Scrisoare deschisă privind subfinanțarea cercetării 2013

Corina Ionescu

#26 comunicat CNCS

2013-04-12 08:08

Prof. Neda Zoltan si-a dat demisia de la CNCS.



Comunicat CNCS:












http://www.cncs-nrc.ro/wp-content/uploads/2011/04/comunicat_CNCS_12.04.20131.pdf





Musafir

#27

2013-04-12 09:42

Parerea mea e ca ar fi corect sa fie o singura petitie care sa ceara banii pentru TOATE competitiile de unde s-a taiat. Aceasta are in vedere doar IDEI si parteneriate. Situatia e extrem de grava la comeptitia din 2012. Acolo s-a redus rata de succes de la 35% la 15%...

Musafir

#28

2013-04-12 12:15

Ceva incepuse sa mearga in ceea ce priveste cercetarea, taras-grapis dar parca undeva pe la capatul tunelului licarea o luminita. Guvernantii, facand ceea ce ei stiu mai bine, au avut grija sa o stinga. Dar la ce era sa ne asteptam cu un prim ministru plagiator si cu un ministru al cercetarii care-i nu-i nici macar doctor, dar este si rector al Universitatii Politehnice.

Musafir

#29

2013-04-12 13:18

Actul de demisie al conducerii CNCS este unul normal, in sfarsit o decizie corecta. Sa speram doar ca ei nu vor fi inlocuiti de cercetatori obedienti dispusi sa semneze fara comentarii orice act sau decizie a ministerului.
Acesta lucru s-a intamplat deja in cazul unei alte comisi de trista amintire, al carui merit a fost apoi acela de a "inalbi" dosarul unui procuror plagiator.

Musafir

#30

2013-04-12 15:17

pentru a ne atinge indicatorii avem nevoie de întreaga sumă pe care ați aprobat-o inițial. rezolvați situația!
o semnatară a petiției

#31 Blana ursului din pădure

2013-04-12 18:56

Sunt tânără cercetătoare, în echipă de proiect Idei, câștigat în 2011, pe științe sociale. Anul ăsta aveam buget de vreo 350.000 Ron. Ne-au redus bugetul pe 2013 la 168.000. Asta înseamnă mai mult de 50%. Și, auzi șoaptă dulce la ei, cică la anul ne dau toată finanțarea cerută pe 2014, plus ce nu ne-au dat în 2013. Las la o parte faptul că am aplicat în 2012 pentru conferințe din 2013, la care am fost acceptată și acum nu am cum să mă duc, pentru că nu mai am finanțare. Dar cât de proști ne cred ei, de ne spun că în 2014 or să ne dea și banii nealocați din 2013? Drept ce fel de tâmpiți ne iau? Parcă văd că în 2014 ne taie într-o primă fază bugetele tot cu vreo 50%, apoi spun că ne dau restul banilor dacă am livrat rezultatele. Pe care rezultate de unde să le livrezi? Dar cred că exact asta urmăresc - ei nu vor rezultatele noastre, ei vor doar să ne taie fondurile, și să iasă, la nivel de imagine publică, tot ei bine! La toamnă mă vedeți înscrisă la alt doctorat, undeva afară. La revedere!
Unul care refuza sa fie luat de prost.

#32 ASTIA NE CRED PROSTI !

2013-04-12 21:14

#31: o semnatară a petiției - Blana ursului din pădure

In prima faza, le luam banii, justificand in diferite moduri, apoi le spunem ca o sa le mai dam bani la anul dupa evaluarea din acest an, iar la final le spunem cat de prosti sunt ca nu si-au ideplinit obiectivele cu jumatate de bani si intr-un timp redus. Acum au inventat rata de succes de 15% pentru Romania pentru competitiile din 2012. La acest capitol se dau europeni. Mai mult, ne mint ca ne dau toti banii in anii urmatori. Au pus niste termene rapide de semnare a actelor aditionale ca lumea sa nu apuce sa se dezmeticeasca si sa se adune impotriva lor. Un plan josnic. Jos cu mafia ! Jos cu Androneasca si pupilele sale ! Cine o sa mai aiba incredere in corectitudinea competitiei deschise acum ? Baietii fac ce stiu ei mai bine, sa fie la butoane. Ce le mai trebuie experti straini! O sa decida ei castigatorii cu bani mai putini si intr-un timp mult mai scurt.


