Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #8344 Zaremba: "Combinatul are nevoie acum de un nou proprietar" BURSA 03.10.2013

2013-10-02 21:44

http://www.bursa.ro/_img/articole/218399.gif...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.bursa.ro/oltchim-zaremba-combinatul-are-nevoie-acum-de-un-nou-proprietar-218399&s=companii_afaceri&articol=218399.html

Oltchim are nevoie de un nou model de business în contextul actual al pieţei petrochimice mondiale, iar ca să supravieţuiască are nevoie să fie privatizat cât mai curând, ne-a declarat Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE, acţionarul minoritar semnificativ al combinatului vâlcean. Domnia sa a spus că autorităţile au amânat până în iarnă selecţia unui investitor privat şi până în primăvară privatizarea efectivă, în condiţiile în care se aştepta o vânzare rapidă în această toamnă.
Reprezentantul PCC ne-a explicat: "Piaţa petrochimică trece acum prin revoluţia etanului, care este un produs obţinut din gaze de şist, mult mai ieftin decât nafta. Etanul costă 30 de dolari pe baril, iar nafta - în jur de 100 de dolari pe baril. Industria petrochimică europeană este puternic concurată de SUA, care beneficiază de gaze de şist, China şi Orientul Mijlociu, care au produse ieftine şi tehnologii competitive. Mulţi producători din industria europeană îşi adaptează tehnologiile ca să poată prelucra etan în loc de nafta. Oltchim trebuie să supravieţuiască pe această piaţă şi, ca să facă acest lucru, trebuie să aibă un alt model de afaceri şi să beneficieze de noi investiţii. Iar aceste decizii trebuie să le ia un investitor privat, şi nu în iarnă, ci cât mai curând".
Întrebat cât timp îşi mai menţine interesul pentru Oltchim, Wojciech Zaremba ne-a răspuns că "timpul costă bani şi că PCC a pierdut mult timp în România". Domnia sa a ţinut să menţioneze că, dacă anul trecut Oltchim era un obiectiv stategic pentru PCC, acum combinatul reprezintă "o ţintă printre multe altele". "Ne interesează Oltchim, dar din ce în ce mai puţin", a mai spus reprezentantul PCC.
Wojciech Zaremba susţine că autorităţile noastre au făcut reclamă intensă pentru privatizarea Oltchim în acest an şi că este timpul să verifice care sunt companiile cu adevărat interesate de combinatul vâlcean: "PCC a susţinut insolvenţa Oltchim tocmai în ideea unei privatizări rapide a combinatului. Sunt secţii care sunt închise de peste un an de zile. Oltchim se chinuie să supravieţuiască, iar situaţia se deteriorează pe zi ce trece. Societatea a supravieţuit pentru că a fost susţinută de stat, atât în problema salariilor, cât şi în problema asigurării utilităţilor, dar nu poate merge aşa la infinit. În contextul actual al pieţei europene şi mondiale, în care concurenţa este acerbă, Oltchim trebuie să aibă un nou plan de afaceri ca să fie competitiv. Trebuie să vezi ce poţi păstra din platforma de la Râmnicu Vâlcea şi cea de la Bradu şi cât mai trebuie să investeşti ca să te adaptezi revoluţiei etanului".
Domnia sa ne-a spus şi că amânarea procesului de privatizare este riscantă, întrucât investitorii îşi pierd interesul: "Administratorii Oltchim şi statul se concentrează foarte mult pe repornirea combinatului, când ar trebui să înceapă discuţiile cu investitorii interesaţi. Oltchim are şanse să funcţioneze dacă trece în proprietate privată. Ori acum, Oltchim generează pierderi, nu are fonduri suficiente pentru salarii şi plata utilităţilor. Încă nu s-a găsit o soluţie de finanţare".
La începutul lunii septembrie, reprezentantul PCC ne-a declarat că Oltchim este prea important pentru a mai face încă o încercare nereuşită de privatizare, chiar dacă se află în prezent în procedură de insolvenţă. Tot atunci, Wojciech Zaremba a anunţat că PCC şi fondul israelian Fortissimo (care participă în consorţiu la privatizarea Oltchim) este gata să facă totul ca să salveze combinatul.
Potrivit Ministerului Economiei, de Oltchim mai sunt interesate companii precum Oil Gas Trade (OGT) Rusia, dar şi Chimcomplex, care vrea să constituie un consorţiu cu SIF-urile.

ALINA TOMA VEREHA