Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

peste tot exista oameni buni dar si uscaturi.

#501 Au aparut si Muzeografii corecti si drepti sa spuna ceva.

2014-03-03 10:13

Buna ziua dragi Romani si ma refer la cei cinstiti, onesti si cu scaunul la cap, adica sanatosi mintal.
Pentru ca astazi a inceput Postul Mare si tot omul are ocazia sa se curete de pacatele facute pentru a deveni cu adevarat OM a aparut si rodul Postului.
Sa stiti ca nu toti Muzeografi, Arheologi, Istorici sunt invidiosi, egoisti, mincinosi.
Avem in Muzeele noastre si oameni cinstiti,onesti,corecti si un exemplu demn de urmat este colectivul de la Muzeul de Istorie al Olteniei care a hotarat sa acorde prima de 30%+10% bonus gasitorului tezaurului monetar de 1,8 kg argint dar care are o valoare inestimabila datorita raritatii monedelor.Dumnezeu sa va deie sanatate voua si famililor dumneavoastra stimati Muzeografi pentru gestul facut si sa fiti un exemplu si pentru cei din Hunedoara,Alba si Neamt.
Cinste voua.Aici aveti stirea ca incet, incet devenim o tara Democrata.
http://www.craiovaforum.ro/stiri/craiova-oltenia/dolj-muzeul-olteniei-plateste-43-000-de-euro-pentru-comoara-gasita-la-bulzesti.html
As mai scrie si altceva dar sincer nu vreau sa murdaresc aceasta stire cu alte stiri mai vechi si fara de rusine. De aceea in postarea urmatoare o sa va arat gandirea Comunista a altor fete din alte Muzee ale tari.
Inca o data strig in gura mare: Cinste voua pentru gestul facut in aceste vremuri tulburi.
Sa fiti iubiti Stimati Muzeografi, asa veti atrage Detectoristii sa fie cinstiti pentru ca sunt primiti cu caldura.
DIFERENTA DINTRE OMUL INTELEPT SI OMUL PROST

#502 La noi unul premiaza si zece barfeste si blameaza.

2014-03-03 10:45

Aici sa revedem stirea in care Guvernul Romaniei a laudat o alta mare descoperire anul trecut in care Premierul aduce laude gasitorului si transmite semnalul in Tara ca daca vrem ca tezaurele sa ajunga in Muzee atunci gasitorii trebuiesc felicitati, respectati si recompensati pentru norocul si gestul facut de a preda descoperirea statului si nu sa o vanda in tari straine.
Asa trebuie sa gandeasca un adevarat roman si un om cinstit.
O sa spuneti unii: da, dar de ce vrea recompensa, insemneaza ca e cautator de castig.
De aceea pentru ca e norocul lui. De aceea ca Dumnezeu ia purtat pasii spre acea comoara. Da pentru ca Dumnezeu a stiut ca e om bun si cinstit si nu un braconier.
Da pentru ca exista in toate Tarile legi corecte in care se spune ca gasitorul are dreptul la o parte din valoare.
Aici aveti stirea in care Detectoristul primeste o Diploma de Onoare din partea Guvernului.
http://tv-h.ro/jurnal-tvh/bunul-simt-premiat-6868#.UxRPgM7-uE9
Acum asteptam stirea cand va primi si suma totola cuvenita pentru descoperire.
Dar pana atunci uitati aici reactia invidiosilor din alte Muzee care mor de ciuda ca oameni normali primesc sume de bani in urma predarilor la Muzeu.
http://glasul-hd.ro/Ponta-a-deschis-Cutia-Pandorei-Recompensa-acordat%C4%83-pentru-obiectele-descoperite-cu-ajutorul-detectorului-de-metal-creeaz%C4%83-un-precedent-periculos_12_15369.html
Si de unde sunt cei invidiosi??? Normal din Hunedoara unde de-a lungul anilor s-au descoperit o gramada de lucruri scumpe si de importanta istorica, dar culmea care ci ca nu au ajuns in Muzee.
Stau si ma intreb oare de ce???
- Pentru ca atunci cand vine cineva la voi sa predea ceva il primiti ca pe cel mai mare hot ???
- Pentru ca au disparut multe obiecte cu complicitatea unor angajati sau oameni cu functi mari???
- Pentru ca exista interesul sa nu mai fie gasite de Detectoristi amatori ci de alt fel de asa zisi detectoristi ???
- Pentru ca tremurati sa dati acei bani ca recompensa de parca iati da din buzunarul vostru ???
Eu unu nu stiu raspunsul dar rog pe aceasta cale ca toti care cunoasteti adevaratul raspuns sa postati aici pentru a afla si Detectoristii adevarul dar si Arheologii.
Va mai rog ca raspunsurile sa fie oneste si nu minciuni cum suntem invatati.
SCRIU AICI PENTRU CA DACA POSTEZI ASEMENEA COMENTARI PE DETECTIEMETAL ITI SUNT STERSE SI ESTI BANAT. OARE DE CE? DETECTORISTII NU TREBUIE SA AFLE ADEVARURI???
Ce bine ca mai putem spune adevarul pe acest sait.