Musafir

#33

2013-04-13 05:29

"Bugetul Cercetării, unde avem o creştere semnificativă, s-a dublat. În proiectul de buget, dublarea se leagă de faptul că avem în derulare laserul de la Măgurele", a precizat Andronescu.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/andronescu-bugetul-educatiei-are-2-000-de-amendamente-291777.html

Buget PN II CD:

2011 --- 998.206
2012 --- 999.819
2013 --- 647.915

Gregore Friptuleac

#35 suntem incapabili sa fim conducatorii propriului nostru neam

2013-04-13 13:59

Gregore Friptuleac

abcdef

Intr-adevar banii pot fi o problema, dar si ceea ce se face cu ei. Daca putinii bani care exista s-ar investi eficient, in oameni care stiu ce fac, cred ca s-ar putea face mult. Finantarea trebuie cu siguranta imbunatatita, dar si felul in care bani se cheltuiesc. Cred ca reducerea cu circa 50–55% a bugetelor pe anul 2013, pentru toate proiectele aflate in derulare in competitiile PCE2011 si PCCE2012, semnifica bani PIERDUTI (toti banii alocati acestor competitii au fost risipiti).

Ne revoltam pe ministrul educatiei si ministrul delegat al cercetarii, de ce? directorii de proiecte in derulare, au luat atitudine cand s-au redus fondurile? au renuntat la unele activitati din proiectul finantat initial? sau chiar la proiect, motivand ca sunt prea putini banii? S-a semnat un contract primit de la finantator, cati dintre noi au mers cu juristul institutiei sa spuna ca unele puncte din acel contract ar putea fi schimbate?

Ne revoltam ca s-a lansat o noua competitie cu mai multi bani, iar conditia pentru directorul de proiect este sa fii doctor; nu tot noi ne-am revoltat cand cei care puteau sa depuna proiecte aveau nevoie de prestigiu si vizibilitate?

Vă imaginati cati bani se vor cheltui pentru evaluarea acestor proiecte, nou lansate, banuim cu siguranta, ca directorii care vor prinde finantare se STIU (nici nu a inceput depunerea). Noi am facut posibila aceata situatie CUM? nu va amintiti? pacat! Asta sigur stim toti: In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma. “Antoine Lavoisier, citat despre natura”.

Multi afirmam si acum cu patima ca scorul relativi de influenta a fost inventat de ministrul Funeriu, nici macar nu ne-am obosit sa cercetam cum a fost calculat. Daca suntem asa de buni cercetatori si iubitori de patrie de ce nu aplicam PF7?

Stiu!

Nu primim finantare la nivel international din cauza expertilor si evaluatorilor de la nivelul UE, nu apreciaza proiectele noastre (AU CEVA CU ROMANI, sau mai pentru ca nu suntem capabili). Expertii si evaluatorii UE au criterii clare de selectie (nu un sistem de valori construit pe minciuna si impostura–sistem mentinut de catre rectori si Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU)).

Cercetarea are efect asupra felului in care un cadrul didactic priveste un student, ramane deschis la nou, se asteapta sa fie surprins, nu se sfieste sa renunte la un plan, daca in timpul cursului, alte idei se desprind, care fac un alt parcurs mai accesibil studentului.

Deci sa ne lamentam! ca ce putem face?

Cautam scuze si ne pozitionam drept victime. Odata ce suntem victime, nu mai avem nicio putere, deci nu putem. De multe ori ma intreb cat de departe poate merge ipocrizia oamenilor. Peste tot unde ma intorc oamenii arata cu degetul, gasesc scuze si arunca vina pe cei din jur.

Incredibil!

Cum vom reusi vreodata sa fim un popor extarordinar daca nu credem ca putem face mai mult?

Criticam pe cei aflati la conducerea, dar in momentul in care noi am fi acolo, am face exact aceleasi lucruri, impotriva oamenilor si pentru noi insine (intr-un mod mai mult sau mai putin pervers, mai mult sau mai putin constient).

In acelasi timp avem un talent nativ sa ne lamentam. Da, uneori suntem autoironici, dar Dumnezeule (!).. ce ne place sa ne lamentam. Probabil ca si de-asta ne meritam conducatorii pe care ii avem.

Sa nu credeti ca sunt deosebit de voi, mi-am dat un nume fals; stiti de ce: m-am fript, sunt deja in categoria celor care nu a facut ce trebuie si sunt la colt.

 


Musafir

#36

2013-04-13 14:57

Am ajuns la al treilea grant ajustat.

Pe primele doua mi le-au aranjat "reformatorii", iar de cel de-al treilea s-au ocupat "sistemicii".

