Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #11431 Ofertele angajante pentru Oltchim, în 10 ianuarie BURSA 11.11.2013

2013-11-11 08:52

http://www.bursa.ro/ofertele-angajante-pentru-oltchim-in-10-ianuarie-221612&s=companii_afaceri&articol=221612.html

 

http://www.bursa.ro/_img/articole/221612.gif...

Administratorii Oltchim şi oficialii Ministerului Economiei au finalizat strategia de reorganizare a combinatului vâlcean, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Astfel, conform acestor surse, este posibil ca ministrul Economiei, Andrei Gerea, să anunţe chiar astăzi, cu ocazia unei vizite la Oltchim, că 10 ianuarie 2014 este data limită de depunere a ofertelor angajante de către investitorii interesaţi.
Iniţial, planul administratorilor societăţii era ca această dată să fie stabilită pentru prima jumătate a lunii decembrie, dar Ministerul Economiei doreşte să atragă companii mari în cursa preluării Oltchim.
Conform acestei strategii de reorganizare, creditorii Oltchim ar urma să fie convocaţi peste trei săptămâni ca să aprobe evaluarea Oltchim şi constituirea unui "Oltchim 2" (societate tip special purpose vehicle), curăţat de datorii, care va fi vândut unui investitor privat.
În graficul invocat de sursele noastre urmează să fie definitivat tabelul definitiv al creanţelor, iar la finele lunii februarie - confirmarea planului de reorganizare, respectiv preluarea combinatului de către investitorul selectat de administratori şi minister şi aprobat de creditori.
Sursele noastre ne-au mai declarat că evaluarea combinatului vâlcean indică o valoare de lichidare de 170 de milioane de euro şi o valoare de vânzare de 290 milioane de euro în cadrul reorganizării.
La finele lunii trecute, Andrei Gerea a anunţat că privatizarea Oltchim se va finaliza în februarie 2014 dacă nu se va găsi capital de lucru (n.r. societatea este în această situaţie) sau în iunie 2014, dacă fondurile necesare vor fi găsite. Domnia sa a mai spus că identificarea unor investitori serioşi cere timp şi speră să atragă în cursa privatizării şi companii chineze, dar şi pe SOCAR, companie petrolieră deţinută de statul azer.
Recent, o delegaţie chineză a vizitat platforma Oltchim, a evaluat combinatul din punct de vedere tehnic şi a făcut şi o primă estimare a investiţiilor necesare. Potrivit mai multor surse din combinat, chinezii s-au declarat încântaţi de starea tehnică a Oltchim şi au estimat necesarul investiţional la circa jumătate de miliard de euro în eventualitatea în care vor prelua combinatul la pachet cu rafinăria Arpechim. Sursele noastre afirmă că suma include şi finanţarea necesară pentru modernizare şi capitalul de lucru pentru început.
Din delegaţia chineză au făcut parte reprezentanţi şi specialişti de la companiile BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co Ltd, precum şi oficiali ai ambasadei Chinei în România. Săptămâna trecută, în combinat au apărut zvonuri că fondul chinez care deţine competitorul ungar al Oltchim (Borsodchem) şi care a prospectat, rapid, societatea în vară, ar fi interesat, până la urmă, de preluarea combinatului.
Autorităţile noastre le-au explicat în detaliu oficialilor chinezi ce înseamnă procedura insolvenţei la Oltchim şi faptul că va trebui să participe la o procedură transparentă pentru preluarea combinatului, în speranţa că vor mai reuşi să atragă o ofertă angajantă în timp util.
Până în prezent, de Oltchim sunt interesate consorţiile PCC - Fortissimo Capital, Chimcomplex Borzeşti (societate controlată de Ştefan Vuza) - SIF-uri, dar şi compania rusească Oil Gas Trade. Potrivit unor surse din combinat, cei trei investitori au solicitat, recent, urgentarea negocierilor pentru preluarea Oltchim.