#503 Minciuni si iar minciuni,asa am fost invatati dar orice invat are si desvat

2014-03-03 11:34

Ca sa stie toata lumea si sa faca diferenta intre un Detectorist-autorizat si un Braconier-detectorist cititi aceasta stire veche din anul 2005 si veti intelege cum se comporta un Braconier care nu are nimic in comun cu Detectoristul.
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/11903/Vanatorii-de-comori-de-la-cetatea-dacica-Sarmizegetusa-au-fost-arestati.html
Sincer mi-a trebuit mult sa caut pe internet ca sa dau de aceasta stire. De ce??? Simplu, pentru ca Braconierii sunt pe cale de disperitie asa cum au disparut si Dinozaurii.
Am mai gasit ceva stiri mai noi dar erau irelevante pentru ca acolo se incerca ca un Detectorist autorizat sa fie scos ca Braconier in situri, lucru absurd pentru ca un Detectorist fuge de situri ca dracul de tamaie (Damne iarta-mi exemplu)si nu ar calca niciodata un sit cu detectorul.
Asa ca acele stiri le las ca mai intai Domnul sa faca dreptate si apoi voi posta aici rezultatul.
De fapt ce vor acei 10 Arheologi care au semnat acel PDF de sorginte SF si semnatarii acestei Petiti care unite la un loc cer absurdul total si autoritar in Romania ???
Simplu, cer schimbari de legi Democrate cu legi de pe vremea lui Ceasca deci sa schimbam Democratia cu Dictatura totalitara.
Dar Tovarasii Arheologi care se mai simt ca in tinerete Comunisti ar trebuii sa ceara legi prin care de le bugetul Statului sa se verse fonduri pentru protejarea si conservarea siturilor.
Dar sarscii nu au stiut cum sa formuleze Petititia si de atata gandire au deviat de la subiect si au ajuns la cuvantul Detectorist si detectie. Ii inteleg, varsta e devina, cu varsta incepi sa uiti, neuronii sunt tot mai putini,te gandesti ca maina poimaine mori si nu ai fost cunoscut destul in mas-medie. Ce sa ii faci, asa e viata, ne nastem, facem prostii, murim saracul la fel ca bogatul.
Si sa va mai postez o stire tot de la Invidiosii vremii, tot de pe taramurile Dacilor, daci care si-au dat seama ca atunci cand moare omul nu ia nimic cu el pe lumea cealalta decat pacatele si faptele bune.Asa ca s-au gandit sa ingroape aurul pentru urmasii urmasilor lor, dar care urmasi se opun cu inversunare sa fie gasit, poate peste 100 de ani o sal gaseasca nepotul lui si atunci va fi legea sa pastrezi ce gasesti ba mai primesti o prima de la Stat ca ii conservi tezaurul in casa ta.
Gandire nesanatoasa pentru ca sunt toate sansele sa nu mai fie gasite niciodata.
Ma intreb oare cum vreti voi urmasii Dacilor sa gasiti tablitele cu scrierea strabunilor vostri??
Vreti cu tot dinadinsul sa nu fie gasite urme de scriere si sa ramana in eternitate vorba ca Dacii erau analfabetii ???
Nu e destul ca noi poporul Roman suntem vazuti in Europa ca analfabeti ???
Asa ca lasati poporul sa-si caute istoria si limba sa dovedim ca am fost si un popor cult nu doar buni luptatori si fauritori de arme.
Aici aveti stirea in care gasitorii de istorie Dacica sunt facuti profitori, jefuitori,adica oameni de nimic chear daca au dus la Muzeu ce au gasit.
http://adevaruldespredaci.ro/primiti-cu-kosonii-cetatile-dacice-din-muntii-orastiei-de-la-epoca-traficantilor-de-comori-la-cea-a-vanatorilor-de-recompense/
Asa sunt romanii, nu stiu daca si dacii erau la fel de invidiosi, egoisti, increzuti, vicleni, si mai ales mari mincinosi in favoarea lor si in defavoarea oamenilor corecti care spera ca atunci cand fac o fapta buna sa fie felicitati nu injurati.
Sa auzim numai de bine si tineti Postul, daca nu puteti alimentar atunci macar duhovnicesc, adica nu spuneti prostii si mai ales nu mai mintiti.

Dumnezeu sa ne ajute.
PENTRU DETECTIEMETAL : HEI BAIETI VEDETI CA AICI E DEMOCRATIE SI NU DERANJEAZA PE NIMENI ADEVARUL ?????NU STERGE POZE INCOMODE cu E.S.T.  CA BAIETELUL stergatorului TREBUIE SA DEVINA ARHEOLOG !!!! NUMA BINE si adevarul sa poposeasca si la voi

SPERAM,SPERAM, SPERAM CA VA FI BINE

#504 Ministerul Culturii trebuie sa investeasca in Istoria Tarii si sa respecte populatia ei.

