Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Ion Marina

#21551 OLTCHIM NU SE INCHIDE

2014-06-03 18:18

http://vtv.ro/oltchim-nu-se-inchide/

Ministrul Economiei, Constantin Nita, spune ca Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) nu va fi inchis chiar si in conditiile in care nu va fi privatizat pe data de 6 iunie.”Daca privatizarea nu reuseste pe 6 iuni, vom reusi alta data. Combinatul nu va inchis pentru ca reprezinta un obiectiv pentru Guvern”, a declarat Constantin Nita, in cadrul conferintei Energy Investors Summit.

Musafir

#21552 Re: SĂ NU NE MINȚIȚI, DOMNULE PREȘEDINTE! SI SE PARE CA IAR NE-AI MINTIT.

2014-06-03 18:28

#21550: - SĂ NU NE MINȚIȚI, DOMNULE PREȘEDINTE! SI SE PARE CA IAR NE-AI MINTIT.

de cate luni sunt neplatiti cei angajati acum si cati le-au plecat?????


Musafir

#21553 Re: Contribuabil

2014-06-03 19:12

#21526: Contribuabil - Contribuabil

Intr-un fel ai si tu dreptatea ta. Intr-o tara in care ne conduc banditii si escrocii noi stam si dormim ca asa consideram noi ca e mai bine. Singurul loc in care ne mai putem pune sperante este STRASBOURGUL. In Romania oriunde ne-am cauta dreptatea pentru noi nu mai exista.

tot MARGELATU

#21554 Re: disponibilizari

2014-06-03 19:20

#21543: - disponibilizari

iar disponibilizati vor fii;ghioca,marcela,mardare,cernev,talpaseanu,va stiti cernevistilor


Musafir

#21555 disponibilizari

2014-06-03 19:25

#21554: tot MARGELATU - Re: disponibilizari

CERNEV NU TREBUIE SA FIE DISPONIBILIZAT. EL TREBUIE SA FIE DAT AFARA PENTRU CA A DORMIT IN POST ... PARDON IN PIJAMALE!

ETE NA,MARGELATU

#21556 Re: disponibilizari

2014-06-03 20:18

#21555: - disponibilizari

AI DREPTATE FRATEEEE,AM UITAT, SA PLECE ACASA,DAR DUPA EL SI CELELALTE SCIRBE NEMERNICE,ENUMERATE DE MINE FOTA,CE ZICI MAI CERNEVEEEE,AM DREPTATE?  ACASA CU VOI TRADATORILOR,PUPINCURISTILOR SI SCIRBELOR ORDINAREEE,CA VOI NU AVETI VOIE PRINTE OAMENI,ACASA NEMERNICILOR


Musafir

#21557 Constantin Niță: Guvernul nu va închide niciodată Oltchim

2014-06-03 20:21

http://www.agerpres.ro/economie/2014/06/03/constantin-nita-guvernul-nu-va-inchide-niciodata-oltchim-14-26-19

Guvernul nu va închide niciodată combinatul petrochimic Oltchim, iar dacă niciun investitor nu va depune oferte până vineri, procesul de privatizare va fi prelungit, a declarat, marți, Constantin Niță, ministrul Economiei, prezent la o conferință pe tema investițiilor în energie.

http://www.agerpres.ro/agerpres/imageResize?path=%2Fmedia%2Fimages%2F2014-06%2F0...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES ARHIVA

'Am un mesaj foarte clar: Guvernul nu va închide niciodată Oltchim. Este o companie viabilă, care are piață și care trebuie restructurată, lucru care este posibil', a spus Niță.

Potrivit acestuia, Guvernul are un plan B în cazul în care până vineri, 6 iunie, niciun investitor nu se înscrie în cursa pentru achiziția combinatului.

'În acest caz, vom amâna privatizarea pentru o perioadă mai lungă pentru a face câteva restructurări. Vom căuta finanțare pentru a pune în funcțiune o linie sau două de producție, care să permită combinatului să nu mai înregistreze pierderi', a adăugat Niță.

El a mai spus că sunt investitori care și-au manifestat dorința de a cumpăra Oltchim la pachet cu rafinăria Arpechim. Deținută de Petrom, rafinăria este închisă din 2009, însă este principalul furnizor de materii prime a Oltchim.

