Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #8048 Toamnă fierbinte pentru Oltchim

2013-09-26 12:51

http://www.viatavalcii.ro/images/2013/petre-tanasoaica_1.jpg...

http://www.viatavalcii.ro/index.php/component/content/article/49/19436-toamn-fierbinte-pentru-oltchim.html

scris de Petre Tănăsoaica
Începe să plesnească ceasul pentru Oltchim. Ieri a fost la Râmnicu Vâlcea reprezentantul Chimcomplex Borzeşti, Ştefan Vuza, care se află de câteva zile în zonă cu o echipă de experţi pentru a evalua starea concretă în care se găseşte, la ora actuală, combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea. Domnul Vuza a făcut şi declaraţii publice către presă, la întâlnirile pe care le-a avut cu prefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean. Desprindem de aici o afirmaţie ca un diagnostic: Oltchim nu este nici pe departe un complex industrial care trebuie tăiat sau ale cărui activităţi trebuie reduse. Domnul acesta începe să-mi devină simpatic, deşi nu l-am văzut în viaţa mea, pentru simplul motiv că a venit cu un plan din care nu este exclus nici Arpechimul, iar în al doilea rând îmi este simpatic pentru că este român.

Am informaţii în „prime-time” că PCC-ul, cel care a băgat atâtea beţe în roate activităţii Oltchim, nici dacă s-ar da peste cap ca zmeul din poveste, n-ar putea să scoată 50 de milioane de euro. Din surse pe care nu ne permitem să le dăm publicităţii, am aflat că, nu cu puţin timp în urmă, stăpânii PCC-ului de la Varşovia au vândut divizia de transporturi ca să scape de faliment. Se ridică o problemă acum, iar această problemă ţine de Guvern, de Ministerul Economiei, care a fost foarte favorabil PCC-ului, modificând de câteva ori regulamentul de privatizare de anul trecut.

Este posibil să fie inventate condiţiuni care să favorizez în continuare PCC-ul. Dacă nişte miniştri sau oameni de decizie au beneficiat de lobby-ul PCC, atunci domnul Vuza n-are nici o şansă, chiar dacă ar trebui să întoarcă „autorităţilor” beneficiare atenţiile primite pentru condiţionările din programul de privatizare. În orice caz, se anunţă o toamnă foarte fierbinte, iar noi, cei din presă – vorbim de cei care n-au beneficiat de atenţiile PCC -, va trebui să stăm cu ochii pe guvernanţi. Petre Tănăsoaica