Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

S. MAX
Musafir

/ #4443 Piperea discuta o finantare pentru Oltchim cu un fond de investitii.

2013-06-19 19:59

"Administratorul judiciar de la SC Oltchim SA, Gheorghe Piperea, a avut miercuri o serie de discutii cu reprezentantii Fondului de Investitii Mediterranean Real Estate Finance, cei din urma exprimându-si optiunea de a finanta capitalul de lucru de la Oltchim.
Reprezentantii Fondului au întarit optiunea lor, solicitând în acelasi timp garantii certe pentru recuperarea sumei de bani pe care vor sa o investeasca.
'Nu suntem o banca, suntem o firma de management financiar care ar fi capabila sa investeasca o suma de bani pentru a ajuta combinatul de la Vâlcea, dar totodata avem nevoie de garantia ca aceasta suma poate fi returnata la un moment dat. Noi am exprimat si urmatoarea solutie în sensul ca am fi interesati de achizitia conductei Oil Terminal si a rafinariei pitestene 'Arpechim'. Asta ar însemna ca nu mai e nevoie de garantarea sumei pe care noi am da-o combinatului vâlcean', au declarat reprezentantii Mediterranean Real Estate Finance.
Totodata, acestia si-au exprimat si nelamurirea cu privire la strategiile pe care le are în prezent Oltchim si au solicitat în acest sens presedintelui Gheorghe Piperea mai multe date.
Piperea le-a cerut reprezentantilor Fondului scrisori de bonitate bancara si explicatii certe cu privire la banii care ar urma sa fie directionati catre Oltchim.
'Avem aceste discutii de mai multe saptamâni, dar din pacate pâna acum Fondul nu a oferit explicatii cu privire la suma pe care ar da-o Oltchim. Noi nu suntem proprietari ai conductei Oil Terminal si nici ai rafinariei de la Pitesti. Singurele date certe pe care le pot da eu sunt urmatoarele: pe de-o parte, datoriile totale ale Oltchim se ridica la 793 milioane euro si, pe de alta, Oltchim functioneaza într-un sistem aproape de lohn; adica avem furnizori, producem si vindem în contul creantelor. In plus, la Oltchim sunt anumite active care nu mai sunt garantate, adica ar putea fi vândute sau folosite din gaj', a precizat Piperea.
În consecinta, administratorul de la Oltchim a precizat ca în perspectiva ar putea exista discutii cu privire la o suma de 50 milioane de euro însemnând anumite active care ar putea fi folosite drept garantii pentru împrumuturi.
'Aceste active libere de sarcina pot fi vândute, ele ramânând pe loc în interiorul combinatului, combinatul plateste o chirie, iar la final ar putea fi recuperate sau ar putea fi folosite drept garantie pentru o suma de tip ajutor. Acestea sunt vreo patru instalatii: Piroliza de la Pitesti, anhidrida ftalnica, Sectia Ramplast si niste incineratoare', a precizat administratorul judiciar.
Discutiile s-au încheiat urmând ca în urmatoarele doua saptamâni sa se poarte negocieri între Fondul de Investitii si conducerea Oltchim. Printre altele, Gheorghe Piperea a mai mentionat faptul ca exista 11 investitori interesati de Oltchim si ca la sfârsitul lui iulie va exista o evaluarea concreta a activelor Societatii Oltchim - SPV.

PRELUARE ARTICOL DIN BizLawyer
http://www.bizlawyer.ro/stiri/tranzactii/piperea-discuta-o-finantare-pentru-oltchim-cu-reprezentantii-unui-fond-de-investitii-investi