Oltchim este cel mai mare agent economic din Vâlcea și se află în insolvență din ianuarie 2013.

Termenul pentru depunerea ofertelor de către investitorii interesați să cumpere Oltchim este vineri, 6 iunie.

Activele viabile ale combinatului au fost evaluate la 305 milioane de euro.

AGERPRES/(AS — autor: Florentina Cioacă, editor:Nicoleta Gherasi)


Musafir

#21558 Expiră termenul pentru Oltchim-Arpechim

2014-06-03 20:22

http://ziarulargesul.ro/32796-expira-termenul-pentru-oltchim-arpechim.html

Vineri, 6 iunie, expiră noul termen pentru privatizarea la pachet a combinatului vâlcean Oltchim cu Arpechim Piteşti. Este posibil ca în acea zi consorţiul din China alcătuit din companiile Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum Co Ltd să depună o ofertă angajantă pentru a deveni noul proprietar. “Din câte am înţeles, o delegaţie de la Oltchim, formată din administratorii judiciari, administratorul special şi directorul adjunct, a plecat duminică în China pentru a semna un contract de finanţare în valoare de 15 milioane euro, bani pe care partea chineză îi oferă pentru mărirea capacităţii de producţie şi pentru a deschide noi secţii – oxoalcool şi anhidridă ftalică. Am înţeles că miercuri şi domnul ministru Niţă (n.r. – ministrul Economiei) va fi prezent în China, iar vineri, pe 6 iunie, am avea şi o ofertă angajantă din partea concernului chinez pentru preluarea combinatului”, a declarat liderul sindicatului “Victoria” de la Oltchim, Corneliu Cernev. Amintim că acest consorţiu chinez a semnat în noiembrie anul trecut scrisoarea de intenţie pentru participarea la privatizarea Oltchimului. Ministru al Economiei era atunci Andrei Gerea, deputat liberal de Argeş.

Musafir

#21559 VIDEO năucitor despre soarta OLTCHIM-ului și ARPECHIM-ului

2014-06-03 20:23

#21552: SĂ NU NE MINȚIȚI, DOMNULE PREȘEDINTE! SI SE PARE CA IAR NE-ATI MINTIT.

http://www.criterii.ro/index.php/en/valcea/9818-video-naucitor-despre-soarta-oltchim-ului-si-arpechim-ului

DetaliiPublicat Tuesday, 03 June 2014 20:25 Autor Jana SDREALĂ Categorie: Valcea

http://www.criterii.ro/images/0%200%20_video.jpg...

 

http://www.youtube.com/watch?v=UVuIGmIRWwg

Din două una: ori domnul ministru Constantin Niţă citeşte în stele şi dă în bobi ori ştie ceva ce noi nu ştim! Dilema ziaristului a apărut după ce preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea, i-a anunţat pe consilierii judeţeni că problema de la Oltchim se va rezolva în curând, pentru că o firmă chineză va semna, săptămâna viitoare, preluarea combinatului chimic şi a Arpechim-ului.

Oficial, procedura de selecţie a ofertelor pentru cumpărarea Oltchimului are ca termen limită data de 10 iunie 2014. Adică, peste exact 7 zile. Cu toate acestea, ministrul Economiei, Constantin Niţă, l-a asigurat, încă de săptămâna trecută, pe premierul Ponta că în această săptămână, chinezii vor semna documentele pentru cumpărarea combinatului vâlcean. Anunţul a fost făcut chiar de preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea, în şedinţa ordinară a Legislativului.

Nu ştim dacă ministrul Constantin Niţă a vrut să-şi liniştească şeful de partid sau l-a scăpat gura, dar ne vom convinge pe data de 10 iunie! Până atunci, ne întrebăm şi noi, ca Toma Necredinciosul: este ministrul Economiei primul membru al Guvernul Ponta care ghiceşte în stele?