Cu evaluatori romani sau straini, am castigat 4 competitii nationale in ultimii 6 ani. Da, un grant din 4 a ramas neciufulit.
Mi-a ajuns neseriozitatea autoritatii contractante!

Nu voi alege coltul lui Friptuleac, ci o tara civilizata in care uneltele unor impostori n-ar ajunge nici macar maturatori la Ministerul Educatiei, fie ei cu Bac echivalat sau nu, fie ei cu doctorat sau fara.

un demagog

#37 corectitudine cand?

2013-04-13 15:19

Rezultate finale proiecte PCCA Competitia 2011; Lista propuneri de proiecte propuse spre finantare Tipul 1 Domeniul 5
1. COD: PN-II-PT-PCCA-2011-3.1-0965
DOMENIU:Agricultura,siguranta si securitate
NUME DIRECTOR: Sumalan Radu
TITLU: Screening for salt tolerance of some local vegetable landraces for conservation of genetic potential and bioversity
INSTITUTIE: Banat University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine, Timisoara
PUNCTAJ FINAL: 96.00
BUGET 2012 SOLICITAT (lei): 540.681,00
BUGET TOTAL SOLICITAT (lei): 1.983.995,00
Domnul director SUMALAN RADU, nu a mai avut nici un proiect castigat prin competitie, are lucrari Thomson Reuters (formerly ISI) Web of Knowledge adica
1.Title: Screening techniques for drought tolerance in barley (Hordeum vulgare)
Author(s): Velicevici, Giancarla; Madosa, Emilian; Sumalan, Radu; et al.Source: JOURNAL OF FOOD AGRICULTURE & ENVIRONMENT Volume: 10 Issue: 3-4 Pages: 721-725 Part: Part 2 Published: JUL-OCT 2012, Times Cited: 0 (from Web of Science) [ View the abstractView abstract ]
2.Title: Studies Regarding Tailings Pond Seepage Water from Mining Activities over Avena sativa L. Germination Influence, Author(s): Beinsan, Carmen; Mosoarca, Giannin; Sumalan, Radu; et al.
Source: NOTULAE BOTANICAE HORTI AGROBOTANICI CLUJ-NAPOCA Volume: 37 Issue: 1 Pages: 187-190 Published: JAN-JUN 2009, Times Cited: 0 (from Web of Science)[ View the abstractView abstract ]
3.Title: The ecophysiology of some halophyle species from Asteraceae and Plumbaginaceae families
Author(s): Adelina, P; Dobrei, C; Sumalan, R; et al. Book Editor(s): Marghitas, LA Conference: Symposium on Prospects of the 3rd Millennium Agriculture Location: Cluj Napoca, ROMANIA Date: OCT 20-23, 2004 Sponsor(s): Univ Agr Sci & Vet Med, Source: Bulletin of the University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine, Vol 61: HORTICULTURE Book Series: BULETINUL UNIVERSITATII DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARIA CLUJ-NAPOCA SERIA HORTICULTURA SERIES Volume: 61 Pages: 488-488 Published: 2004Times Cited: 0 (from Web of Science)

atat

in schimb a gerionat cateva POSDRU-uri cu slariu serios ca era prefertul rectorului si cum rectorul este acum la pensie are membri in programele POSDRU pe presedintele senatului si unul din prorectori evident si nelipsita sotie

stiti cum a reusit sa obtina 96 puncte? nimeni nu a stiut pana “CÂINII de pază” ai cercetării românești și-au dat DEMISIA în BLOC Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS)
Domnul Cosmin I. Sicora Centrul de Cercetări Biologice din Jibou (ORDIN nr. 3.983 din 28 martie 2011 si ORDIN nr. ORDIN Nr. 5527 din 4 octombrie 2011 privind aprobarea componenţei nominale a Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare şi Inovare şi a conducerii grupurilor de lucru permanente ale acestuia).
Parteneri in PN-II-PT-PCCA-2011-3.1-0965; sunt: Centrul de Cercetări Biologice din Jibou, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Iaşi, U.S.A.M.V.B Timisoara, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”

chiar suntem afectati ca au demisionat

vin alti tot ai lor nu ai celor care muncesc,


Gregore Friptuleac

#38 Gregore Friptuleac

2013-04-13 15:26

EI cred ca sunt la colt.
imi vad de treaba mea si demonstrez ca se poate sa fiu corect si sa fac performanta,
ce rezolvam daca plecam?
sper ca se va stabili un sistem corect de valori,
iar daca nu impstorii tot vor plati, chiar si prin legea echilibrului.
CN

