Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #11192 Oltchim, scos de la privatizarea cerută de FMI

2013-11-06 15:01

Combinatul din Râmnicu Vâlcea, între optimism și pesimism macabru

http://www.indiscret.ro/articol-oltchim-scos-de-la-privatizarea-ceruta-de-fmi

http://www.indiscret.ro/rks_images/articles/th_art_2527.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Combinatul Chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă, a fost scos din pachetul de negociere pentru privatizare al recentelor discuţii purtate între Guvernul României şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). Această situaţie poate elibera Oltchim de o privatizare în grabă sau poate genera încă o cale spre deces a ceea ce a mai rămas din “floarea petrochimiei româneşti”.
de Marielena Popa

“Oltchim nu mai face parte din pachetul de negociere. Nu am discutat nimic despre Oltchim”, a declarat la sfârşitul negocierilor ministrul finanţelor, Daniel Chiţoiu. Potrivit lui Chiţoiu, guvernul s-a angajat ca Electrica să fie privatizată cu un pachet de 51% din acţiuni prin majorare de capital, iar pachetul de 15% din acţiunile Complexului Energetic Oltenia va fi listat la bursă în trimestrul IV din 2014. De asemenea, Daniel Chiţoiu a anunţat că, aşa cum s-a convenit, la sfârşitul lunii noiembrie va fi numit un manager profesionist la Hidroelectrica, iar toate contractele vor fi tranzacţionate pe bursa de energie OPCOM.



Diculoiu: „L-au lăsat pe mâna lui Piperea să-l falimenteze”

Preşedintele Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, a declarat pentru Indiscret în Oltenia că această situaţie îi dă mână liberă administratorului judiciar, Gheorghe Piperea, să falimenteze Oltchim: „Combinatul Oltchim nu a mai intrat pe lista negocierilor cu FMI pentru că este lăsat să parcurgă etapele procedurii de insolvenţă. Nu l-au mai luat în seamă din acest motiv, dar, astfel, l-au lăsat pe mâna administratorului judiciar, Gheorghe Piperea, să-l falimenteze. Oricum, FMI nu era o salvare, ajutorul trebuie să vină de la noi, iar eu sper că noul ministru al economiei, Andrei Gerea, va pune în practică un plan concret cu măsuri şi termene de salvare a Oltchim şi de funcţionare în sistem integrat cu Rafinăria de la Arpechim. Aceasta, fie cu resurse proprii din partea României, ceea ce este puţin probabil, fie prin găsirea unui investitor”.



Cernev: „Oltchim nu va fi scos la fiare vechi”

Pe de altă parte, liderul Sindicatului „Victoria” al Oltchim, Corneliu Cernev, a declarat pentru Agerpres că această situaţie nu este dăunătoare Oltchimului, din contră: “Având în vedere că Oltchim se află în procedură de insolvenţă, o procedură legală din care nu poate ieşi decât fie privatizat, fie în faliment, reprezentanţii FMI nu au mai inclus în planul de discuţii cu Guvernul României subiectul Oltchim. Deci, în niciun caz, asta nu înseamnă că Oltchim ar fi scos deja la fiare vechi, cum se acreditează ideea. Subiectul este deja clar, Oltchim este în linie dreaptă de reorganizare şi implicit de privatizare”.



Ministrul economiei vine luni la Oltchim

Luni, ministrul Andrei Gerea va vizita Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea. Cei doi lideri de sindicat au declarat că nu vor avea loc acţiuni de protest, ci îi vor da ministrului economiei o perioadă de graţie pentru a-şi pune în aplicare intenţiile declarate de funcţionare în sistem integrat Oltchim-Arpechim. Potrivit datelor oficiale, Oltchim funcţionează la o capacitate de circa 22%, însă, recent, liderul Mihai Diculoiu a declarat că, de fapt, procentul nu depăşeşte 10%.