de 40 de ani şi Serghei Ivanov de 39 de ani - şi le-am prezentat tot ce înseamnă Oltchim. Ce doi au lucrat în petrol, au construit această companie, la început traderi, apoi au cumpărat două rafinării, una dintre ele fiind cea mai veche, de 135 de ani", a afirmat Florin Rozescu.

El a oferit la finalul conferinţei de presă o mapă cu documentele depuse de OGT din luna iunie pentru preluarea Oltchim.

Oltchim Râmnicu Vâlcea este o societate de stat aflată din luna ianuarie în insolvenţă şi propusă pentru privatizare. AGERPRES/(AS - autor: Liviu Popescu, editor: Ştefan Gabrea)