Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BARBAROSA

/ #3356 Visele PCC devin realitate de la zi la zi

2013-04-13 17:29

http://www.evz.ro/detalii/stiri/oltchim-pcc-vrea-sa-preia-combinatul-la-un-pret-derizoriu-925234.html

Managementul combinatului chimic Oltchim consideră că acţionarul minoritar PCC încearcă, printr-o campanie negativă de publicitate, să scadă valoarea de piaţă a companiei din Râmnicu-Vâlcea pentru a o prelua la un preţ derizoriu şi pentru a descuraja orice competiţie în momentul privatizării, se arată într-un comunicat comun al companiei şi al Ministerului Economiei.

"Publicitatea agresivă a acţionarului minoritar PCC SE, sancţionată de curând ca publicitate înşelatoare de către CNA, pare să fie un instrument prin care un acţionar minoritar încearcă scăderea valorii de piaţă a unei companii pentru a o prelua mai apoi la un preţ derizoriu", se menţionează în sursa citată.

Potrivit comunicatului, acţiunile PCC în ultimii ani s-au concentrat pe deschiderea de litigii, alungarea oricăror finantaţori interesaţi să investească în Oltchim, discreditarea managementului companiei, toate acestea conducând la blocarea activităţii la capacitate maximă şi, în final, cauzând pierderi importante.

Atât statul roman prin Ministerul Economiei, cât şi conducerea Oltchim şi-au exprimat de curând dorința de a avea o privatizare de succes a celui mai mare combinat petrochimic din Centrul şi Sud-Estul Europei.
Oltchim nu a mai primit garanţii de stat de 11 ani
În ciuda acuzaţiilor PCC, Oltchim nu a mai primit garanţii de stat din anul 2000, nu are datorii la bugetul de stat şi nu a beneficiat niciodată de scutirea de la plată a impozitelor, susţine conducerea companiei şi oficialii Ministerului Economiei.
Mai mult, în sursa citată se menţionează că Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu este interesată de executarea Oltchim iar datoria către Eximbank nu există, aşa cum pretinde acţionarul minoritar PCC.

"AVAS nu poate executa Oltchim deoarece Guvernul României a aprobat un Memorandum prin care solicita Comisiei Europene aprobarea conversiei datoriilor către AVAS în acţiuni, aceasta solicitare fiind în prezent în analiza Comisiei", se spune în comunicat.

Totodată, conducerea companiei afirmă că datoria faţă de AVAS a reapărut ca urmare a diminuarii capitalului social din anul 2007, ocazie cu care PCC "şi-a crescut procentul deţinut in actionariatul Oltchim în mod artificial de la 1% la 12,1581%".

"Deşi a notificat în scris AVAS că va participa la majorarea de capital, PCC nu şi-a susţinut poziţia, ci, dimpotrivă, a blocat majorarea de capital social. Ca urmare a acestei situaţii, capitalizarea bursieră a Oltchim a scăzut de la 1 miliard de Euro la 100 milioane de Euro", se precizează în comunicat, lucru care a făcut ca societatea să devină nebancabilă, nemaiavând acces la finanţări pentru investiţii.

Preluarea petrochimiei de la Piteşti, certificată de specialişti

Mai mult, Oltchim nu a primit niciodată 49 de milioane de euro de la Eximbank cu titlu de garanţie de stat, la care PCC s-a opus prin acţiuni demarate în faţă Comisei Europene şi instanţelor din România, ceea ce a condus până în prezent la neacordarea finanţării care ar fi permis funcţionarea la capacitate a Oltchim.

În ceea ce priveşte preluarea pirolizei de la Arpechim, conducerea combinatului chimic susţine că aceasta a fost apreciată de toţi evaluatorii independenţi (Tecnon OrbiChem, Nexant, Raiffeisen Capital Investment) ca fiind singura soluţie viabilă prin care Oltchim îşi poate asigura fluxul de materii prime.

"PCC ignoră faptul că Oltchim este un mare combinat care are nevoie lunar de zeci de mii de tone de materii prime. Până în acest moment, PCC SE nu a prezentat o strategie coerentă de funcţionare a Oltchim, şi nici nu a indicat sursele de materii prime pentru strategia imaginată de ei", se adaugă în comunicat.