2014-03-03 13:14

Si ca sa inchei cu stirile despre Istoria tari am mai gasit o stire care arata adevarul despre situatia din teren a siturilor din Romania care era acum doi ani, care este si azi si care va fi si in anii urmatori daca nu se investesc bani pentru pastrarea, imprejmuirea si conservare lor.
Dar Domnilor Arheologi, pentru a primi domniile voastre fonduri nu trebuie sa aruncati cu noroi intr-un hoby si in practicantii acestuia.
Ar fi fost mult mai simplu si mai onest sa faceti o petitie la Guvern in care sa cereti aceste fonduri si nu sa faceti aceasta Mascarada la adresa Detectiei in Romania.
Ati ajuns de tot rasul-plansul mai ales ca sunteti persoane cu Facultati si Doctorate.
Acum poate a auzit si Ministerul Culturi de aceasta tiganie si poate noul Ministru va face rost de fonduri ca sa va Satisfaca doleanta ca Muzeele sa primeasca bani de investitii.
Aici aveti stirea veche dar actuala.
http://www.dezvaluiri.ro/investigatii/ancheta/491700-arheologia-romaneasca-supravietuieste-doar-gratie-lucrarilor-de-pe-autostrazi.html
Sa auzim numai de bine si sa incercam sa fim OAMENI ca doar asa se va face ceva constructiv si nu distructiv.
PENTRU VOI DE PE DETECTIEMETAL CARE AVETI BUTOANELE, LASATI COLEGII SA-SI EXPRIME IDEEA,BUCURIA, NEMULTUMIREA,SAU DREPTUL LA REPLICA SI DACA MAI SCAPA CUVINTE VULGARE ATUNCI VOI PUTETI CORECTA DAR FARA A DISTRUGE IDEEA PENTRU CA UNI DINTRE VOI NU AVETI CURAJUL SA VA SPUNETI NEMULTUMIRILE.

SA INVATAM DE LA COPII.

#505 Pentru Arheologii sceptici si nunumai.

2014-03-04 12:06

Bine ca mai gasim si stiri placute in lumea asta nebuna, nebuna, nebuna.
Vlăduţ, micuţul arheolog şi anticar care anul trecut si-a deschis inima pentru noi ca sa ne destainue marele sau vis : sa devina cel mai mare colectionar si anticar din orasul lui.
Si ca meserie sa se faca Arheolog.
http://www.bistriteanul.ro/povestea-de-joi-vladut-micutul-arheolog-si-anticar-1380800940930.html
Oare acest copil nevinovat poate fi considerat de cineva ca va deveni un pericol public?
Sigur NU, doar de o minte cu mari probleme de discernamant.
Poate fi el un viitor impostor pentru ca detine soluti pentru curatarea monedelor?
Sigur NU, soluti pentru curatarea monedelor se gasesc la liber in toate tarile democrate.
Poate fi el un viitor impostor pentru ca merge pe la batrani si cere monede vechi pe bani sau cadou?
Sigur NU, pentru ca le primeste de la oameni, oameni care le-au primit si ei de la alti oameni.
VLADUT AM O MARE RUGAMINTE LA TINE:
CAND VEI DEVENI ARHEOLOG INCEARCA SA DUCI CU TINE IN ACEA INSTITUTIE SUFLETUL TAU CURAT SI GANDIREA DE COPIL NEVINOVAT SI INCEARCA SA O IMPARTI TUTUROR DE ACOLO PENTRU A DEVENI SI EI PLINI DE INTELEPCIUNE.

Musafir

#506 Sa-i uram succes lui Vladut!

2014-03-04 12:16

Ii urez si eu succes in viata lui Vladut, mai ales ca va alege aceasta cale.
Sunt cam sceptic sa razbata in arheologie printre asemenea hiene, insa poate vre-odata dreptatea va invinge. Poate insa nu va cunoaste pe nici unul din cei zece proscrisi.
Sa reparam Muzeul.

#507 Rugaminte pentru Detectoristi.

2014-03-04 14:12

Postez aici o mare, dar mare rugaminte la toti Detectoristii autorizati si familile lor.
Cautand o stire despre Muzeul National de Istorie ca sa inteleg fenomenul SF care bantuie in aceasta institutie am gasit stirea SF care m-a dat pe spate.
Muzeul National se tot repara de 12 ani si se tot darama tot de 12 ani.
Daca era legenda mesterului Manole mai intelegeam, dar si el s-a prins ce sa faca.
Asa ca a zidit-o pe Ana si a rezolvat problema si aia intr-o saptamana nu in 12 ani si cine mai stie cate zeci de acum incolo.
Eu ma gandesc ca o explicatie plauzibila si pertinenta ar fi ca Muzeul se afla sub puterea unui mare blestem.
Dar cine si dece sa blesteme Muzeul?
Raspuns simplu: Detectoristii.
Cum se poate scapa de acest blestem?
Simplu, trebuie sa aduca o echipa de Preoti de la Patriarhie ca este aproape si sa sfinteasca locul, iar in timpul slujbei de Festaniei toti Arheologi sa zica in cor: Doamne iartane ca ne-am batut joc de oameni cinstiti si cu frica de Dumnezeu care au ca hoby detectia.
Iar Detectoristii daca vor fi anuntati in ce zi se face Slujba sa zica de la locurile lor de munca: Doamne iartai ca nu stiau ce spuneau si faceau.
Si cand Preotul va zica Amin atunci blestemul se va ridica si Muzeul va straluci in splendoarea lui.
A doua varianta ar fi ca Detectoristii sa faca o petitie online in care sa ceara cu disperare urgent fonduri de la Guvern iar Guvernul sa aduca o firma serioasa de constructi din strainatate, iar petitia sa o semneze toti Detectoristii din Romania impreuna cu membri famililor lor si poate ne dau semnaturi si Braconierii dar numai cei care se pocaiesc si promit sa se faca baieti cinstiti.
Daca alegeti varianta a doua atunci o sa o caut si eu pe net si o sa o semnez cu toata familia si catelu si purcelu, poate aduc si pisica.
Aici aveti stirea SF cum doar pe meleagurile noastre se poate intampla.
http://stirileprotv.ro/stiri/social/nepasarea-inculturii-sute-de-mii-de-piese-de-muzeu-sunt-pe-cale-de-disparitie-din-cauza-disputelor-politice.html
Numai de bine si cat mai multe tezaure predate ca vad ca au spatiu gol destul, asa ca baieti datii bataie sa il umpleti.Cred ca sunt incaperile unde candva mergeam noi Pionierii si vizitam colectia lui nea NICU, piei de animale,sulite, sageti,masute din scoici, e-he-hee ce istorie aveam, ce babuini eram. Si acum cand vrem istoria noastra se refuza predarile. Chear ca nu mai inteleg nimic.
Cum devi bogat si apoi sarac.

