Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

#24876 “Salvarea” Arpechim – boală lungă, moarte sigură

2014-08-05 18:17

#24874: - nu-i vreau la biserica, eu fota ai vreau la cimitir pe hotii si tradatorii OLTCHIMULUI 

 

“Salvarea” Arpechim – boală lungă, moarte sigură

• Articol scris de: Claudiu Diţa Data publicării: 05.08.2014

Preluarea rafinăriei Arpechim de către statul român se tot amână, iar negocierile în acest sens – secrete – se desfăşoară (oare?) de câteva luni, dacă nu chiar de un an. Divizia petrochimică Bradu aparţine deja de Oltchim, dorindu-se crearea unui sistem integrat care să includă şi rafinăria din Piteşti pe care Petrom voia să o demoleze. Oltchim se află în insolvenţă din 30 ianuarie 2013. Strategia de reorganizare judiciară propusă a presupus crearea unei societăţi comerciale noi, respectiv Oltchim SPV. O tentativă de privatizare a Oltchim a eşuat în septembrie 2012, iar de atunci statul tot caută soluţii să menţină combinatul în activitate, dar şi să găsească investitori dispuşi să preia şi platforma Arpechim.
Totul aminteşte, din păcate, de ceea ce s-a întâmplat cu ARO Câmpulung. Uzina musceleană a murit tot în urma unor “eforturi” de privatizare ale statului român.

Stand-by

Platforma petrochimică Arpechim, care altădată genera peste 12.000 de locuri de muncă, este din acest punct de vedere o nălucă. Atunci când se vorbeşte de salvarea locurilor de muncă de aici se vorbeşte, de fapt, de câteva sute de angajaţi care au mai rămas la pază, întreţinere şi monitorizare. Statul nu şi-a achitat obligaţiile (plăţi compensatorii) nici măcar faţă de angajaţii disponibilizaţi de la Divizia Petrochimică Bradu, iar despre negocierile dintre Petrom şi stat privind preluarea rafinăriei (aflată acum în conservare) nu se mai suflă o vorbă. Arpechim a fost transformat în depozit de către Petrom, iar prin târg umblă vorba că instalaţiile ar urma să fie cât de curând demontate şi trimise la fier vechi. Or, repornirea unui asemenea colos industrial nu este o joacă de copii. Vorbim de instalaţii despre care specialiştii spun că, odată oprite, fără investiţii uriaşe nici nu ar trebui să se gândească cineva că ar putea fi repuse în funcţiune. Date fiind aceste aspecte, pare mai degrabă că statul tot amână – poate din motive electorale… – să ia o decizie tranşantă. Mai mult, presa din judeţul vecin Vâlcea are serioase semne de întrebare cu privire la utilitatea preluării rafinăriei.

“O rafinărie închisă şi deloc rentabilă în cazul repornirii”

Ziarul de Vâlcea notează că, de câteva luni încoace, ministrul Economiei, Constantin Niţă, anunţă că negocierile cu OMV Petrom pentru preluarea rafinăriei Arpechim de către stat sunt în stadiu avansat sau se apropie de final. “Spune că statul trebuie să preia rafinăria pentru a o vinde la pachet cu Oltchim. Însă se pune o problemă despre care ministrul nu vorbeşte deloc public: de ce ar ar prelua statul o rafinărie închisă, a cărei repornire şi operare ar costa circa 250-300 milioane euro, şi în condiţiile în care doar o foarte mică parte (circa 15%) din activitate ar folosi combinatului Oltchim? Care sunt argumentele economice pe care le foloseşte Niţă pentru a promova preluarea Arpechim? Dacă există investitori interesaţi şi de Oltchim, şi de Arpechim, aceştia nu pot negocia direct cu OMV Petrom? De ce ar fi nevoie ca Arpechim să treacă la stat, ca apoi să fie vândută împreună cu Oltchim, care oricum nu prea are succes la privatizare? În 2010, rafinăria Arpechim a fost închisă tocmai pentru că nu mai era rentabilă, fiind estimate pierderi de peste 100 milioane euro pe an în condiţiile funcţionării ei şi pentru că necesita costuri uriaşe în raport cu ce putea oferi. Pentru repornire erau necesare modernizări, retehnologizări şi investiţii de mediu de peste 250 milioane euro. OMV Petrom se baza şi se bazează pe rafinăria Petrobrazi, unde este prelucrată întreaga producţie de ţiţei. Astfel, pentru Arpechim ar fi trebuit să importe ţiţei. Practic, părea mai rentabil importul materiei prime decât efectuarea unor investiţii de sute de milioane de euro pentru producerea ei”, se arată într-un articol apărut sub titlul “O rafinărie închisă şi deloc rentabilă în cazul repornirii – de ce vrea ministrul Economiei să înhame statul la preluarea Arpechim de către Oltchim?”.

