Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

S. MAX

/ #8094 Transcrierea conferintei de presa - CAPITOLUL III OLTCHIM -

2013-09-26 19:42

Transcrierea conferintei de presa sustinute de ministrul Varujan Vosganian si secretarii de stat, Adrian Ciocanea si Manuel Donescu- 26 sept 2013 - (CAPITOLUL III OLTCHIM).

Reporter:

Daca tot ati deschis alte subiecte, va intreb de situatia Oltchim…

Varujan Vosganian:

Vineri, maine, creditorii se intalnesc pentru a conveni asupra modalităţilor de finanţare pe termen scurt pentru Oltchim. Se vehiculeaza tot felul de cifre: ca are pierderi de nu stiu cat. Aceasta cifra nu e relevanta ca o buna masura din pierderile alea sunt contabile si vin din nivelul amortizarilor. In fapt, pierderile au coborat de la 5 milioane de Euro in februarie cand a inceput insolventa la cateva sute de mii in iulie si in august a intrat chiar intr-un usor profit si probabil in septembrie va stabiliza. Insa, nu putem tine acest nivel fara sa schimbam niste membrane si fara sa efectuam anumite cheltuieli care se ridica la 12-15 milioane de euro. Pentru atragerea acestor bani există o ofertă din partea unor bănci – dar am sa va spun saptamana viitoare numele bancilor – şi posibilitatea de a vinde un activ, care este oarecum excentric in sensul ca nu face parte din procesul de productie, e vorba de Ramplast. Ramplast care din cauza ca Arpechim nu lucreaza, practic poate functiona numai prin relatii cu tertii. Unul din acei terţi doreşte să îl achiziţioneze.

Reporter:

Cine vrea sa cumpere Ramplast?

Varujan Vosganian:

Este un furnizor de la Dunarea de Jos din zona Galati-Braila. O sa va spunem saptamana viitoare. Dacă sunt de acord creditorii cu această formulă, atunci săptămâna viitoare va anunţăm rezolvarea finanţărilor pe termen scurt. Oltchim poate redeveni bancabilă (nota comentatorului: Oltchim nu mai este bancabil?). In clipa in care Oltchim redevine bancabila inseaman ca nu doar a ieşit din moarte clinică, ci poate să treacă la saloanele cu cei care abia aşteaptă externalizarea. A, ca o banca privata sa accepte sa finanteze Oltchim care in februarie era in moarte clinica este o performanta extraordinara. Nu ascund ca sunt impresionat de capacitatea de regenerare a Oltchim. Se dovedeste ca este intr-adevar o unitate care conteaza pe pietele internationale daca, in conditiile in care lucra cu cateva procente din capacitate era inglodata in datorii si ipoteci, nu avea niciun contract de aprovizionare, de desfacere, a ajuns totusi dupa aproape zece luni in situatia aceasta. Deci, vineri se discuta aceste chestiuni. Eu am sa anunt saptamana viitoare care este rezultatul, luni sau marti.

Dupa care, in zece zile ar trebui prezentat raportul de evaluare. Dupa ce s-au facut cateva operatiuni laborioase, s-au inventariat activele, s-au inventariat stadiul activelor, fiecare unde e ipotecat. Pe urma s-a facut o ierarhizare a datoriilor si a creditorilor, s-au clasificat creditorii etc. Sa nu se creada ca lunile acestea au fost irosite! Nu! Creditorii sunt invitaţi să vadă care este valoarea de piaţă făcută de o echipă puternică de expertiză.

Pierderile la Oltchim au coborât de la cinci milioane euro în februarie, când a început insolvenţa, în august a intrat chiar pe uşor profit, în septembrie probabil se va stabiliza. Nu putem să schimbăm acest nivel fără să (…) facem anumite cheltuieli, care se ridică la 12-15 milioane de euro. Pentru atragerea acestor bani există o ofertă din partea unor bănci şi posibilitatea vânzării Ramplast. Nu pot să vă dau cifra, dar cred că valoarea de piaţă pe care o vor propune administratorii judiciari e undeva intre 250-300 milioane de euro. Ei vor spune: potrivit raportului de evaluare Oltchim ar valora atat. Peste zece zile ar trebui ca ei sa spuna : face atata, bine ! Noi ne-am multumi si cu atata. Sau nu, noi noi vrem chiar atat. Sau noi vrem mai mult de-atat. Din clipa in care creditorii isi stabilesc oferta, incep negocierile de fapt. Asadar, socotesc ca din 10 octombrie intram pe ultima turnanta la Oltchim, adica incepem negocierile efective.

Eu am anticipat putin, am trimis saptamana trecuta tuturor atasatilor nostri o scrisoare, am inceput sa primesc déjà de la ei posibile contacte. Nu puteam sa le trimit mai devreme pentru ca n-as fi putut sa raspund la o seama de intrebari. A, ca unii au venit singuri, da! Dar nu pot eu sa-i invit la dialog fara sa am aceste elemente.

Pe urma, luni incep sa ma intalnesc cu cu cativa ambasadori, unde exista firme cu capital de stat, cum este SOCAR sau KazMunayGaz. Si intentionez sa propun administratorilor sa angajeze si o firma de profil, specializata in cautari. Adica as vrea sa avem in vedere toate posibilele variante. Am avut o intalnire si cu un grup PP-DD pentru ca eu, in procedura pe care o am, ma intalnesc cu toate grupurile parlamentare. Si am avut o discutie interesanta si in legatura cu aceasta tema, pentru ca dansii m-au intrebat cum vad, in perspectiva implinirii unui an de la aceasta procedura, ceea ce s-a intamplat anul trecut. Si eu am spus ca, in clipa in care vom avea succes cu Oltchim, eu am sa-i invit la celebrare pe toti cei care, intr-un fel sau altul, au facut parte din biografia recenta a Oltchim.

Reporter : …

Varujan Vosganian :

In momentul in care Oltchim se privatizeaza, orice discutie de acest fel se face cu cumparatorul. De altfel, daca creditorii erau privati, Oltchim era deja privatizat in februarie. Dar pentru ca actionarul si creditorul apartin statului, atunci noi am ramas in continuare administratori.

Preluare - http://vosganian.ro/?p=4536