Musafir

#21560 Daca nu-l privatizam nici in 6 iunie vom reusi alta data. (…)

2014-06-03 20:28

#21559: - VIDEO năucitor despre soarta OLTCHIM-ului și ARPECHIM-ului

http://www.caplimpede.ro/veste-importanta-de-la-ministrul-economiei-legat-de-soarta-oltchimului/

Veste importanta de la Ministrul Economiei legat de soarta Oltchimului

“Oltchim reprezinta un obiectiv pentru Guvern. Daca nu-l privatizam nici in 6 iunie vom reusi alta data. (…) Sa nu-si inchipuie cineva ca vom inchide aceasta fabrica”, a afirmat Nita intr-un forum pe teme energetice.
Ministrul a adaugat ca Oltchim trebuie sa nu mai acumuleze pierderi, iar pentru a realiza acest obiectiv trebuie sa gaseasca finantare pentru a pune in functiune una sau doua linii de productie.

“Exista investitori care vor sa ia la pachet Oltchim si Arpechim (principalul furnizor de materii prime pentru Oltchim, controlat de OMV Petrom, n.r.). Avem discutii si cu OMV Petrom”, a mai spus Nita.

Multiplele incercari de vanzare a Oltchim din ultimii ani au esuat. Cea mai recenta a fost in luna martie, cand statul nu a primit nicio oferta de cumparare. Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din actiunile Oltchim. Combinatul a intrat in insolventa in ianuarie 2013.

In primul trimestru, combinatul a inregistrat o cifra de afaceri de 136,2 milioane lei (30,2 milioane euro), cu 64,7% mai mare decat in primele trei luni ale anului trecut, cand a raportat 82,7 milioane lei, si pierderi de 56,2 milioane lei (12,5 milioane euro), in scadere cu 34,6% fata de rezultatul negativ de 86 milioane lei din perioada silimara a anului trecut.

Aproape 67% din cifra de afaceri a Oltchim, respectiv 91,1 milioane lei, este generata de activitatea de petrochimie.
Sursa: mediafax


Musafir

#21561 Soarta Oltchim se decide în 3 zile sau în 5 minute

2014-06-04 04:11

 

http://energyreport.ro/index.php/2013-stiri-pline-de-energie/2157-soarta-oltchim-se-decide-in-3-zile-sau-in-5-minute

http://www.energyreport.ro/images/Nita.JPG...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Până la precedentul termen de depunere a ofertelor angajante de cumpărare pentru Oltchim (un fel de pre-contracte de cumpărare), încheiat în 28 martie la ora 11, caietele de prezentare au fost cumpărate cu 20.000 de euro plus TVA de patru firme: Chimcomplex SA Borzeşti, consorţiul format din Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum Co. Limited, SIF Transilvania Project Management Company Braşov şi SGA Swiss Invest AG.

Până în 28 martie la ora 11, nu se depusese nicio ofertă angajantă. La doar 5 minute de la expirarea termenului, firma AGVA Limited a depus o documentaţie care cuprindea o ofertă de cumpărare. Oferta a fost respinsă pentru că a venit cu cinci minute întârziere, potrivit informaţiilor Energy Report.

Noul termen de depunere al ofertelor angajante a fost prelungit apoi până la 6 iunie 2014. Şi, foarte important, tot până la ora 11.

“Dacă nu privatizăm Oltchim până vineri, va rămâne pentru altădată. Este o companie viabilă, are piață. Căutăm soluţii de finanţare pentru a re-pune în funcțiune o linie sau două de producție, care să permită combinatului să nu mai înregistreze pierderi”, a declarat Constantin Niță, ministrul Economiei, în cadrul conferinţei Energy Investors Summit.

Pe de altă parte, liderul sindicatului Victoria, Corneliu Cernev a declarat, citat de Agerpres, că o ofertă angajantă ar putea să apară până vineri din partea consorţiului chinez format din Baota şi Junlun, unul dintre cei care cumpăraseră caietul de sarcini.

După intrarea în insolvenţă, Oltchim şi-a majorat gradul de utilizare al capacităţilor de producţie de la 6% până la 25% în prezent. Compania a redus mult şi din angajaţi, astfel că pierderea totală a scăzut în primele trei luni ale anului cu 7,4 milioane de euro faţă de primul trimestru al anului trecut. În primă instanţă, ar mai rămâne doar ca o ofertă angajantă să vină cu adevărat până vineri. De preferat înainte de ora 11.

