Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

#19776 Re: BMW -ul X5 al lui Celentano

2014-04-14 19:22

#19690: RPD - BMW -ul X5 al lui Celentano

Colegi din Oltchim am uitat sa precizez ca Domnul fost Director General Celentano - il stiti bine ala de la demonstratii zice ca sa fim fericiti ca a iesit sa discute cu noi are un BMW X5.
Sigur este din munca cinstita.
Ba Roibu nu a avut in viata lui BMW X5 personal.
Asa ca .....................
Dar am uitat Oltchim te-a platit bine 15800 RON/luna. Nu iti e mah rusine????
Urlati de Roibu ca a avut salariu nesimtit. Tu cum ai avut mah??? In conditiile in care Oltchim merge la 7% din capacitate.

CHE GUEVARA

#19777

2014-04-14 19:22

Pentru disponibilizati: Miercuri 15.04.2014 ora 8:30 in fata la Prefectura, cu cat mai multi cu atat mai bine.
DISPONIBILIZAT CU FRUNTEA SUS

#19778 URAAAAAAAAAAAAA

2014-04-14 19:33

Dragi colegi DISPONIBILIZATI, la prefectura sai luam si pe CERNEV, BUEDOAZA, GHIOCA SI DOBRE MARCELA (cei PATRU MUSCHETARI care neau pus pe LIBER adica neau trimis acasa)
gogu' de la scularie

#19779 Re: D.P.B.

2014-04-14 19:38

#19759: opinie - D.P.B.

Pai fara Madam Ilie, alias Baba Floaca Cocosata, nu se  poate face nimic.

Cam cum era pe vremea pesedacilor Mihai Georgescu, Jinga, si altii.

Astia au furat pana la limita bunului simt.

Adica nu mai aveai cu ce sa dai reflux la coloana de separare.


Musafir

#19780 x

2014-04-14 19:53

Remus Vulpescu: "Roibu este un faraon bugetar. Scopul pe care îl avem este unul singur: să stopăm acumularea de datorii şi pierderile"

La prima vedere, explicaţia oferită pentru gândul de Remus Vulpescu, preşedintele Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), pentru dezastrul de la Oltchim este cea valabilă: managementul defectuos al unei conduceri care a rezistat la Oltchim, sub toate guvernările, timp de 21 de ani, şi care merge în pierdere de 5 ani.

"Domnul Constantin Roibu este un faraon bugetar, care a rezistat de-a lungul anilor. Numai dânsul ştie secretul longevităţii sale şi cei care l-au susţinut. Scopul pe care îl avem în legătură cu Oltchim este unul singur: să stopăm acumularea de datorii şi pierderile. Este foarte important pentru România să rezolve problema Oltchim. Nu este o opţiune, nu este un lux, este o necesitate stringentă", a declarat Remus Vulpescu, pentru gândul.

Măndică Vasile a fost director economic la Oltchim din 1991 până miercuri, 5 septembrie 2012, când tot managementul companiei şi-a dat demisia în urma întâlnirii cu "celula de criză" ordonată de premierul Victor Ponta la Oltchim. Explicaţia sa oferită gândul nu face decât să valideze ipoteza lui Remus Vulpescu.

"Nu pot să vă spun nimic pentru că nici nu mă mai interesează. Dar CFR-ul nu are pierderi, domnule, şi are datorii mai mari decât Oltchim? Nu e criza asta care e pentru toată lumea? Ce, numai Oltchim nu este în criză? Toată lumea e în criză numai noi nu...", a declarat Măndică Vasile.

"Sigur că există o criză care afectează pe toată lumea, dar haideţi să ne uităm la industria de profil din zonă şi să vedem dacă alte combinate de petrochimie au datorii de 700 de milioane de euro. O să vedem cu totul altceva acolo", îi dă replica Remus Vulpescu.


