Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #8346 Vuza&Liga mare din PSD au pus-o de-un Oltchim

2013-10-02 22:20

http://www.gazetadebistrita.ro/article_attachments/0006/5911/vuza9_top.jpg?13791...

http://www.gazetadebistrita.ro/citeste/6152-vuza-liga-mare-din-psd-au-pus-o-de-un-oltchim

Omul de afaceri Ştefan Vuza încearcă încă o dată să preia controlul combinatului Oltchim. De această dată în spatele lui sunt oamenii de afaceri din cadrul SIF Moldova, care şi-au anunţat sprijinul în acest demers. Capul de afiş al acestui SIF este Viorel Hrebenciuc, care anul acesta şi-a “înşurubat” fiul în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova. Vuza, împreună cu acest SIF au demarat proiectul “Compania Naţională de Chimie”, iar deja ministrul Economiei Varujan Vosganian a sărit “la nadă” şi i-a cerut ajutorul lui Vuza pentru a salva Oltchimul.

Mai multe publicaţii au titrat săptămâna trecută că ministrul Economiei, Varujan Vosganian, l-a chemat pe omul de afaceri clujeano-moldovean, Ştefan Vuza, ca să “salveze Oltchimul”. Vuza a mai vrut să salveze acest combinat pentru că face afaceri în domeniul industriei chimice prin intermediul Chimcomplex, însă la acea dată afacerile au fost stricate de “alesul poporului”, Dan Diaconescu.
De această dată, Vuza are şanse mult mai mari să preia combinatul pentru că se va înscrie la procedura de insolvenţă. Însă, patronul “suveicii” Serviciilor Comerciale Române nu are singur puterea financiară pentru a achiziţiona pachetul majoritar, astfel că în ajutor i-au sărit moldovenii de la SIF Moldova. Acţiunea a fost gândită din timp, pentru că împreună cu acest SIF, Stefan Vuza a pus bazele proiectului “Compania Naţională de Chimie”. Din acest proiect o parte este deţinută şi de compania de audit Deloitte. Conform unui comunicat, prin acest proiect va fi preluată întreaga activitate a Oltchim, va fi asigurat un capital de 50 milioane de euro, un capital tehnic de investiţii urgente de 25 milioane de euro şi un capital pentru investiţiile de mediu şi contravaloarea părţilor sociale ale combinatului.
Însă, o altă bucăţică din caşcaval va ajunge la Viorel Hrebenciuc. Chiar dacă nu are legătură directă cu SIF Moldova, chiar în acest an, fiul lui, Andrei, a ajuns să fie numit membru în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova. Propunerea pentru ca Andrei Hrebenciuc să facă parte din CA-ul SIF-ului a venit din partea Dianei Le Bomin, persoană fizică care deţine circa 3% din acţiuni la SIF Moldova. Cea din urmă este sora omului de afaceri Mihai Rotaru, unul dintre cei mai mari sponsori ai PSD la nivel naţional.
Cu alte cuvinte, combinatul Oltchim va ajunge pe mâna lui Ştefan Vuza şi a mahărilor din PSD, care au ca numitor comun plăcerea de a face afaceri cu statul, pe care îl şi guvernează.

Ce se naşte din pisică, afaceri cu PSD mănâncă
În cadrul unei conferinţe de presă, Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova a declarat că 70% din producţia Oltchim este de produse clorosodice. Oltchim le vinde la 300 de euro tona, Chimcomplex, la 700 de euro, iar pe bursă sunt cotate la peste 800 de euro. Acesta sugerează ideea integrării într-un consorţiu a Oltchim, deţinut majoritar de stat, cu Chimcomplex, care face de parte din grupul SCR al omului de afaceri Ştefan Vuza, dar şi cu alte societăţi apropiate, precum Prodchim şi Mentchim, sau, de exemplu, cu Sinterom Cluj, Contactoare Buzău, Someş Dej, toate fiind afaceri din “suveica” lui Vuza. Preşedintele SIF-ului a amintit şi că Salrom este furnizor şi pentru Oltchim, şi pentru Chimcomplex, şi că ar putea fi gândită şi integrarea acestei companii.
"La Oltchim se vorbeşte despre interesul grupurilor Vuza, Niculae (n.r. Ioan Niculae, proprietarul Interagro). Dincolo de deficitul de imagine, pe care îl pot avea în accepţiunea unora, este important să aduci aceşti oameni la discuţii”, a declarat Ceocea, care a mai adăugat că SIF-urile pot găsi o formulă să susţină acest proiect, nu neapărat cu bani. "Pot veni cu nişte garanţii bine gândite astfel încât să fie atrase fondurile de investiţii”, a adăugat şefului SIF-ului. "Noi suntem un iniţiator al acestei idei, însă sunt invitate la discuţii şi celelalte SIF-uri”, a mai spus Costel Ceocea.


Un SIF mumă, altul ciumă!
Gazeta de Cluj a prezentat modul în care Vuza a fost prins în “off-side” de SIF Oltenia. Dinel Staicu, șeful SIF-ului, l-a acuzat pe Vuza că „plimbă” banii pentru a-i păstra în propriile conturi. Conducerea SIF Oltenia acuză că Ştefan Vuza, care a cumpărat prin privatizare cele două mari combinate (Sinterom Cluj şi Contactoare Buzău), reuşeşte prin intermediul mai multor tranzacţii financiare de tip „suveică” să ruleze fondurile acestor două combinate pentru ca, în final, acestea să ajungă în capitalul unor firme pe care miliardarul le deţine sub „umbrela” Grupului Serviciilor Comerciale Române (SCR). În mai 2006, SIF Oltenia a dat în judecată Sinterom pentru a anula o hotărâre a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din cadrul Sinterom prin care se majora capitalul social la A1 Impex Cluj-Napoca (firmă deţinută de Vuza - n.r.) cu 2,7 milioane de lei. Judecătorii clujeni au dat câştig de cauză SIF-ului şi au obligat să se anuleze hotărârea. În decembrie 2007, SIF a mai deschis un proces împotriva Sinterom pentru a anula o altă hotărâre prin care se mai încerca majorarea capitalului la A1 Impex Cluj-Napoca cu peste şase milioane de lei. „Printr-un şir de operaţiuni financiare fondurile Sinterom sunt direcţionate către societăţi controlate de Ştefan Vuza”, se arată în plângerea SIF Oltenia. Şi această hotărâre este anulată de instanţa clujeană


“Puii” lui Vuza
Omul de afaceri clujean, cu o avere estimată de Top Capital la circa 425 de milioane de euro, controlează direct sau prin interpuşi SC Sinterom, Federaţia Română de Turism Sportiv, SC A1 Impex Cluj-Napoca, SC A2 Ploieşti, SC A4 Borzeşti, SC A6 Dej, SC Euro House Piatra Neamţ, SC Uzuc Ploieşti, SC Someş Dej, SC Chimcomplex Borzeşti, SC Iaşitex, SC Caromet Caransebes, SC Novatextile Bumbac Piteşti, şi este acţionarul majoritar din cadrul Serviciilor Comerciale Române.


Răzvan Robu