 


Musafir

#21562 Dacă nu se privatizează, Oltchim va fi restructurată „o perioadă mai lungă”

2014-06-04 04:13

http://www.energynomics.ro/nita-daca-nu-se-privatizeaza-oltchim-va-fi-restructurata-o-perioada-mai-lunga/?lang=ro


http://www.energynomics.ro/wp-content/uploads/2014/06/oltchim1-727x404.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Guvernul caută soluţii de finanţare pentru a pune în funcţiune cel puţin 1-2 linii de fabricaţie ale Oltchim, pentru ca producătorul petrochimic să „funcţioneze şi să nu mai facă pierderi”, spune Constantin Niță, ministrul Economiei.

El susţine că, dacă la licitaţia de săptămâna acesta nu se va reuşi privatizarea, Oltchim va fi restructurată şi readusă pe profit, întrucât este o companie profitabilă.

“Am un mesaj foarte clar: Guvernul nu va închide niciodată Oltchim. Este o companie viabilă, care are piață și care trebuie restructurată, lucru care este posibil”, a spus Niță.

„În cazul în care privatizarea nu va avea loc, vom amâna privatizarea pentru o perioadă mai lungă pentru a face câteva restructurări. Vom căuta finanțare pentru a pune în funcțiune o linie sau două de producție, care să permită combinatului să nu mai înregistreze pierderi”, spune el.

Deocamdată, guvernul a negociat cu Petrom preluarea Arpechim, pe care unii din investitori ar dori să o cumpere la pachet cu Oltchim în cadrul licitaţiei din 6 iunie.

Rafinăria Arpechim este închisă din 2009, deşi a fost unul din principalii furnizori de materii prime a Oltchim.

Activele Oltchim au fost evaluate la 305 milioane de euro.


Musafir

#21563 Guvernul nu va închide niciodată Oltchim

2014-06-04 04:56

http://www.focus-energetic.ro/guvernul-nu-va-inchide-niciodata-oltchim-17550.html

http://www.focus-energetic.ro/wp-content/uploads/oltchim1.jpg...

Guvernul nu va închide niciodată combinatul petrochimic Oltchim, a declarat Constantin Niţă, ministrul Economiei, în cadrul conferinţei Energy Investors Summit.

“Am un mesaj foarte clar: Guvernul nu va închide niciodată Oltchim. Este o companie viabilă, care are piaţă şi care trebuie restructurată, lucru care este posibil“, a spus Niţă.

Potrivit acestuia, Guvernul are un plan B în cazul în care până vineri, 6 iunie (n.r. – termenul limită), niciun investitor nu se înscrie în cursa pentru achiziţia combinatului.

“În acest caz, vom amâna privatizarea pentru o perioadă mai lungă pentru a face câteva restructurări. Vom căuta finanţare pentru a pune în funcţiune o linie sau două de producţie, care să permită combinatului să nu mai înregistreze pierderi. Dacă nu se va face privatizarea nici de data aceasta, va rămâne pe altă dată“, a adăugat Niţă.

El a mai spus că sunt investitori care şi-au manifestat dorinţa de a cumpăra Oltchim “la pachet“ cu rafinăria Arpechim. Deţinută de Petrom, rafinăria este închisă din 2009, însă este principalul furnizor de materii prime a Oltchim.

Oltchim este cel mai mare agent economic din Vâlcea şi se află în insolvenţă din ianuarie 2013. Activele viabile ale combinatului au fost evaluate la 305 milioane de euro.

FMI, cu siguranţă de acord cu reducerea CAS

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) va fi cu siguranţă de acord cu propunerea Guvernului României privind reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie 2014, a mai spus Constantin Niţă.

“Urmează discuţii pe această temă la Finanţe, dar sunt convins că FMI va fi de acord cu această măsură, având în vedere atât mersul economiei româneşti, cât şi ratingul de ţară, aşa că nu vor fi probleme“, a spus el.

Întrebat ce măsuri alternative are în plan Guvernul în cazul în care FMI nu acceptă această măsură, Niţă a susţinut că Executivul nu ia în calcul un astfel de scenariu.