#508 Azi esti Milionar, maine esti cetatean normal.

2014-03-04 18:25

Va amintiti de cuplul din California care a gasit un tezaur format din monede de aur in valoare de 10 milioane dolari pe proprietatea lor ?
Sunt sanse ca sa ramana fara comoara pana la urma pentru ca ultimile stiri din San Francisco arata ca:
Exista o poveste care descrie jaful de monede din aur de la Monetaria San Francisco la inceputul secolului trecut. Asta ar putea explica de unde provin monedele din aur in valoare de 10 milioane dolari care au fost gasite in ultima luna in California.
Stirea cu jaful a fost gasita in Biblioteca Digitala din Haithi si suna cam asa:
Detalile cu privire la jafuldin 29 Iunie 1901 a 30.000 dolari din aur din anul 1899, monede care nu au apucat sa intre in circulatie pentru ca au fost furate din Monetaria San Francisco.
Aceaste monede din stire se potrivesc cu monedele de aur gasite recent la poalele Muntilor Sierra, care sunt monede noi din aur si in valoare putin mai mica de 30.000 dolari din care cele mai multe sunt batute la Monetaria San Francisco la sfarsitul anilor 1800.
In cazul in care se dovedeste ca monedele provin din acel jaf atunci gasitorii vor trebuii sa plateasca pentru a le pastra pentru ca se schimba statutul de la "comoara gasita" la statutul de"bunuri furate gasite".
O Comoara poate fi atunci cand : obiecte din aur sau argint sub forma de monede, bijuterii sau lingouri, ascunse de un proprietar necunoscut in pamant sau alt loc privat pentru o perioada indelungata de timp. Comoara este atunci cand proprietarul este necunoscut si nu poate revendica obiectele.
Dar in acest caz proprietarul este Trezoreria U.S. care este adevaratul proprietar.
Comoara ar fi putut apartine gasitorilor doar daca nu mai exista adevaratul proprietar.
Pe romaneste: tezaurul apartine Statelor Unite care au pirdut acesti bani atunci cand au disparut din caserie suma de 30.000 dolari in aur.Dolarii nu au fost gasiti deoarece vinovatul nu a vrut sa spuna unde i-a ascuns.
Prin urmare pentru cuplul care a gasit acum comoara a fost o poveste frumoasa dar care a tinut putin.
America este o tara democrata care are legi pentru toate situatile care pot apare.
In acest caz daca comoara era a unui om ar fi apartinut gasitorilor
Daca a fost furata de la Stat atunci apartine Statului si dupa 100 de ani.
Cred ca este corect si cinstit, dar ma intreb oare cum se simt tinerii care peste noapte au devenit Milionari si a doua zi au devenit oameni obisnuiti ????
S-a simtit sigur NASOLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL.
AICI AVETI STIREA IN ORIGINAL
http://pjmedia.com/tatler/2014/03/03/gold-treasure-trove-shocker/?mjp
vizitator

#509 America e America = Democratie

2014-03-04 20:54

Chiar daca ar fi asa, statul american trebuie sa dovedeasca ca monedele provin din locatia de unde au fost furate. De asemenea, trebuie sa dovedeasca faptul ca PERSOANA CARE LE-A INGROPAT ESTE CHIAR HOTUL SI NU ALTA PERSOANA, DE EXEMPLU UNA CARE A VANDUT CEVA SI A OBTINUT ACELE MONEDE si apoi le-a ingropat. In America. buna credinta se prezuma, iar ca sa dovedeasca acele presupuneri dupa atatia ani va fi foarte greu, daca nu chiar imposibil. In America e democratie, nu e comunism ca la noi. Bineinteles, chiar daca va dovedi statul american ca a ingropat chiar hotul acolo acele monede, dar a mai ingropat si altele din alte jafuri, chiar acel articol spune ca daca se va dovedi asta, vor fi banii impartiti jumatate-jumatate. "In this case, the finders and the government would split ownership." :) Deci America = democratie.

