Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #11130 Handbal Oltchim DECLARAT FALIMENT OFICIAL !!!

2013-11-05 15:56

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/11625005/1/oltchim1.jpg?w...

http://www.prosport.ro/alte-sporturi/handbal/situatia-de-la-oltchim-nu-mai-poate-fi-redresata-cel-mai-galonat-club-de-handbal-din-romania-va-intra-in-faliment-11625005

Situaţia de la Oltchim nu mai poate fi redresată! Cel mai galonat club de handbal din România va intra în faliment

Intrat în insolvenţă din 10 iunie, cu datorii imense la STAT, cel mai galonat club de handbal din ţară, Oltchim Rm.Vâlcea nu mai poate evita falimentul.

Tribunalul Vâlcea a desemnat ca administrator judiciar în dosarul CS Oltchim Societatea de insolvenţă ”Grup Axa I.P.U.R.L.” ,reprezentată de economistul Viorel Deaconu. Până acum, la Tribunalul Vâlcea a avut loc o singură înfăţişare, pe 14 octombrie, însă la al doilea termen, pe 9 decembrie, administratorul judiciar Deaconu a anunţat că va cere falimentul.

”Pe 9 decembrie vom cere falimentul, clubul nu se mai poate redresa. Este părăsit de sponsori, nu are nicio sursă de venituri, nu mai are echipă, jucătoare, are doar un mic patrimoniu din mijloce fixe şi mai sunt şi nişte bani în cont, câteva zeci de mii de euro. S-a făcut un tabel al creanţelor la data de 10 iunie, a intrării în insolvenţă, dar după ce se va trece la faliment, se va întocmi un tabel suplimentar al creanţelor, cu salariile jucătoarelor până la data de 30 iunie, data scadentă a contractelor. Salariaţii au prioritate înaintea tuturor creditorilor, în opinia mea, jucătoarelele îşi vor primi 50-60% din restanţe, restul va fi pierdere. Există un contract de sponsorizare cu SC Oltchim, de circa 46 miliarde lei vechi, suntem înscrişi acolo la masa credală, dar credeţi că mai vede cineva un ban de acolo? Nu există posibilitate legală să cesionăm datoria la Fisc” explică Viorel Deaconu.

În tabelul preliminar al creditorilor CS Oltchim, creanţa totală acceptată este de 9.186.076 lei, dintre care 83,27% sunt datorii la Fisc, 12,75% datorii la salariaţi şi 3,98% datorii către terţe firme. ”Jucătoarele au fost asimilate ca şi salariaţi, cu acele salarii imense, a fost o greşeală, deoarece se plăteau taxe enorme. Se putea face o întrerprindere individuală sau un PFA şi jucătoarele să îşi plătească separat taxele, se economiseau câteva milioane de euro şi se salva clubul. Acum, singura soluţie, una ipotetică, ar fi ca un colos industrial să preia clubul şi palmaresul până pe 9 decembrie, ceea ce e aproape imposibil ” arată administratorul judiciar.

Palmaresul nu a fost încă evaluat

În patrimoniul clubului se află un autocar SETRA, 2 autoturisme, suprafaţa de joc pentru Liga campionilor, suprafaţa perimetrală destinată publicităţii, o tabelă electronică şi o fracţiune din cealălaltă tabelă, dar şi aparatura din sala de forţă. Acestea pot fi valorificate, însă pe ele se pot obţine maximum 150 mii euro. Palmaresul este un capitol aparte, care însă cu greu poate fi valorificat. ”Palmaresul clubului trebuie evaluat, dar în ţară nimeni nu este competent pentru aşa ceva, domnul Cristian Gaţu mi-a sugerat să fac o adresă la EHF. Pentru aceasta, îmi trebuie aprobarea Adunării Creditorilor, pentru că aducerea unui evaluator de la EHF poate costa 10-15 mii euro. Noul club din Vâlcea, HCM, care nu are nicio legătură cu Oltchim, şi-a dorit să preia şi palmaresul, dar nu poate fi cedat gratis” explică Viorel Deaconu

Neagu şi Bulatovic, cele mai mari salarii

În tabelul de creanţe al salariaţilor, cele mai mari sume de recuperat le au Cristina Neagu (153.243 lei), Katarina Bulatovic (147.343 lei), Alexandrina Barbosa (122.149 lei), Paula Ungureanu (101.595 lei), Silvia Navarro (81.048 lei), Adina Meiroşu (81.048 lei), Oana Manea (81.048 lei), Ionela Stanca (72.262 lei) şi Marija Jovanovic (71.233 lei). Sumele reprezintă pentru fiecare jucătoare echivalentul a 2,3 salarii. ”Clubul Oltchim putea fi uşor salvat de Guvern, se putea da o lege prin care cluburile care fac performanţă la nivel internaţional să fie scutite de plata impozitelor. Nu am mai ţinut pasul cu impozitele, pentru că la jucătoare nu aveam datorii mari, le puteam achita cu banii care se dau acum de la Primărie la noul club. Dacă rămânea acel lot, sunt convins că anul acesta luam Liga campionilor” a declarat fostul preşedinte al clubului, Petre Berbecaru, aflat actualmente la pensie.

Articol scris de Adi Georgescu, Rm.Vâlcea