“Nu punem în discuţie un asemenea scenariu. Suntem convinşi că FMI va fi de acord. Trebuie să ajutăm mediul privat. Eu totdeauna sunt sigur de ceea ce spun“, a subliniat Niţă.

La finele săptămânii trecute, ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat că obiectivul zero este reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale, iar acest subiect va fi discutat cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

“Obiectivul zero al meu este reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Voi discuta săptămâna viitoare cu reprezentanţii FMI, CE şi BM reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2014. Este o măsură pe care am susţinut-o de mult timp şi acum o voi promova cu toată tăria“, a afirmat Ioana Petrescu.

Oficialul MFP a spus că măsura va îmbunătăţi mediul de afaceri din România, va uşura povara fiscală a angajatorilor corecţi şi va elimina discrepanţele aduse de competiţia neloială între angajatorii cinstiţi şi cei care folosesc muncă la negru.

Ministrul Ioana Petrescu a menţionat că au fost luate în calcul mai multe scenarii care se bazează pe veniturile colectate la buget şi taxa pe construcţii speciale, iar după ce vor disponibile şi datele pentru luna mai se va vedea dacă este nevoie şi de alte măsuri precum tăieri de cheltuieli.

Potrivit ministrului Finanţelor, impactul bugetar al reducerii CAS este de 2,6 miliarde lei pe 6 luni, strict contabil, iar dacă se iau în calcul şi efectele pozitive ale aplicării acestei măsuri, respectiv venituri suplimentare din utilizarea banilor rămaşi la angajator, impactul bugetar negativ va fi de numai 1,5 miliarde lei pe 6 luni.

Petrescu a precizat că nu va fi discutată cu Misiunea FMI o lărgire a bazei de impozitare pentru CAS.

În România, cota cumulată de CAS plătită de angajator este de 45%, iar colectarea se situează undeva la 32%, din cauza muncii la negru şi diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane.

7

#21564

2014-06-04 07:40

FRATILOR SA NU NE LASAM !! SUNT DREPTURILE NOASTRE !! TREBUIE SA NE UNIM CIT MAI MULTI !!!

Musafir

#21565

2014-06-04 10:05

sa ne unim..pt ce?
MUCO-SOV-BDO sa ma c_c pe ei

#21566 Subiect

2014-06-04 10:09

Adica sa inteleg ca privatizarea se v-a face in China, daca au plecat toti cu catel si purcel(au luat-o si pe "fa" Mardare? ,pacat ca nu l-au luat si pe ala de cauta lingurile de aur ale Faraonului,Spirache),adica o sa vina cu privatizarea gata facuta din China (ba tampiti mai santeti si contractul MARI PRIVATIZARI sa inteleg ca va fi semnat pe alea Marelui Zid Chinezesc si marele Shaolin Piperea stralucind ca statuia lui Buddha din Orasul Interzis, de succesul esuat al privatizari, ne va anunta ca pana la urma tot un succes este, ca mai ramanem cu niste promisiuni) astia sa inteleg ca s-au dus la miloaga ca daca era ceva serios normal mi se parea sa vina ei la Bucuresti si faceam o privatizare mai ceva ca cea cu Dan Diaconescu (vorbisem si cu Banica JR si cu Taraful de la Clejani),pana la urma si in final ne meritam soarta asta de prosti creduli.


Musafir

#21567

2014-06-04 10:15

prosti cu diploma cum spuneam...
IPU atunci i-am condamnat pe toti la moarte

#21568

2014-06-04 10:58

As vrea sa vad daca esueeaza MAREA PRIVATIZARE, ce mai zice Calea, ca sa apucat sa anunte cu surle si trambite triuful privatizari cu chinezi(doamne penibil a devenit acest presedinte, cat de slugarnic a devenit acest comunist).Doamne prosti mai santem, ne meritam soarta.
ZAT, ma lingailor, am o rugaminte regulativa numai intre voi