Sunt 100% sigur ca nu se va dovedi nimic ( chiar daca va depune astfel de cereri statul american, se va ajunge la proces , iar acolo legea e lege, nu e targuiala ). Oamenii isi vor lua banii, chiar daca nu vor mai putea sa le vanda pe Ebay pana se hotaraste decizia. Desi cred ca nu va porni statul american un astfel de proces care sa ii pateze imaginea, pentru 10 milioane de dolari.

Concluzia mea este ca respectivul articol este unul platit sau unul la comanda, pentru a satisface interesele unor grupuri similare cu cele din Romania, care sunt impotriva detectoristilor si norocosilor.
vizitator

#510 Pe cand si la noi adevarul

2014-03-05 08:48

Uitati-va aici,bogatia istorica a Tarii noastre care este in Muzeele de la noi.
Majoritatea sunt descoperiri intamplatoare facute de taranii care isi lucrau pamantul.
Si de romanii care prin plimbarile lor pe dealuri si vai gaseau un mal surpat si din el se zarea un obiect sclipitor.
Si mai putine gasite de Arheologii care ar trebui zi de zi sa bata coclaurii in cautarea de tezaure.
Dar nu veti fi niciodata in stare sa recunoasteti adevarul.
Adevarul ca oameni norocosi au adus la picioarele voastre artefacte pe care voi ati facut studi si in urma lor ati obtinut lauri pe cand gasitorul de multe ori a disparut din peisaj.
Cum de puteti trai asa?? foarte simplu fara constinta.
Delectativa ochii.
http://www.youtube.com/watch?v=sOzDCmLPRwI
vizitator

#511 Asteptam sfarsitul minciunilor in Romania.

2014-03-16 17:39

Pentru cei care din curiozitate ati intrat pe aici si doriti stiri despre asa zise dovezi detinute de Arheologi impotriva Detectoristilor cinstiti si inregistrati uitati aici ultimile dovezi ale urii fata de acest hobi Detectia in Romania unde se pune intrebarea stupida: da dumneavoastra de ce v-ati apucat de detectat?
Eu ii intreb pe Arheologi ei de ce s-au apucat de arheologie si raspunsul va fi dragostea pentru Istorie.
Ii intreb pe Politisti ei de ce s-au facut Politisti si raspunsul va fi pentru a-i prinde pe delicventi.
Asa ca detectoristul s-a apucat de detectie din dorinta de a gasi obiecte pierdute si a trai acea senzatie, ce o fi, pana vede ce este.
Intrebari stupide care se puneau in vechiul regim de securisti.Silviu Brucan spunea ca trebuie sa treaca 4 generatii pana noi romanii sa gandim democrat,da, cu parere de rau ii dau dreptate pentru ca inca suntem comunisti in gandire.
Daca doriti vizionati aici si aveti rabdare sa vedeti gandire, da ce gandire.
http://www.youtube.com/watch?v=3HIXvHWMW00
http://www.youtube.com/watch?v=yvRnRna9AJw
Sunt 5 parti in total dar ma lasa sa postez doar 2 restul le gasiti domniile voastre.

Musafir

#512 Re: Un mare arheolog in viata..Florin Ridiche

2014-04-02 09:20

#327: Popescu Marin - Un mare arheolog in viata..Florin Ridiche

Când dezbaterea este pierdută, calomnia devine unealta ratatului.