Părerea specialistului

Consilierul local piteştean Mariean Neacşu (PP-DD) a fost ani la rând director comercial al Arpechim (întregul complex petrochimic). El afirmă că încă are speranţe de privatizare a Oltchim la pachet cu unităţile din Piteşti. Partea de petrochimie este foarte rentabilă. La 1 leu investit în prelucrarea superioară a produselor din rafinărie se obţineau produse care valorau 270 lei. Deci este rentabil. Problema este că repornirea rafinăriei este posibilă doar dacă se implică cineva care dispune de foarte mulţi bani, vorbim de sute de milioane de euro. Înainte de repornire sau imediat după, va fi, de asemenea, nevoie de retehnologizare, căci instalaţiile sunt vechi şi energofage. Noi produceam la Arpechim cu 18-20 dolari pe tonă, iar costurile de producţie de la alte rafinării erau de 10-12 dolari pe tonă. De asta a preferat OMV Petrom să închidă rafinăria din Piteşti, căci avea o gaură anuală de până la 90 milioane euro! Pe de altă parte, producţia de ţiţei în România este de circa 4,5 milioane de tone pe an, iar capacitatea de prelucrare este asigurată în totalitate de rafinăria de la Petrobrazi. Or, în aceste condiţii, pentru rafinăria din Piteşti ar fi nevoie să se facă importuri, iar costurile ar fi mai mari. Dar eu cred că, per total, un sistem integrat cu Oltchim, rafinărie şi petrochimia din Piteşti poate duce la o activitate rentabilă, dar e nevoie de inverstiţii”, ne-a declarat Neacşu. “Eu sper ca prin procedura insolvenţei să se reuşească salvarea. Dar, din păcate, constat că în ultima perioadă s-au făcut numai paşi înapoi. Un lucru este cert: orice depinde de mine, voi face, voi încerca să ajut”, ne-a declarat, la rândul său, deputatul liberal Theodor Nicolescu.

Gerea, sceptic

Deputatul de Piteşti Andrei Gerea, acum la Partidul Liberal Reformator, a preluat conducerea Ministerului Economiei când era la PNL. “Teza” sa de căpătâi a fost legată de eforturi susţinute pentru privatizarea Oltchim, la pachet cu platforma Arpechim, deoarece toate aceste unităţi fuseseră gândite în perioada comunistă să facă parte dintr-un sistem integrat. Au existat chiar şi investitori interesaţi, dar Gerea a fost schimbat din funcţie după numai trei luni. Privatizarea Oltchim a eşuat, în sensul că termenul de licitaţie a fost din nou amânat pentru începutul anului viitor. În tot acest timp, argeşeanul Marius Pârvu a fost director al Oltchim, dar acum a trecut la conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea. Locul său la comanda Oltchim a fost preluat de către un fost consilier al lui Constantin Roibu, cel care a condus gigantul chimic vâlcean ani la rând. “Când am fost eu ministru erau premise serioase de a se desfăşura licitaţia. Chiar au fost investitori interesaţi, eram foarte încrezător. Apoi am văzut că lucrurile nu mai mergeau în direcţia pe care o pornisem eu. Managementul s-a axat mai mult pe asigurarea supravieţuirii. Din păcate, nici nu mai am acces la date oficiale aşa cum aveam când eram ministru, deci nu vă pot spune ce se are în vedere în continuare”, ne-a declarat Andrei Gerea. Să sperăm, totuşi, că nu ni se serveşte tot o gogoaşă electorală şi în privinţa Oltchim – Arpechim. Nu de alta, dar de pe vremea premierului Boc se tot vorbeşte de redresare şi de atunci tot se îngroaşă numărul şomerilor cu carte de muncă pe cele două platforme, iar instalaţiile se închid una câte una.