#39

2013-04-13 16:53

Felicitari celor care au initiat aceasta petitie si mai ales celor care au indraznit sa-si afiseze numele si parerile. Se pare dragi colegi ca printre noi exista si oameni cu coloana care vad realitatea din sistem si nu se ascund în spatele mizeriei. Sper ca macar cineva cu putere de decizie din tara asta sa indrazneasca sa spuna STOP! AM MERS TOTUSI PREA DEPARTE! DACA VOM CONTINUA CU ELIMINAREA VALORILOR VOM AJUNGE O TARA FARA VIITOR, CU CIRCUT INCHIS!
Ata poti !

#40 O mica diversiune!

2013-04-14 11:25

#37: un demagog - corectitudine cand?

Raspuns pentru "un demagog". Ce incerci tu nu este nimic decat arucarea cu noroi in toti membrii CNCS. Chiar daca ai avea dreptate, mesajul tau nu face decat sa te demaste ca unul care se lipeste perfect de noii veniti. Succes!


Musafir

#41

2013-04-14 18:07

In acest caz nu mai e vorba de subfinantare, ci de delapidare! Aceasta situatie trebuie adusa in atentia presei internationale. Scrieti la ziare si reviste din UE, cereti ajutorul colaboratorilor.

Musafir

#42

2013-04-15 08:10

Pe zi ce trece Romania incepe sa semene tot mai mult cu Romania 'epocii de aur', cand toate marile realizari erau destinate viitorului 'luminos', sau aveau loc la televizor...

Musafir

#43

2013-04-16 06:19

Nu pot face un comentariu decent, motiv pentru care ma abtin.

Musafir

#44 opriti frauda!

2013-04-16 14:49

Fiti solidari si demascati la forurile europene,deturnarea de fonduri din Cercetare!

Musafir

#45

2013-04-16 17:23

Cu tot respectul pentru toti cercetatorii care se prezinta la competitii: este inadmisibil ca rata de succes sa fie aceeasi pentru toate competitiile in contextul in care criteriile de eligibilitate pentru a participa sunt diferite. Ex. : criteriile de eligibilitate de standarde ridicate pentru PCE pot fi indeplinite de un numar mai mic de cercetatori decat in cazul proiectelor pentru resurse umane. De aici rezulta si necesitatea unei rate de succes mai ridicate in competiile de tip PCE. Bugetul aprobat in momentul lansarii competitiilor trebuie sa fie respectat indiferent de numarul candidatiilor care s-au prezentat pentru ca acesti bani exista!!!!!!

Musafir

#46

2013-04-16 18:02

@#45

Criteriile de eligibilitate sunt puerile (sunt prea mici), iar la competitia Parteneriate 2013 au fost eliminate pentru a face loc tuturor baietilor din gasca securista.

Daca vorbesti de 2 puncte SRI versus 1 punct SRI, bugetele la PCE sunt duble in raport cu cele de la TE.

Daca esti cercetator, ar trebui sa apelezi si tu la o minima urma de logica.

Problema e ca nu se respecta contracte semnate, exact ca pe vremea lui Funeriu/Boc, dar de data asta dispar criterii (SRI) si conditii esentiale (evaluatori straini nesecuristi).

Musafir

#47

2013-04-16 18:53

Ai dreptate, pentru ca SRI ar trebui sa fie un criteriu de baza. Asta nu se cumpara cu bani, mai ales daca publicatia apare intr-o revista dinafara granitelor tarii.

Musafir

#48 calomnie

2013-04-19 16:15

"Potrivit ministrului delegat, decizia pe care a luat-o de a incerca sa realoce sumele pentru cercetare nu a facut "decat sa miste un cuib", "un grup de oameni"...

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14651216-mihnea-costoiu-ministrul-cercetarii-dintre-membrii-demisionari-cncs-11-aveau-contracte-echipe-cercetare-formate-dintr-singur.htm

Cu alte cuvinte, asa-zisul ministru spune ca expertii internationali servesc "interese de cuib"? Miile de evaluatori straini care au participat la evaluarea proiectelor distruse si anulate, ar trebui sa-l dea in judecata pentru calomnie pe acest impostor!

Musafir

#49

2013-04-19 16:19

Situatia trebuie adusa la cunostinta forurilor competente de la UE, in vederea stoparii tentativei de deturnare de fonduri!