Socrate

detectoristul ghinionist

#513 sa nu ne oripilam prea tare

2014-04-17 19:35

Eu inteleg si naduful arheologilor. Oamenii sunt prost platiti , nu primesc fonduri pentru cercetari , posturile sunt putine , ca in Romania. Chestia este de proportie . In ultimul timp au aparut multe descoperiri sau , sa reformulam malitios , multe predari . Probabil ca arheologii isi simt amenintata utilitatea . Nu este cazul. Este drept ca au fost facute multe predari , in special continand metale nobile , in 2013 si prima parte a lui 2014. Cred ca mediatizarea acestor cazuri a fost un motiv ca alte descoperiri sa iasa la lumina si nu neaparat dinspte tagma blamata a posesorilor de detectoare de metale. Oamenii nu stiau exact ce spune legea si se astaptau , probabil , ca in statul comunist in care traim sa le fie confiscate monedele de la stra-strabunici. Cand au vazut ca se da o recompensa ( chiar daca reprezinta 30 % dintr-o valoare mult subevaluata de catre specialistii muzeelor ) , s-au gandit sa intre si ei in legalitate si au predat auriferele ca sa scape de stres. S-au prezentat in presa o multime de perchezitii cu malaci mascati si imbracati in negru , care au speriat cetatenul linistit , platitor de taxe.
Trecand acum la "frecventa" descoperirilor , eu sunt convins ca va scadea mult in urmatoarea perioada. Nu va imaginati ca de cate ori dai cu tarnacopul in pamant rasare ceva valoros. Eu practic acest hobby de aproape un an si cea mai valoroasa descoperire este o moneda de 2 kraitari care valoreaza 2 euro daca este in stare buna ...si nimic daca este intr-o stare avansata de degradare. Daca ma interesa hobby-ul acesta ca sa ma imbogatesc , vindeam de mult detectorul. In zonele cu potential , este interzis sa detectezi prin lege. In zonele fara potential , gasesti doape de bere si conserve. Nu va imaginati ca activitatea are vreo aura benefica deasupra sau ca in jurul nostru plutesc mirosuri divine. Dimpotriva .
Cand se vor epuiza "descoperirile" , va urma o lunga perioada de post . Muzeele si arheologii vor duce dorul zilelor cand veneau detectoristi si le pluteau pe masa monede obiecte de cult din aur pur cu diamante .
Nu stiu daca ati observat , dar deja s-a linistit considerabil situatia .
Stimati arheologi , nu noi suntem problema voastra . Voi si sefii vostri sunteti problema voastra . Nu noi distrugem istoria. O mare parte dintre d-voastra o vindeti pe sub mana ca sa va rotunjiti veniturile. Vreti schimbarea legii ca sa puteti vinde descoperirile predate de noi catre colectii private , acoperindu-va de lege. Oricum mintiti si inselati detectoristii cand subevaluati obiectele gasite.
In repetate randuri , politistii de la patrimoniu au jignit reprezentantii detectoristilor spunand ca vad in fata multe dosare penale. Persoanele jignite ar fi trebuit sa sune la 112 si sa reclame faptul ca sunt victimele unor abuzuri si calomnii . Daca statul , in nesfarsita lui intepciune, a hotarat sa premieze financiar descoperitorii care au predat diverse lucruri valoroase , cum isi permit nemernicii reprezentanti ai politiei romane sa spuna ca acest lucru este ilegal ? Au cumva o alta pozitie decat cea legala ? Aparatorii legii ? Vad si eu niste dosare penale. Adresate politistilor .
unu'

#514

2014-04-21 15:40

nu am nici cea mai mica treaba cu arheologia dar citesc si ma minunez .... pai bai nene , daca un digger face asta ca si hobby , daca vine si preda la muzeu pt ca voi arheologii dormiti in ghete , care e motivul pt care tipati ? nu aveti fonduri ? oare de ce ? ar fi asa greu pt stat sa va cumpere detectoare sa faceti acelasi lucru ? nu mai punem la socoteala ca aveti si pregatire in domeniu deci ati avea din start un avantaj in fata unui digger .... problema e in curtea dumneavoastra si ca de obicei cum se poarta in romania se merge pe criteriul noi nu suntem capabili da uite aia sunt niste hoti ca gasesc si predau. la noi ca la nimeni. sa va duceti nene pe colcauri cum fac "braconierii" ca asa le ziceti si le-ati zice chiar daca ati mai inventa nspe mii de autorizatii si "braconierii" aia le-ar avea pe toate. cam atat am avut de spus

Musafir

#515 Re:

2014-06-22 07:19

un om obisnuit

#516 Ploaia bato vina.

2014-06-22 17:28

Ce buna e ploaia pentru agricultura.
Da buna e si pentru relatia Arheologi - Detectoristi pentru ca uite de cand ploua Detectoristii nu mai pot iesi la cautat asa ca nu au ce preda si toata lumea este linistita, nimeni nu mai scorneste petitii, toti sunt veseli si multumiti, sa va tie Dumnezeu naravul si cand o sa vina arsita si detectoristii vor sapa intro frenezie si vor umple din nou mesele Arheologilor.
Ce frumoasa este pacea si ce linistita.
un alt nimeni

#517

2014-06-22 17:45

Domnule Iulian Enache #7 nu trebuie sa luati in seama toate nascocirile facute de oameni invidiosi.
Da invidiosi pentru ca dumneavoastra ati gasit cea mai mare comoara de arginti de la noi iar el nu a gasit decat cioburi.Daca va uitati in jurul dumneavoastra veti vedea cum omul este invidios si incepe sa scorneasca tot felul de minciuni pentru a minimaliza marile evenimente, dar il inteleg pentru ca nu este singurul invidios din lume ci sunt o groaza numai sa le dai sansa sa-si arate rautatea.
Cel mai tare ma supara ca inca nu ati primit recompensa pentru acel tezaur predat dar sa speram ca dupa luna Noiembrie se vor gasi fonduri si pentru recompensa meritata sau macar in Decembrie de Mos sa aveti o bucurie.
Un oarecare care ar fi vrut sa se faca detectorist dar cu asa oameni mai bine lipsa.

#518 La gura sobei.

2014-06-23 06:25

Trebuie sa ii intelegem pe acesti Tovarasi.
Era iarna, era frig, cine naiba se duce iarna la Muzeu.
Asa ca ia sa punem de o petitie sa ne mai distram si noi.
Ia sa facem ceva valuri ca neam plictisit, povesti nu mai avem.
Suntem intrun con de umbra, fara descoperiri importante, ca de obicei
si uite ca vin astia cu tolba plina de comori dandune de lucru.
Ia sa ii speriem ca sa le treaca pofta de cautat.
Frumos, foarte frumos din partea voastra ce sa mai spunem?
De fapt degeada spunem ca voi tot nu ati intelege ca suntem in anii 2014 si nu mai suntem in anii 1980 cand Arheologii Militieni traiau bine.
Asta e, vremurile se schimba, oamenii intra in necunoscut, vine moartea si se duc. Aliluia.
un oarecare

#519 Profesionist ? sau Idiot ?