http://ziarulargesul.ro/salvarea-arpechim-boala-lunga-moarte-sigura-36008.html


Musafir

#24877 SALVAREA ARPECHIM APROAPE IMPOSIBILĂ

2014-08-05 18:26

#24876: - “Salvarea” Arpechim – boală lungă, moarte sigură 

 

SALVAREA ARPECHIM APROAPE IMPOSIBILĂ

 

  • August 5, 2014
  • Scris de Cristina Munteanu
Preluarea rafinăriei Arpechim de către statul român se tot amână, iar negocierile în acest sens se desfăşoară de câteva luni, dacă nu chiar de un an. Divizia petrochimică Bradu aparţine deja de Oltchim, dorindu-se crearea unui sistem integrat care să includă şi rafinăria din Piteşti pe care Petrom voia să o demoleze. Oltchim se află în insolvenţă din 30 ianuarie 2013.

Platforma petrochimică Arpechim, care altădată genera peste 12.000 de locuri de muncă, este din acest punct de vedere o nălucă. Atunci când se vorbeşte de salvarea locurilor de muncă de aici se vorbeşte, de fapt, de câteva sute de angajaţi care au mai rămas la pază, întreţinere şi monitorizare. Statul nu şi-a achitat obligaţiile (plăţi compensatorii) nici măcar faţă de angajaţii disponibilizaţi de la Divizia Petrochimică Bradu, iar despre negocierile dintre Petrom şi stat privind preluarea rafinăriei (aflată acum în conservare) nu se mai suflă o vorbă.

FMI s-a opus vehement preluării rafinăriei Arpechim de către stat. Potrivit JURNAL DE ARGES FMI nu înţelege de ce trebuie ca statul român să preia rafinăria Arpechim de la Petrom ca s-o vândă mai departe unui investitor la pachet cu Oltchim, și în acest context instituţiile financiare internaţionale dezaprobă ideea ca statul să fie „intermediarul tranzacţiei", chiar şi pentru scurt timp.

Arpechim a fost transformat în depozit de către Petrom, iar prin târg umblă vorba că instalaţiile ar urma să fie cât de curând demontate şi trimise la fier vechi.

Citește și: PRIVATIZAREA OLTCHIM, AMÂNATĂ PÂNĂ LA IARNĂ. NICIUN INVESTITOR NU ESTE INTERESAT SĂ PREIA COMBINATUL VÂLCEAN

Acest articol a fost șters de către autor (Arata detaliile)

2014-08-05 18:32



Musafir

#24879

2014-08-05 18:39

CITITI SI UIMITIVA MIZERIILOR DE TALPASANU [CERNEV STIIAI DE MIZERIILE LOR]SI POPESCU VALENTIN,MAGARILOR ,FOTA A DEZGROPAT MORTIIIIIIIII;ATI FURAT OLCHIMUL NOAPTEA INTRE 3 SI 4 CHIAR CU PAZA LUI  MUNTEANU[CASATORITA]PAZA LUI MARDARE?CRESESC CUMVA?..........TRADATORILOR SI HOTILOR DE OLTCHIM,,,FOTA NU VA IARTA MIZERIILOR,,,,,,,MA VETI INTREBA PE UNDEEEEEEEEE,?,,,,,,,,,,,,,,PE POARTA CLOR[EL3],ETE NA,NU E PICASSO

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2014-08-05 18:43


Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2014-08-05 18:46


Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2014-08-05 18:48


Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2014-08-05 18:49


Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2014-08-05 19:10



Musafir

#24885 Re: Re: Tot o javra e si tu sugaciul de serviciu.