Musafir

#19781

2014-04-14 19:53

Situaţia de ansamblu pare să fie însă cu totul alta. Tot incompetenţa este cuvântul cheie, însă de data aceasta a statului. Mihai Diculoiu, liderul sindical de la Oltchim, pe care cele câteva sute de oameni care protestează zilele acestea pe platformă îl acuză că "s-a dat cu conducerea" şi cer înlocuirea sa, a explicat detaliat pentru gândul cum, din 2007, Guvernul României a fost parcă lovit de orbul găinilor şi a luat o ploaie de decizii greşite, care au dus combinatul în prăpastie.

Guvernarea PDL a acceptat cu bună-ştiinţă ca Oltchim să meargă în pierdere de 7 milioane de euro pe lună şi să funcţioneze la 3% din capacitate, bazându-se pe faptul că criza va trece repede, spune sindicalistul. Guvernarea USL a uitat pur şi simplu că la Oltchim e un butoi cu pulbere şi nu a făcut nimic, decât în ceasul al 12-lea.

"Toată lumea, şi Guvern (condus de Emil Boc), şi preşedintele României, au ştiut că vom merge pe pierdere şi s-a sperat că perioada asta va fi foarte scurtă. Din păcate, perioada asta din 2008 s-a întins până în momentul de faţă şi s-au acumulat datorii. Ei (Guvernul Ponta) nu au monitorizat societatea şi a fost nevoie să-i tragem noi de mânecă", a explicat pentru gândul liderul sindical Diculoiu.

Soluţia salvatoare la Oltchim, imposibil de aplicat din cauza acţionarilor minoritari

Acţionariatul Oltchim arată astfel, în prezent: statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din acţiuni, compania PCC SE din Germania 18,3%, fondul de investiţii din Cipru Nachbar Services 14,02%, iar persoane fizice şi persoane juridice deţin împreună restul de aproape 13% din acţiuni.

Atât compania, cât şi guvernul condus de Emil Boc au considerat că o parte din soluţia de redresare a Oltchim este conversia creanţei AVAS, de 135 de milioane de euro (între timp ea a ajuns la 250 de milioane de euro, cu dobânzi şi penalizări) în acţiuni la companie, adică practic o majorare de capital la Oltchim şi o ştergere curată a datoriei Oltchim la stat. Guvernul Ponta a avut termen până în iunie 2012 să facă această majorare de capital, conform Acordului cu FMI. Ţinta a fost ratată.

Prin această conversie a datoriei Oltchim către stat, statul român ar ajunge să deţină peste 95% din acţiunile companiei. Acest lucru ar însemna însă ca acţionarii minoritari - firmele din Germania şi Cipru, să piardă controlul asupra Oltchim, lucru cu care acestea nu au fost niciodată de acord.

Decizia privind conversia poate fi luată numai cu două treimi din voturile Adunării Generale a Acţionarilor, lucru practic imposibil, dacă acţionarii minoritari care deţin împreună 32% din companie se opun.

În memorandumul privind situaţia de la Oltchim, solicitat în august de premierul Victor Ponta, autorităţile arată că la începutul lunii august cele două companii au fost de acord să cedeze şi să colaboreze pentru conversia creanţei, însă pe 13 august s-au răzgândit radical. Reprezentanţii lor au cerut fie să li se garanteze că vor câştiga licitaţia de privatizare a Oltchim, fie să li se garanteze că firma care va câştiga va cumpăra şi acţiunile deţinute de ei. Guvernul a refuzat.

Firma PCC a ajuns să deţină o porţie semnificativă de acţiuni la Oltchim în 2007, când Guvernul Călin Popescu Tăriceanu, prin AVAS, a decis o micşorare de capital la Oltchim, pentru a stinge o datorie la stat. Astfel, participaţia PCC a crescut de la 4% la 12%, în mod automat. Ulterior, fondul de investiţii cu sediul în Cipru, în spatele căruia nu se ştie cine se află oficial, a cumpărat masiv pe bursă acţiuni Oltchim, ajungând şi el într-o poziţie de putere.

