Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #8347 "Vânzarea Ramplast - expresia eşecului restructurării" BURSA 03.10.2013

2013-10-02 22:40

http://www.bursa.ro/_img/articole/218403.gif...

http://www.bursa.ro/oltchim-ionel-blanculescu-vanzarea-ramplast-expresia-esecului-restructurarii-218403&s=companii_afaceri&articol=218403.html

Vânzarea Ramplast este reflecţia eşecului restructurării Oltchim, consideră analistul economic Ionel Blănculescu.
Domnia sa estimează că, în acest ritm de înstrăinare a unor active din combinatul vâlcean, în viitorul apropiat, pe teritoriul Oltchim, vom avea, probabil, fel de fel de activităţi industriale sau de altă natură, cum ar fi cea imobiliară.
Ionel Blănculescu ne-a declarat: "Oltchim se transformă în Parc Industrial, începând să-şi vândă componentele, altadată integrate. Astăzi Ramplast, cine ştie ce mâine! Este reflecţia eşecului în ceea ce priveşte restructurarea acestei companii. În fuga pentru bani se vând active, înainte ca un investitor serios să poată decide asupra eventualei externalizări a unor asemenea elemente. Este ca şi cum un om îşi vinde un rinichi sau alt organ transplantabil, pentru a mai obţine ceva bani, cu care să cumpere cele trebuincioase.
Îmi aduc aminte de esenţa eşuării procesului de vânzare a societăţii Tractorul SA, mândria industriei braşovene.
Câţiva şmecheri cu poziţie de decizie cândva au vândut inima companiei braşovene, adică fabrica de matriţe, cu puţin timp înaintea scoaterii la vânzare a acesteia.
Când investitorul, un mare producător european de tractoare, a venit la Braşov şi a vrut să preia Tractorul, văzând că inima companiei fusese deja extrasă şi transplantată altui «investitor», în scopul extorcării ulterioare de mulţi bani, de câteva ori preţul achitat, şi-a făcut cruce, nevenindu-i să creadă, şi a plecat fără să mai privească în urmă!
Aşa a ajuns Tractorul SA mall şi spaţiu de distracţie imobiliară.
Ne mai mirăm ca gigantul Socar din Azerbaidjan nu a mai venit în luna septembrie, după cum promisese, să preia la pachet Arpechim/Oltchim, pentru a forma un grup puternic industrial cu Petkim din Turcia, de circa 6-8 ori mai mare decât al nostru?
Ne întrebăm pe când un mall pe locul combinatului de la Râmnicu Vâlcea, în care foştii muncitori ai Oltchim să-şi poată cheltui banii obţinuţi în urma procesului inteligent şi eficient de reorganizare judiciară? Sunt sarcastic, însă cu siguranţă nu la adresa respectivilor muncitori, ci a celor care-şi bat joc de acest combinat, care astăzi ar fi putut funcţiona, iar o parte a salariaţilor ar fi putut intra în programe de pregătire şi practică profesională, finanţate prin fonduri europene".
În aceste condiţii, Ionel Blănculescu este de părere că "modificarea Legii Insolvenţei este salutară", întrucât vom putea ca, pe viitor, să evităm "astfel de acte de aşa-zisă administrare judiciară".
Comitetul creditorilor Oltchim a aprobat, vineri, vânzarea Ramplast (producător de profile din PVC din cadrul Oltchim), iar administratorii judiciari ai combinatului (Rominsolv şi BDO Business Restructuring) au stabilit data de 8 octombrie pentru organizarea licitaţiei.
Preţul minim de pornire pentru înstrăinarea Ramplast este de 6.093.761 euro, fără TVA.
Compania rusească Oil Gas Trade (OGT) LLC, care a intrat în cursa privatizării Oltchim, ar fi interesată să participe la licitaţia lansată pentru vânzarea Ramplast, susţin surse apropiate situaţiei.
Potrivit acestora, iniţial, doar Dynamic Selling Group din Galaţi ar fi fost interesată de Ramplast.
"Oltchim nu a mai furnizat materie primă pentru Ramplast de prin 2008, când piaţa imobiliară a suferit un recul puternic în urma crizei. De atunci, Dynamic Selling Group furnizează Ramplast materia primă, iar societatea produce profilele pe care firma gălăţeană le exportă în Ucraina şi Republica Moldova. Producţia Ramplast în acest sistem de lohn este mică, iar Ramplast este captiv comenzilor Dynamic Selling Group. Probabil că OGT prospectează oportunitatea reluării, la Oltchim, a producţiei de materie primă pentru Ramplast, în eventualitatea în care vor câştiga cursa privatizării combinatului", ne-au spus sursele noastre.
Vânzarea Ramplast este văzută ca un pas extrem de important pentru viitorul Oltchim, care are nevoie de minimum 15 milioane de euro pentru majorarea producţiei şi securizarea contractelor pentru anul viitor.
Piraeus Bank şi Banca Transilvania vor să finanţeze Oltchim cu până la 10 milioane de euro, iar condiţia celor două bănci ar fi fost obţinerea acceptului comitetului creditorilor pentru vânzarea Ramplast, mai sus¬ţin surse din combinat.
Potrivit Ministerul Economiei, în afară de ruşii de la Oil Gas Trade (OGT) LLC, de Oltchim s-au arătat interesaţi mai mulţi investitori, printre care consorţiul PCC-Fortissimo Capital, Yildirim Turcia, dar şi SIF-urile, care vor să formeze un consorţiu pentru investiţii la Oltchim, împreună cu Chimcomplex Borzeşti, Salrom şi Tricon Energy. Tot de Oltchim este interesată şi banca rusească de investiţii VTB Capital.
Ziarul BURSA a publicat, recent, informaţia că gigantul rus Gazprom s-ar afla în spatele Oil Gas Trade LLC, o companie privată din Rusia, cu o cifră mică de afaceri, dar care acţionează la comanda clienţilor mari, ca structură de lobby, consultant sau interfaţă în licitaţii, după cum afirmă sursele noastre.
Oficial, Oil Gas Trade LLC Rusia este producător şi distribuitor de produse petroliere şi petrochimice, cu două linii mici de producţie.

EMILIA OLESCU