2014-06-25 06:08

O diplomă de licenţă, o diplomă de certificare, te fac “mai profesionist”? În ochii tăi sau ai celor din jur?
Un profesionist trebuie să admită că, orice persoană, indiferent de succesul/insuccesul în viaţă sau de vechimea în muncă, are propria viaţă şi năzuinţe şi ar trebui să fie tratat cu respect?
Dacă eşti profesionist înseamnă că eşti perfect? Că le ştii pe toate?
Dacă îţi faci serviciul din vocaţie, eşti profesionist? Dar dacă îl faci doar pentru bani? Sau pentru “vizibilitatea şi recunoaşterea celor din jurul tău”?
De multe ori noi credem despre noi ca suntem un profesionist dar realitatea este ca suntem inganfati si incompetenti dar fluturam diploma de studi in speranta ca cineva o sa creada ca suntem invatat.
papusika adevarului

#520 papusika

2014-07-12 08:37

dragii mei cica se zice ca tezaurul de arginti de la Vadu Anei ar fii intrat in buzunarele unro persoane titrate din MNIR acu am dat de un articol al lui ET in care nu se mai aduce aminte de argintii gasiti la Vadu Anei ci numai de "cioburi" si "gropi" asa ca cine este cel care calca stramb????(Asezari din evul mediu timpuriu la Vadu Anei sic! asteptam explicatiiiii....
Alt ET de pe Marte

#521 Pentru Papusika

2014-07-16 17:39

Papusiko poate nu sti ca ET nu este interesat de monede. Pentru el monedele nu valoreaza nimic pentru ca nu pot arata nimic istoric. Dar cioburile, ooooo! acele cioburi minunate care ne pot spune cand au fost facute, cum au fost facute, unde au fost facute si mai ales de cine au fost facute, daca olarul era spalat pe maini atunci cand a modelat lutul intre mainile lui butucanoase si mai ales daca acele maini au fost folosite si in alt loc decat in gaura ulciorului.
Da, toate acestea pot fi descoperite de minunatul ET dar la monede nu poate descoperi nimic de aceea le arunca indiferent pe unde poate ca il incurca la descoperirea cioburilor.
Din pacate specialistii nostri au facut doctoratul la Moskova unde se invata doar pe cioburi ca aurul si argintul pe care il aveau era din tezaurul trimis de noi si riscau sa se deie de gol ca mai exista. Dar noii arheologi invatacei fac doctoratul la Oxford University unde fac praktika pe comorile gasite de detectoristii englezi asa ca vor sti sa acorde atentia cuvenita monedelor din aur sau argint si sa nu le arunce ca altii.Ciobanul se pricepe la oi, vacarul se pricepe la vaci iar altii nu se pricep la nimic dar sunt in posturi mari.
Raz

#522 @initiator

2014-07-28 09:12

Domnule Teodor, aveti dreptate in intentie, dar nu aveti dreptate in modul cum vedeti implementata aceasta protejare a vestigiilor. Poate exista o colaborare foarte fructuoasa intre arheologi si detectoristi. Nu sunt toti niste infractori. SI nici cautatori de comori(altele decat istorice).
Este adevarat ca un detectorist fara cunostinte de specialitate pote dteriora un sit, dar asta se poate reglementa altfel. La primul obiect gasit sa se opreasca si sa cheme arheologii pentru a dezgropa restul. NU poti interzice cutitele de bucatarie pentru ca taranii se injunghie cu ele in fata discotecii. EU unul nu as deranja un sit, el nu-mi "vorbeste" asa cum ii "vorbeste" unui arheolog. Orice sit trebuie abordat ca o scena a unei crime. Ati putea initia niste cursuri pentru detectoristii pasionati de istorie si penalizat puternic prin lege avansarea in ceea ce pare a fi un sit istoric.
Pe banii lor, detectoristii faca ceea ce voi nu ati putea face nici intr-o mie de ani, cu bugetul triplat.NU aveti suficienti oameni si bani. Lasati-ne sa va ajutam.
Ala chel.

#523 bataie de joc ?

2014-09-29 20:34

Ce reprezinta aceasta petitie ? O bataie de joc,nu inteleg cu ce l-a deranjat pe initiator,faptul ca Iulian va primi aceasta suma.Doar nu va fi data din buzunarul sau.Eu am si o alta idee,e bine ca detectoristii amatori sa fie premiati cu sume mari,in asa fel incat sa nu mai fie tentati sa le vanda la negru.

Un om din popor.

#524 Bilant la sfarsit de an 2014.

2014-12-26 10:46

Sa facem bilantul de sfarsit de an !

Ce a reusit acest tovaras cu petitia lui !

A reusit sa creeze o stare de ura intre detectoristi si arheolologi, de fapt a amplificat-o pentru ca ea exista oricum.