Cronica unei morţi anunţate, povestită de liderul sindical Mihai Diculoiu

Liderul sindical de la Oltchim, Mihai Diculoiu, a povestit pentru gândul, pas cu pas, cum s-a ajuns la "necesitatea stringentă" despre care Guvernul Ponta vorbeşte acum. Redăm aproape integral versiunea sa, pentru că este cronologică şi clară. Trebuie menţionat că Oltchim depinde, pentru materiile prime de bază cu care fabrică PVC (adică 70% din producţia sa) de rafinăria şi activităţile de petrochimie de la Arpechim Piteşti, cu care este conectată prin conducte. Arpechim a fost însă vândută de statul român către OMV Petrom, care a decis că nu mai este rentabilă şi vrea să o închidă. Guvernul a negociat însă cu OMV Petrom şi a obţinut promisiunea că rafinăria va fi vândută la pachet cu Oltchim.


Musafir

#19782

2014-04-14 19:54

"În perioada 2004-2006, Oltchim a realizat profit. În 2007, AVAS a refuzat să transformăm o creanţă a sa de 135 milioane de euro în acţiuni şi a determinat pierderi la Oltchim. În 12 noiembrie 2008, OMV Petrom a decis oprirea definitivă a petrochimiei de la Arpechim Piteşti, care ne asigura nouă materiile prime de bază - propilena şi etilena. În 2008, deşi am realizat o cifră de afaceri record, de 528 de milioane de euro, nu am realizat profit.

În acest interval, s-a ajuns la concluzia, după studii făcute de firme specializate, că Oltchim trebuie să funcţioneze în sistem integrat, cu petrochimia şi cu rafinăria Arpechim Piteşti (adică aşa cum funcţiona înainte de vânzarea Arpechim către OMV Petrom). Două memorandumuri au fost aprobate de premierul Emil Boc: majorarea de capital prin conversia creanţei AVAS în acţiuni şi un credit de 420 milioane de euro pentru investiţii. Ele au fost încheiate şi trimise Comisiei Europene pentru a obţine aviz.

În baza acestor demersuri, în 29 ianuarie 2010 Oltchim a preluat petrochimia Arpechim Piteşti. Am reparat-o, s-au băgat bani şi în 30 noiembrie 2010 am finalizat reparaţiile. Din lipsa fondurilor financiare, pentru că încă nu sosise avizul Comisiei Europene la memorandum, şi apoi şi din cauza deciziei OMV Petrom de a închide, la 24 martie 2011, rafinăria Arpechim, a fost imposibil să reluăm funcţionarea în sistem integrat.

În condiţiile în care nu aveam materiile prime de bază, Oltchim, cu acordul Guvernului, a funcţionat la 3% din capacitatea de producţie, cu pierderi lunare de 7 milioane de euro. S-au făcut două vizite ale premierului Boc, în 2009 şi 2010, iar preşedintele Traian Băsescu a venit în 2008 şi în 2010. S-a spus că se va face tot ce e posibil să se reia funcţionarea în sistem integrat, nici nu era vorba de privatizare atunci.

S-a tergiversat şi s-a ajuns, prin schimbări de guverne, în situaţia în care Ministerul Economiei neagă că mai poate aplica avizul CE şi constatăm că anunţul de privatizare nu mai ia în calcul majorarea capitalului social prin conversia creanţei AVAS.

Până la urmă premierul Ponta a decis să se găsească formule legale pentru accesarea unui credit de 40 de milioane de euro, necesar capitalului de lucru, adică salarii restante şi asigurare de materii prime. Asta asigura profitul operaţional, adică facem profit din exploatare, pentru că financiar rezultă pierderi. Premierul Ponta a zis, dacă aveţi avizul CE să majoraţi capitalul social, de ce nu îl majoraţi? Nu au făcut niciuna din cele două".