#21569

2014-06-04 11:34

Mai, nu v-ati saturat cate minciuni s-au spus cata "sustinere" ptr. Oltchim,cate declarati balicoase de avant revolutionar, au declarat pana acum 3 ministri(si cati vor mai urma), mai conteaza o minciuna in plus sau in minus ,ati ajuns sa credeti orice declaratie al oricarui pacalici politic. BREAKING NEWS...BREAKING NEWS.........Acum ultimul zvon cica Piperea a fost tradus,pacalit injosit(a lipsit DJ Vulpescu) in China, dar ca un mare stateg are solutia de rezerva vor face escala la intoarcere in BELGRAVISTAN, are garantata MAREA PRIVATIZARE a Oltchimului de presedintele republici Belgavistan,BELGARGARAGINOVSCHI care a declarat ca este 300% interesat de cumpararea Oltchimilui, Arpechimului si daca se supara cumpara si OMV cu PCC, asa ca mizilic asteptam noi stiri, tineti aproape, fiti pe faza.
xc

#21570 musafir

2014-06-04 12:08

Nita, de ce nu restructurez GUVERNUL PONTA? OLTCHIMUL l-ati restructurat in 2013 cand ati disponibilizat 1000 de salariati.Hai, spune adevarul cu cati salariati va ramane OLTCHIMUL? mai putini de cat sunteti voi in guvern? in cate transe faci disponibilizarile ?
AR SINCER VORBIND

#21571 EU FOTA NU CRED CA MARDARE,E PLECATA IN CHINA

2014-06-04 13:10

#21566: MUCO-SOV-BDO sa ma c_c pe ei - Subiect

ASA CEVA NU SE POATEEEEEEE,DAR DACA ESTE ADEVARAT,ATUNCI MERGEM CU TRADATORI CU TOT LA SPITALUL NR 9


Musafir

#21572

2014-06-04 13:32

baaaa!!! fara proteste!!! ca speriati investitorii !!

Musafir

#21573

2014-06-04 13:35

Au plecat in China doar pentru imprumut de bani in valoare de 10-15 mil euro si daca se poate ceva mai mult. China a anuntat are alte planuri... Suntem prieteni cu ei, ramanem prieteni cu ei dar inca NU AM primit ursul panda cadou, simbolul lor pentru un legamant si o prietenie mai sigura. Conform ziaruluil bursa, partea romana neonorand promisiunile semnate la Bucuresti :


" * Vitele pentru China au rămas în țară
Deși mii de animale ar fi trebuit să ia drumul Chinei luna aceasta, potrivit declarațiilor vicepremierului Liviu Dragnea, realitatea este alta. Primul lot de vite ar putea fi exportat cel mai devreme în august. În luna noiembrie a anului trecut, cu ocazia vizitei premierului Chinei în România, s-au semnat mai multe acorduri, printre care și cele privind exportul de carne și animale vii. Chinezii s-au arătat interesați mai ales de importul de carne de porc și de vaci din rasa Bălțata Românească. Numai că, în ciuda afirmațiilor optimiste ale autorităților, încă nu a început "transhumanța" Bălțatei în China. Spre exemplu, vicepremierul Dragnea spunea, la numai câteva ore după ce aterizase în Hong Kong, în luna martie a acestui an, că partenerii chinezi vor 3.000.000 de vite, tot atâția porci, precum și 500.000 de ovine pe an."

http://www.bursa.ro/?s=revista_presei&articol=238888

 

 

O ALTA CERTITUDINE ESTE RADIO CHINA INTERNATIONAL, care nu spune o vorba de marea realizare si  investitie in viitor a achizitionarii combinatului Oltchim si Arpechim, Romania.

http://romanian.cri.cn/

 

http://romanian.cri.cn/eco.htm

 

http://romanian.cri.cn/261/more/264/more264.htm

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2014-06-04 14:01



Musafir

#21575 Salariile compensatorii de la Oltchim, cercetate de DIICOT

2014-06-04 14:12

http://www.indiscret.ro/articol-salariile-compensatorii-de-la-oltchim-cercetate-de-diicot

Preşedintele Sindicatului Victoria, Corneliu Cernev, aruncă bomba. DGFP Vâlcea, susţine el, l-a informat că Oltchim ar fi făcut raportări „greşite” la FISC.

http://www.indiscret.ro/rks_images/articles/img_cover_3260.jpg...

