Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

S. MAX

/ #4414 LA CFR DA, LA OLTCHIM BA

2013-06-17 18:06

"IPOCRIZIE. Pentru CFR s-au putut şterge datorii de peste 1,5 miliarde lei, însă la Oltchim nu a fost posibil. Guvernul USL a aruncat Vâlcea în sărăcie şi şomaj, în schimb, la CFR s-a aprobat cu o lejeritate absolut înspăimântătoare o ordonanţă de urgenţă prin care imensa datorie se va transforma în acţiuni. Aşadar, despre voinţă politică discutăm. La CFR s-a vrut, la Oltchim nu s-a putut. Decidenţii politici uselişti au aruncat Oltchim în nebunia insolvenţei şi au trimis angajaţii în şomaj fără nici cea mai mică remuşcare, în condiţiile în care combinatul chimic mai putea fi salvat.

Ministrul Chiţoiu, vândut PCC-ului

De acelaşi tratament putea beneficia şi Oltchimul, dacă, repetăm, exista voinţă politică. Ea nu a fost, ba, mai mult, s-au pus beţe-n roate celor care au dorit şi aveau şi soluţiile pentru salvarea combinatului. La momentul martie 2013, Oltchim avea datorii totale de 720 de milioane de euro din care 250 de milioane de euro la AVAS, 150 de milioane de euro la Electrica, deţinută de stat, 130 de milioane de euro la bănci, 43 de milioane de euro reprezentând avansuri încasate de la clienţi şi 147 de milioane de euro sunt alte datorii.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
La Oltchim este vorba de o altă abordare. Ne-am luptat timp de 4 ani, din 2008 până în 2012, să obţinem de la Comisia Europeană aprobarea pentru a face conversia datoriilor în acţiuni, mai ales datorită piedicilor puse de acţionarul minoritar PCC. Când, în sfârşit acest lucru s-a întâmplat, aprobarea venind în data de 12 martie 2012, am convocat Adunarea generală a Acţionarilor pentru a realiza majorarea de capital. Ministrul Economiei de atunci, Daniel Chiţoiu, a dat mandat pentru a se vota împotriva majorării de capital. Vă pot spune, însă, că şi acum dacă se doreşte se poate face majorarea de capital. Pe Legea Insolvenţei, L85/2006, creditorii pot realiza conversia datoriilor în acţiuni fără acordul acţionarilor. Senzaţia mea este că se doreşte punerea pe tavă a Oltchimului pentru PCC. Prin crearea acestui Oltchim 2, asta se doreşte. Regret că PCC-ul şi-a făcut jocul, până la urmă şi îmi pare rău când văd că s-a pus batista pe ţambal şi nimeni nu mai zice nimic.
Ce se mai poate înţelege în faţa acestor evidenţe? Despre ce să fie vorba? Prostie, rea-voinţă, interese obscure? Optăm pentru cea de-a treia variantă. Să vă fie ruşine guvernanţi USL, în frunte cu Ponta şi Chiţoiu! Să vă fie ruşine şi vouă politicieni locali, care n-aţi fost în stare să vă bateţi pentru soarta Oltchim! De la preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, şi secretarul Camerei Deputaţilor, Cristian Buican, până la ultimul parlamentar vâlcean. Să vedem acum cu ce tupeu mai veniţi în faţa oamenilor să le vindeţi gogoşi umplute cu ceaţă!"

MAGDA POPESCU

PRELUARE ARTICOL (PARTIAL) DIN VOCEA VALCII.
LA CFR DA, LA OLTCHIM BA
Postat de Editor in 13 iunie 2013 @ 00:16 In Economie,Prim plan
http://www.voceavalcii.ro/2013/06/13/la-cfr-da-la-oltchim-ba/print/