Căpuşarea companiei de propria conducere

Printre cauzele care au dus la situaţia actuală s-ar putea număra şi "căpuşarea" companiei de către firme deţinute sau controlate chiar de către membrii managementului companiei, după cum au acuzat în repetate rânduri atât reprezentanţii sindicatului de la Oltchim cât şi cei ai companiei germane PCC, scrie Ziarul Financiar. Ipoteza este susţinută inclusiv de către acţionarul majoritar al companiei, respectiv Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). Remus Vulpescu, şeful OPSPI, a declarat recent că "într-un mod pe care nu-l putem explica, Oltchim a consumat foarte multă materie primă pentru o producţie foarte mică".

Cum vrea Guvernul Ponta să privatizeze Oltchim: "efectul sinergic"

Metoda aleasă de specialiştii din Ministerul Economiei pentru a privatiza Oltchim este una de compromis şi atipică, după cum singuri recunosc oficialii în memorandumul prezentat la Guvern pe 23 august.

Guvernul propune vânzarea colectivă, dar necondiţionată, la valoarea de piaţă, a acţiunilor pe care statul le deţine la Oltchim (adică 54,8%), precum şi a creanţelor pe care AVAS şi Electrica SA le au la Oltchim. AVAS are o creanţă de aproximativ 250 de milioane de euro (cu tot cu dobânzi şi penalităţi), iar Electrica una de 150 de milioane de euro. Acestea însumează 56% din totalul datoriilor Oltchim. Statul ar avea astfel de câştigat şi din acţiuni, şi din creanţe vândute.

Guvernul consideră că prin această soluţie, un investitor ar fi atras, pentru că ar fi protejat de acţiunile litigioase ale acţionarilor minoritari.

"Este probabil ca un cumpărător să fie interesat de ,,efectul sinergic", creat de deţinerea în comun a celor 3 active, pe de o parte creat de reducerea complexităţii, dar şi de oportunitatea utilizării unei game mai largi de strategii de restructurare dată de poziţia duală de acţionar-creditor, prin comparaţie cu gama mai restrânsă pe care ar avea-o un "acţionar majoritar care nu este creditor" sau un "creditor care nu este acţionar majoritar", se arată în memorandumul privind Oltchim.

Guvernul renunţă la conversia creanţei AVAS, din motivele arătate mai sus - opoziţia acţionarilor minoritari.

Ce înţeleg muncitorii de la Oltchim din privatizare

"Conversia asta de creanţă a AVAS este foarte importantă. Ea e cerută mai ales de potenţialii investitori cu forţă financiară, care îşi doresc să preia acest ansamblu integrat Oltchim cu rafinărie. Prin majorarea capitalului social, statul ajunge să deţină o pondere de 97-98%, iar acţionarul minoritar PCC, care acţionează concertat cu Nachbar, ajunge la 2%, de la 32% cât au acum. Ce zice potenţialul investitor, care vrea să facă treabă? Eu vreau să investesc, vreau să am linişte, să nu mă plimbe prin procese un acţionar cu pondere de peste 5%, care conform legii oricând poate pune piedici. În aceste condiţii, aşa cum a stabilit Guvernul, cu cele trei pachete, eu mă îndoiesc că e cineva care să dea 400 de milioane de euro pe cele două creanţe şi să mai dea ceva bani şi pe Oltchim. Acţionarul minoritar tot acolo rămâne, şi nu vine nimeni. Şi atunci s-ar putea să eşueze privatizarea. Şi vine FMI, cu care Guvernul are acord, şi spune că intrăm în lichidare", explică Mihai Diculoiu de ce se tem muncitorii de la Oltchim şi de ce protestează, cerând privatizarea cu şanse maxime de succes.

Liderul sindical a mai explicat că managementul de la Oltchim a demisionat miercuri în bloc, la solicitarea Guvernului, în locul său urmând să fie aduşi şase directori executivi, de la o firmă de restructurare. Măsura ar fi necesară pentru a credibiliza Oltchim în ochii băncilor, de la care Ministerul Economiei trebuie să obţină, în 5 zile, un credit de 40 de milioane de euro pentru a asigura funcţionarea Oltchim

"Această firmă de restructurare nu îşi are rostul, pentru că timpul rămas este foarte scurt. Decât dacă eşuează privatizarea şi atunci are treabă în faza de lichidare", crede liderul sindical.