 

Aproximativ 260 de disponibilizaţi de la Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă, au depus, recent, o plângere colectivă la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), vizând presupuse nereguli în raportarea către FISC a veniturilor care le-au revenit în anul 2013. De asemenea, ei suspectează că Oltchim s-ar fi folosit în mod ilegal de salariile lor compensatorii, iar acum compania anunţă că acestea au intrat la masa credală şi le vor fi acordate după privatizarea companiei. În prealabil, circa 100 din cei în cauză au pichetat sediile DIICOT, Prefecturii Vâlcea şi Direcţiei Generale Finanţelor Publice (DGFP) Vâlcea, cerând să se facă lumină în această situaţie. Printr-un comunicat de presă, conducerea Oltchim anunţă că nu există nicio ilegalitate în aceste raportări. De asemenea, directorul DGFP Vâlcea a declarat că orice venit, chiar şi neîncasat, trebuie raportat şi impozitat. Numai că liderul SindicatuluiVictoria, al combinatului, Corneliu Cernev, aruncă bomba: DGFP Vâlcea l-a informat că Oltchim a făcut către FISC raportări eronate în ce priveşte veniturile disponibilizaţilor. În mai 2013, 969 de angajaţi ai companiei au fost disponibilizaţi colectiv, ei urmând să primască, în funcţie de vechime, potrivit contractului colectiv de muncă, 12, 18 sau 24 de salarii compensatorii, în funcţie de vechime, adică în jur de 10 milioane de euro (între 20.000 şi 50.000 lei de persoană).



Veniturile impozabile, când prea mari, când „zero”

După ce, săptămâna trecută, au pichetat sediile Direcţiei Generale Finanţelor Publice (DGFP) Vâlcea, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Prefecturii Vâlcea, acuzând compania care i-a concediat că le-a deturnat salariile compensatorii care li se cuveneau prin contractul colectiv de muncă, salarii raportate la FISC drept încasate şi impozitate, circa 260 de disponibilizaţi de la Otchim au depus, luni, o plângere la DIICOT, care vizează aceste aspecte: „Am depus o sesizare la DIICOT, în numele a 259 de persoane, cu semnătură, tabel nominal şi copie de pe adeverinţa fiscală, de unde reiese că oamenii au înregistrat venituri şi li s-au reţinut impozite. Totodată, am mai depus şi nişte adeverinţe eliberate de FISC acum, după ce s-au făcut valuri, adeverinţe cu venituri impozabile zero. Nu există persoane din cele care suntem aici să nu fi încasat niciun venit”, a declarat pentru indiscret Ion Ţoanţă, unul dintre foştii salariaţi ai Oltchim. Potrivit acestuia, o plângere a fost depusă şi la instituţia prefectului: „Tot în numele a peste 300 de persoane am depus la prefect o plângere, bazată pe documente, pentru ca acesta să informeze instituţia guvernului despre ce se întâmplă. Prefectul este revoltat şi spune că aşa ceva nu se poate întâmpla. Dar că, dacă este aşa, se va lăsa cu ani grei de puşcărie”. Ion Ţoanţă consideră că aceste bâlbâieli sunt suspecte şi amintesc de o perioadă tristă a României: „Se întâmplă ca în decembrie 89. În fiecare zi se făceau greşeli şi apoi încercau, cu disperare să le repare. Sunt conştienţi că au greşit faţă ne noi şi ceea ce mă revoltă este că Mihai Diculoiu, preşedintele Sindicatului Liber Oltchim, a dat un comunicat, potrivit căruia noi am fi fost de acord să băgăm salariile compensatorii la masa credală. Este un fals grosolan, cine era nebun să facă asta? În perioada insolvenţei nu se depun banii la masa credală, acestea sunt cheltuieli. Apoi, după noul cod fiscal, orice încasare, orice venit sunt supuse impozitării. Nu ţi se opreşte impozit ca înainte, pentru că a trecut anul fiscal. Oltchim avea dreptul să folosească banii de salarii compensatorii, să îi pună într-un cont, în contabilitate se numesc provizioane. Dar, nu mai mult de un an. În cazul de faţă am intrat într-un alt an fiscal şi sunt în deplină ilegalitate”.