2014-08-05 19:22

#24884: RASPUNDE I LA PICASSO FARA PERDEA - Re: Tot o javra e si tu sugaciul de serviciu.  

 Ce aveti ma potoliti-va, va huliti intre voi dar nu stiti cine scrie, are unu o placere sadica sa se lege de Fota, lasa-l baaa in pace nemernicule...

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2014-08-05 19:25


Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2014-08-05 19:27


Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2014-08-05 19:29


Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2014-08-05 19:30


Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2014-08-05 19:42



Musafir

#24891 Re: Re: Re: Re: Tot o javra e si tu sugaciul de serviciu.

2014-08-05 19:53

#24889: - Re: Re: Re: Tot o javra e si tu sugaciul de serviciu.  

 Disponibiliatilor, ati murit cu totii? Cum dracului puteti ma dormii linistiti cand stiti ca jmecherii astia v-au furat banii vostri? Cum puteti ma dormii linistiti cand stiti ca din banii vostrii s-au nfruntat marile non valori care raspund la numele de Spiru, bosorogii de Talpasanu si Popescu, Alinut cel Bun la Toate , "frumusica" Mardare, marele savant nascut dupa revolutia "roibista" Porcanel Marinescu si multi altii care va rad in nas. 

Sa va duceti dracu de lasi si aplecati ca chiar nu meritati nimic.

Va meritati soarta.

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2014-08-05 19:55



Musafir

#24893

2014-08-05 21:12

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2014-08-05 23:04


Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2014-08-05 23:07



Musafir

#24896 Unii angajaţi ai Oltchim acuză conducerea şi administratorii de acte de corupţie BURSA 06.08.2014

2014-08-06 05:23

http://www.bursa.ro/unii-angajati-ai-oltchim-acuza-conducerea-si-administratorii-de-acte-de-coruptie-243748&s=companii_afaceri&articol=243748.html