Musafir

#19783 Re: x

2014-04-14 20:02

#19780: - x

Despre cheatia cu datoriile vorbim pe 30.04.2014 dupa sedinta CA OLTCHIM si publicarea raportului final pe anul 2013.

Si o sa va prezint cifre din rapoartele semnate de noile conduceri de la OLTCHIM structurate pe trei "epoci":
- 2012 (primele noua luni - 01.01.2012 - 30.09.2012) - "epoca" Roibu;
- 2012 (ultimele trei luni - 01.10.2012 - 31.12.2012) - "epoca" Balan & clanul Coclet & clanul Spiru & clanul Cernev;
- 2013 (anul insolventei - 01.01.2013 - 31.12.2013) - "epoca" Piperea & clanul Spiru & clanul Cernev.

 


Musafir

#19784 Trebuie sa facem ceva! Nu trebuie sa ne mai lasam pacaliti de pacalici.

2014-04-14 20:10

#19777: CHE GUEVARA -

Pentru disponibilizati: Miercuri 15.04.2014 ora 8:30 in fata la Prefectura, cu cat mai multi cu atat mai bine.

Este valabil si pentru salariati.
Haideti cu totii la PREFECTURA!

CHE GUEVARA

#19785 Re: URAAAAAAAAAAAAA

2014-04-14 20:11

#19778: DISPONIBILIZAT CU FRUNTEA SUS - URAAAAAAAAAAAAA

"sai luam si pe CERNEV, BUEDOAZA, GHIOCA SI DOBRE MARCELA (cei PATRU MUSCHETARI care neau pus pe LIBER adica neau trimis acasa)"

URAAAAAAAAAAAA........CE?

Ura doar atunci cand vom fi uniti si vom reusii sa ne obtinem drepturile noastre legale pentru ca altfel nu se mai poate in tara asta in care clasa noastra politica nu face nimic altceva decat sa isi apere colegii(hotii politici) de mana legii iar noi nu reusim sa obtinem un drept al nostru legal. In cazul nostru si-au dat mana cu justitia sa ne tot amane prin instante. Nu stiu cum sa mai faca sa ne deposedeze de un drept legal, un drept consfiintit in codul muncii si in CCM, care nu a fost denuntat.

URAAAAAAAAAAAA doar atunci cand vom putea sta fata in fata cu Piperea sa putem sa il intrebam cum a putut el transforma un drept banesc la concediere (disponibilizare) in creante si care este legea de pe care s-a ghidat.

Referitor la "cei patru muschetari" mie unul imi e rusine sa le pronunt numele si sa mai si sustin ca ei sunt vinovati de disponibilizarea mea.

Daca ghioca si marcela doi prosti  a ajuns sa ma disponibilizeze pe mine, inseamna ca eu sunt mai prost decat ei si sincer chiar nu cred ca asta e nivelul nostru.

Ati facut din niste anonimi si niste prosti vedete, coborand in acelasi timp nivelul acestei societati.


Musafir

#19787 Trebuie sa facem ceva! Nu trebuie sa ne mai lasam pacaliti de pacalici.

2014-04-14 20:20

#19784: - Trebuie sa facem ceva! Nu trebuie sa ne mai lasam pacaliti de pacalici.

Pentru disponibilizati: Miercuri 15.04.2014 ora 8:30 in fata la Prefectura, cu cat mai multi cu atat mai bine.

Este valabil si pentru salariati.
Haideti cu totii la PREFECTURA!

Preluati si transmiteti anuntul la cat mai multi disponibilizati si salariati!
Este timpul sa ne miscam ... mai cu talent daca vrem sa ni se recunoasca drepturile.