Cernev susţine că raportările „greşite” au fost recunoscute de DGFP Vâlcea, dar şi de Oltchim

Imediat după această acţiune de pichetare, directorul DGFP, Gheorghe Gogârnoiu, a declarat că, potrivit Codului Fiscal, „orice venit care a fost plătit sau urmează să fie plătit se impozitează”. Gheorghe Gogârnoiu nu a putut spune dacă raportările Oltchim sunt corecte sau nu. Corneliu Cernev (foto), preşedintele Sindicatului Victoria al Oltchim face însă declaraţii contradictorii cu acelea ale şefului DGFP Vâlcea şi cu datele din comunicatul Oltchim. DGFP Vâlcea l-a informat că Oltchim ar fi făcut raportări ”greşite” la FISC: „Am luat mai multe adeverinţe şi fişe fiscale eliberate oamenilor şi le-am discutat cu conducerea DGFP Vâlcea. Domnul director Gogârnoiu mi-a spus, textual, că Oltchim „a făcut raportări greşite”. Am discutat acest aspect cu administratorii judiciari. Le-am spus că oamenii apar la FISC cu venituri exorbitante pe anul trecut şi că aceasta le dăunează, în sensul în care nu mai pot beneficia de ajutoare de căldură, de ajutoare sociale, copiii lor nu mai pot beneficia de burse Administratorii judiciari mi-au replicat că pot apărea astfel de aspecte şi că acestea vor fi rezolvate punctual”, a declarat Cernev.



Directorul economic al Oltchim, despre veniturile impozabile ”zero”

Directorul economic al Oltchim, Alin Smeu, susţine că sumele raportate la FISC sunt sume”realizate şi nu încasate”. Cât priveşte adeverinţele cu venit „zero”, pe care le-au primit zilele trecue de la FISC anumiţi angajaţi, acesta a declarat că sunt valabile pentru anumite categorii: „Sunt cazuri în care o parte din cei disponibilizaţi au fost în concedii de creştere a copilului sau erau persoane cu handicap. Veniturile lor nu se impozitează, de aceea apar, la FISC, cu venit impozabil zero”.



Conducerea Oltchim şi ministrul economiei, în delegaţie la chinezii de la BAOTA

Pe când la Vâlcea domneşte ambiguitatea, luni, o delegaţie a Oltchim, căreia, miercuri, urma să i se alăture şi ministrul economiei, Constantin Niţă, a plecat în China pentru a semna un contract de finanţare de 15 milioane de euro cu compania chineză BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co Ltd, care şi-au exprimat dorinţa de a cumpăra compania din Râmnicu Vâlcea la pachet cu Rafinăria Arpechim Piteşti. Negociatorii speră să îi determine pe chinezi, până la data de 6 iunie, când a fost stabilit termenul pentru privatizare (n.r. - al treilea termen de la începutul acestui an), să depună şi o ofertă angajantă de cumpărare.



Niţă: ”Oltchim nu va fi închis niciodată, avem şi planul B”

Vineri, 6 iunie, expiră termenul pentru depunerea ofertelor de către investitorii interesaţi să cumpere Oltchim. Ministrul economiei a declarat, marţi, că Executivul nu va închide niciodată combinatul din Râmnicu Vâlcea, iar dacă niciun investitor nu va depune oferte până vineri, procesul de privatizare va fi prelungit, „Am un mesaj foarte clar. Guvernul nu va închide niciodată Oltchim. Este o companie viabilă, care are piaţă şi care trebuie restructurată, lucru care este posibil”, a spus Niţă. Potrivit acestuia, Guvernul are un plan B în cazul în care până vineri, 6 iunie, niciun investitor nu se înscrie în cursa pentru achiziţia combinatului. „În acest caz, vom amâna privatizarea pentru o perioadă mai lungă, spre a face câteva restructurări. Vom căuta finanţare pentru a pune în funcţiune o linie sau două de producţie, care să permită combinatului să nu mai înregistreze pierderi”, a adăugat Niţă.

 

http://www.indiscret.ro/rks_images/articles/add_1_image_3260.jpg...