*  Avocatul Gheorghe Piperea: "Acuzaţiile sunt o glumă proastă"
       Un grup de angajaţi ai Oltchim a acuzat conducerea şi administratorii combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea de fapte de corupţie, în perioada de insolvenţă 24 ianuarie 2013 şi până în prezent, potrivit unui document oficial sosit pe adresa redacţiei. Angajaţii susţin că, în intervalul menţionat, au fost comise o serie de acte de corupţie, respectiv subminarea economiei societăţii şi implicit a economiei naţionale, de către conducerea Oltchim, cu ştiinţa administratorilor judiciari Gheorghe Piperea (ROMINSOLV SPRL) şi Niculae Bălan (BDO Business Restructuring SPRL) şi cu aprobarea administratorului special Bogdan Stănescu.
     Contactat de ziarul BURSA, avocatul Gheorghe Piperea a declarat că, dacă grupul de angajaţi este cel din jurul domnului Corneliu Cernev (n.r. liderul sindicatului Victoria din Oltchim care a fost concediat pentru abateri disciplinare), acuzaţia nu este doar falsă, artificială şi neconformă realităţii, dar şi necredibilă.
     * Piperea: "Oricine poate acuza pe cine vrea, dar mai trebuie şi probe"
     Domnia sa ne-a precizat: "Domnul Cernev se răzbună pe toată lumea acum pentru că a fost demis disciplinar, şi nu de mine, ci de o comisie din fabrică. Până acum însă, domnul în cauză declara peste tot că e în relaţii amicale cu conducerea. Când o fi spus adevărul, când o fi fost ipocrit? Eu, cel puţin, sunt ultimul care le-ar refuza dreptul la informare salariaţilor, iar informaţiile publice pot fi comentate de toţi, inclusiv de angajaţi. În legătură cu acuzaţia de corupţie, în primul rând este o glumă proastă, mai ales când acuzaţia îmi este făcută mie. În al doilea rând, oricine poate acuza pe cine vrea, dar mai trebuie şi probe. În al treilea rând, întrucât nimeni nu m-a acuzat niciodată de vreo ilegalitate, cel care o va face abuziv şi calomnios va plăti daune morale".
     Grupul de angajaţi susţine că, de la începutul intrării în insolvenţă a combinatului, au fost şi sunt promovate acţiuni ilegale de dezafectare a instalaţiilor şi activelor fără aprobarea creditorilor şi fără aprobarea judecătorului sindic, societatea aflându-se sub incidenţa legii 85/2006 (a insolvenţei). Potrivit salariaţilor, deşeurile de inox rezultate prin dezafectarea ilegală a instalaţiilor şi echipamentelor funcţionale ale combinatului sunt vândute sub cotaţia de piaţă a inoxului în beneficiul unor apropiaţi ai administratorilor sau managerilor combinatului chimic şi generează pierderi imense societăţii Oltchim.
     Semnatarii sesizării au precizat: "Am atras atenţia managementului şi administratorilor asupra acestor acţiuni ilegale, dar am fost trataţi cu dispreţ şi nici la acest moment nu s-au luat măsuri de către organele în drept. Mai mult, am fost şi suntem în continuare ameninţaţi de către conducerea actuală a Oltchim şi de către administratorul Gheorghe Piperea că, dacă vom devoala presei ilegalităţile în curs, vom fi disponibilizaţi. În fapt, din combinat dispar utilaje, ba chiar secţii întregi, iar totul se face cu girul managerilor şi administratorilor care s-au perindat pe la conducerea societăţii după intrarea în insolvenţă a acesteia, imediat ce fostul manager Constantin Roibu a fost înlăturat, fiind acuzat că ar fi generat insolvenţa combinatului".
     Angajaţii afirmă că administratorul judiciar Gheorghe Piperea emite puncte de vedere nesustenabile legat de eficienţa administrării în insolvenţă a combinatului Oltchim sub conducerea domniei sale, pentru a induce în eroare opinia publică în ceea ce priveşte actele de corupţie care se produc de fapt.
     "Cu toate că domnul Piperea se victimizează în presă indicând că sindicatele şi angajaţii «îi vor capul» nejustificat şi lansează mesaje liniştitoare către presă şi opinia publică, dezinformând inclusiv Ministerul Economiei faţă de situaţia economică reală în care a fost adus Oltchim, devalizarea şi înfundarea în datorii a combinatului continuă", potrivit documentului citat.
     * Angajaţi: "Pierderile Oltchim s-au dublat în administrarea Piperea"
     Cifra de afaceri a combinatului a scăzut vertiginos anul trecut, iar pierderile s-au dublat ca urmare a practicilor de devalizare a combinatului prin sistem suveică, au mai spus angajaţii Oltchim, care susţin că instalaţiile tehnologice funcţionale ale combinatului au fost dezmembrate şi vândute pe bucăţi la fier vechi.
     Potrivit sursei citate, ingineriile financiare privind reevaluarea activelor societăţii în sensul scăderii valorii contabile a acestora, sub administratorul Gheorghe Piperea, aduc un prejudiciu semnificativ economiei societăţii în folosul personal al membrilor conducerii şi administratorilor. 

 

 


Musafir

#24897 Re: Unii angajaţi ai Oltchim acuză conducerea şi administratorii de acte de corupţie BURSA 06.08.20

2014-08-06 06:25

#24896: - Unii angajaţi ai Oltchim acuză conducerea şi administratorii de acte de corupţie BURSA 06.08.2014 

 * Angajaţi: "Pierderile Oltchim s-au dublat în administrarea Piperea"

     Cifra de afaceri a combinatului a scăzut vertiginos anul trecut, iar pierderile s-au dublat ca urmare a practicilor de devalizare a combinatului prin sistem suveică, au mai spus angajaţii Oltchim, care susţin că instalaţiile tehnologice funcţionale ale combinatului au fost dezmembrate şi vândute pe bucăţi la fier vechi.
     Potrivit sursei citate, ingineriile financiare privind reevaluarea activelor societăţii în sensul scăderii valorii contabile a acestora, sub administratorul Gheorghe Piperea, aduc un prejudiciu semnificativ economiei societăţii în folosul personal al membrilor conducerii şi administratorilor. 