Valceni, Pitesteni, nu stati in case! Mergeti la Prefectura si cereti-va drepturile.

edi

#19788

2014-04-14 21:07

Marti sau miercuri?

Musafir

#19789

2014-04-15 04:03

esti idiot sa crezi ca cei 4 pe care ii amintesti poarta vina disponibilizarilor.
dupa aproape doi ani
esti bolnav

Musafir

#19790

2014-04-15 05:04

Da, numai din gura spurcata a tiganului iesea disponibilizarea a 1000 de angajati ,ai mai auzit tu pe alti pomenind de disponibilizari.

Musafir

#19791

2014-04-15 06:00

Miercuri e 16 ! Vezi de ce sunteti disponibilizati ?

Musafir

#19792

2014-04-15 09:09

sa mergem la prefectura sa le dam foc sa rupem usile cu ei mama lor de hoti

Musafir

#19793 Re:

2014-04-15 10:59

#19790: -

da am auzit si am si vazut

roibu a cerut disponibilizarea a 3000 de oameni exista document semnat inclusiv de mandica mai putin de rodin traicu

mai informeazate

un grup de cernevisti

#19794 CADOURI DE LA SINDICATE

2014-04-15 11:12

Multumim Sindicatului Victoria ptr tichetele cadou oferite cu ocazia Sarbatorilor de Paste !!!! Uram conducerii SVO sanatate multa, putere de munca si idei geniale ptr salvarea locurilor noastre de munca !!!

Musafir

#19795

2014-04-15 11:43

Sa-i pupati la prohap pe conducatori de la SVRO(R vine de la rahat), natie de milogi acum va bucurati la firimituri ,iar cad va dadea saci cu pachete pe vremea faraonului, maraiati acum va bucurati ca babuini la o bucatica de rahat(la propiu), ce natie de cacanari santeti cernevistilor, adunatura de milogi prosti

Musafir

#19796

2014-04-15 11:46

Prostul tot la prost trage si tot ei se lauda si se pupa intre ei.Lasa ca asa e bine, intre ei ca astfel ne molipsesc dracului si pe noi, sa vorbim la primarie sa-i cipeze si castreze dracului ca prostesc tot judetul.
V. B

#19797 Re:

2014-04-15 11:48

#19795: -

baga-te si tu " prietene " daca nu ai ce pupa............


Musafir

#19798

2014-04-15 12:02

19786.Te rog nu mai cita din filozofi,(lor citeazale de la Cioba gandire) ca le gripezi dracului ceerul la prosti de SVO.Tu crezi ca ei habar au cine a fost Sigmund Freud(vrei sa-l puna si pe asta pe lista de disponibilizari), te duci cu cunostintele prea departe, astia daca au citit un ziar la buda, daramite pe Sigmund Freud si sper ca nu ai pretentia sa-l mai si inteleaga, ca le prajesti ceerul cu astfel de cunostinte, esti copil il vezi pe Cernev ,Gaoaza, Ion Dan ,Marcela si sleahata de babuini, citindul pe Freud este ca si cum il pui pe Verdi sa-l asculte pe ADI de la Valcea.


Musafir

#19799

2014-04-15 12:04

Nu ma eu ma p.. pe uni ca voi.Am o limita, nu pot sa cobor atat de jos.

Musafir

#19800 Re: CADOURI DE LA SINDICATE

2014-04-15 12:59

#19794: un grup de cernevisti - CADOURI DE LA SINDICATE

Prostii satului, baaaa faceti-va calculul bine, cat ati dat si cat ati luat acum. NU ESTE CADOU NIMIC !!!!!!!!!!! SUNT BANII PROSTILOR, O FIRMITURA. Ciuciu, fix ciuciu, bucurati-va ca haliti acum, curand scrie pe voi cersetori la Institutia Prefectului si la Consiliul Judetean, rupti in cur si beti de necajiti. GATA ASTA VA E SFARSITUL, HAI PA !!!!!!!!!