A reusit sa descurajeze tineretul acestei tari de a-si cumpara un detector pentru cautarea de potcoave si comori.

A reusit sa arate tarii cat de ingusti la minte sunt bugetarii acestei tari si noi ii tinem pe salari mari.

A reusit sa arate lumi ca in romania inca e prostia si cu tirania.

Rezultatul ? s-au predat putine tezaure pentru ca nu mai exista bucuria de a cauta.

Pentru cine sa cauti ? pentru cei care nu merita ?

De fapt asta a si urmarit petitia sa descurajeze detectia la noi pentru ca arheologii gandesc ' mai bine sa zaca in pamant inca 200 de ani ' decat sa fie gasite de detectoristi.

Cine a castigat din aceasta petitie ? nimeni dar asa este la noi, mai bine sa fim toti marginalizati decat sa traim liber democratic si sa facem ceva constructiv in aceasta tara.

De fapt de 25 de ani noi distrugem sistematic ceea ce altii au ridicat in ultimul secol.

CRACIUN FERICIT, SARBATORI FERICITE, pentru intreg poporul roman.

Poate anul 2015 va aduce ceva mai bun pentru noi, libertatea si drepturile cetateanului de rand ! Drepturi pentru care martirii au murit la revolutie.

La Multi Ani !

#525 corect #522

2014-12-28 15:19

Foarte bine punctat, idei realiste si de bun simt. Pacat ca nu sunt luate in seama de initiatorul petitiei si de cei care il sustin.

Daca ne uitam la varsta celor care au sustinut aceasta petitie o sa observam ca majoritatea sunt cu barba sura (oameni trecuti de prima tinerete) care au fost scoliti pe vremea comunistilor cand omul de rand nu avea voie sa gandeasca la a cauta ceva daramite sa-si cumpere un detector. Mai sunt si sustinatorii tineri care trebuie sa se gudure pe langa sefii imbatraniti.

...EU unul nu as deranja un sit, el nu-mi "vorbeste" asa cum ii "vorbeste" unui arheolog. Orice sit trebuie abordat ca o scena a unei crime. Ati putea initia niste cursuri pentru detectoristii pasionati de istorie....  Aveti perfecta dreptate, daca luam in discutie cazul cu cele 5 morminte dacice de la Zlatna atunci trebuie vazut pe siteul detectoristilor cum a fost situatia:

Detectoristul gaseste primul mormant si scoate armele la suprafata, il prinde seara si merge acasa postand marea descoperire unde cere sfatul colegilor ce sa faca... majoritatea ii spun sa mearga si a doua zi sa mai caute pana nu dispar pentru a preda tot ce gaseste la muzeu in 72 de ore.

De ce primeste acel sfat ? Pentru ca la acea data toti detectoristii de pe forum erau intoxicati cu asa zisii "braconieri din apuseni" braconieri invizibili (precum teroristii de la revolutie) care sapa zi si noapte scotand bogatiile dacilor si care sunt cu sutele.

Toti credeau ca dau sfatul cel mai bun si l-au dat. Atunci de ce nu a postat nici un arheolog ideea de a opri cautarile si sa cheme muzeografii pentru a face o cercetare de specialitate ? Doar erau si sunt destui angajati ai culturii care intra pe siteul detectoristilor sa vada ce au mai gasit. Simplu, pentru ca nimeni nu a constientizat ca acele descoperiri sunt de fapt morminte care pot arata unui specialist ritualu in care erau depuse armele si cenusa defunctului si sunt de mare interes arheologic.

Asa este, ar trebui tiparite brosuri cu sfaturi practice pentru cei care descopera din intamplare obiecte de interes arheologic care sa cuprinda toate situatile posibile. Am citit toate comentarile de aici si in majoritatea gasesti ideea ca muzeografii ar trebui sa ii invete pe detectoristi cum trebuie procedat atunci cand descopera ceva interesant. Dar din pacate nimeni nu doreste sa faca acest lucru. Ba mai nou detectoristii care gasesc obiecte de patrimoniu trebuie sa le predea la primarul localitatii pentru ca la muzeu nu este dorita prezenta lor. Oare nu ar fi mai bine ca atunci cand un detectorist duce un obiect la muzeu sa primeasca cat mai multe sfaturi din domeniu ? Oare asta este rezolvarea ? In Anglia exista in fiecare localitate mai mare un angajat al culturii (Ofiter de proximitate) care are studi in domeniul artefactelor iar acolo detectoristul preda obiectele cu potential istoric unde primeste sfaturi utile si este primit ca un cetatean onest si nu ca un delicvent. Poate o sa apara si la noi asemenea angajati care sa inteleaga importanta de a gasi un obiect metalic inainte de a deveni o mana de fier vechi.

Arheologii din Alba au afirma ca asemenea morminte dacice nu au fost gasite pana la aceasta descoperire. Oare atunci nu ar trebui privita aceasta descoperire ca O MARE DESCOPERIRE ? Daca acel detectorist nu se catara pe acel deal mai erau descoperite acele morminte ?

A fi om dusmanos, mandru si increzut nu este o calitate.... este o paguba !