 ------------------------------------------------------------------------------------
gluma proasta zici?
 
PE CINE VREI SA PROSTESTI PIPEREA?

Musafir

#24898

2014-08-06 09:32

Pai poate sa-i dea afara linistit pe nenorocitii de angajati care indraznesc sa astraga atentia asupra jmecheriilor. Piperea da-i fratioare afara ca nu are nimeni ce sa va faca. Stanescule auzisi bre?

Voi sunteti jupani aici. Ce indrazneste careva sa comenteze la adresa voastra? Ia puneti-i voi la punct!


Musafir

#24899 Re: Re: Unii angajaţi ai Oltchim acuză conducerea şi administratorii de acte de corupţie BURSA 06.0

2014-08-06 09:35

#24897: - Re: Unii angajaţi ai Oltchim acuză conducerea şi administratorii de acte de corupţie BURSA 06.08.20 

"PE CINE VREI SA PROSTESTI PIPEREA?"

 Pe niste prosei ca noi. Pana acum ce a facut?


Musafir

#24900

2014-08-06 09:43

Daca n-a comis nimic si se crede cinstit piperea & co si restul participantilor..., DE CE N-AU ACHITAT NICI PANA AZI SALARIILE PLATILOR COMPENSATORII DISPONIBILIZATI SI SALARII ANGAJATI PRIMII CREDITORI CARE TREBUIAU OBLIGATORIU SA LI SE ACHITE SUMELE ??? SUNT ACTE CU SEMNATURILE LOR SI CONFIRMAREA CA S-A VANDUT SI SE VINDE DIN OLTCHIM, CHIAR MAI MULT I-SA CONFIRMAT DEPUTATULUI COSTI RADULESCU CA SE VINE ???? BANIII...., UNDE SUNT BANII ???? NOI NU AM PRIMIT DECAT INFORMATII SI ACELEA PLATITE DE NOI DE LA ANAF SI PILONUL II PENSII PRIVATE SI  NIMIC DE LA OLTCHIM RAMNICU VALCEA. 

 

http://www.voceavalcii.ro/2014060721862/EXCLUSIV-Gata-cu-OLTCHIM-Combinatul-se-vinde-la-fier-vechi-FOTO.html

http://www.voceavalcii.ro/2014070922459/Guvernul-recunoaste-ca-s-a-vandut-fier-vechi-din-Oltchim.html

S-A VANDUT DIN OLTCHIM, PRESA A RELATAT SI OLTCHIM A RECUNOSCUT, N-AM PRIMIT BANII DISPONIBILIZATII NICI PANA AZI, BA MAI MULT AM CONSTATAT TOT NOI CA AM FOST IAR PAGUBITI PRIN IMPOZITARI ANAF SI NU AM PUTUT BENEFICIA DE ALTE DREPTURI.

 

AUDITUL.

http://www.impactreal.ro/2014061517061/Pierderile-firmelor-la-care-Oltchim-detine-actiuni-au-afectat-rezultatele-financiare-consolidate.html

 

PE CINE ACOPERA PIPEREA & CO SI RESTUL PARTICIPANTILOR...????

 

AVEM SI ALTI BANI LA MASA CREDALA LA CARE NOI PLATIM CAR-UL IN CONTINUARE, NU S-AU VIRAT BANII, DETURNARE DE FONDURI PE TIMUL LUI MIHAI  BALAN DE LA CET RAMNICU VALCEA!!!!!!!!!
..... ETC.