Revizuire barem proba romana EN 2012, sesiunea 25 iunie 2012
Re: #3793
This comment has been removed by the person who wrote it.
Adevarul
"Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii"
iar intrebarea care se pune este daca "Ceea ce ma jeneaza" este propozitie predicativa sau subiectiva.
In opinia mea, propozitia de mai sus este PREDICATIVA.
Optiunea "Propozitia este subiectiva" ar avea de partea sa, ca argument, doar topica.
Optiunea "Propozitia este predicativa" are ca argument LOGICA.
Or, intotdeauna LOGICA trebuie sa prevaleze in fata altor criterii. Cu alte cuvinte, nu pot fi admise abateri de la logica in favoarea altor considerente.
ARGUMENTUL 1:
Fraza "Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii" este echivalenta, sub aspect logic cu "Deranjanta pentru mine este dificultatea rasfoirii". Aici, "deranjanta" este nume predicativ.
Intrebare:
De ce propozitia care inlocuieste un nume predicativ exprimat printr-un cuvant ar fi altceva decat o propozitie predicativa?
ARGUMENTUL 2:
Daca fraza ar fi avut topica uzuala, respectiv "Dificultatea rasfoirii este ceea ce ma jeneaza", atunci cred ca nimeni nu s-ar indoi ca "ceea ce ma jeneaza" este propozitie predicativa.
Avand in vedere ca:
1) Fraza de la examen a avut doar topica schimbata in raport cu cea de mai sus (fara adaugarea/eliminarea/alterarea vreunui cuvant);
SI
2) Logica frazei nu s-a schimbat prin modificarea topicii;
SI
3) Asa cum am mentionat deja, LOGICA trebuie sa prevaleze in fata altor criterii
ATUNCI
propozitia "Ceea ce ma jeneaza" nu poate fi dacat predicativa".
Otilia Paduraru
Re:
N-ai spus nimic inteligent si n imic nou in comment-ul tau.
Du-te la Biblioteca si cere lucrarea lui Iordan si Robu - LRC, pag.596-597 si vei vedea de ce este PR, cu adevarat!
Mergeti, si Dvs., filologi ai MECT-ului, ca sa vedeti ca este PR si atat !
Mergeti, Dlor filologi ai MECT-ului, si la Hristea sa vedeti LEXIC, tata, nu gluma si mai intrati, si pe Googlr, la DEX ca sa vedeti si alte SINONIME, d-alea, CONTEXTUALE, cerute de subiect.
Vai de mama voastra!
Re:
Re: SEMNATURILE PRO SUBIECTIVA: JALNIC!
Re: SEMNATURILE PRO SUBIECTIVA: JALNIC!
#3801: - SEMNATURILE PRO SUBIECTIVA: JALNIC!
Da , este jalnic , la cat sunteti de agresivi , este normal ca bietilor oameni sa le fie frica sa spuna cine sunt si de unde , ca , cine-stie ce sunteti in stare sa le faceti ?
Re: Adevarul
Draga "Adevarul", daca ai avea vagi cunostinte de calculator, probabil ai sti ca nu este posibil sa votezi de doua ori de pe acelasi IP.
ESTE CLAR?????
Daca nu este, mai citeste...problema este ....cam "subiectiva pentru tine.
Nu inteleg de ce sunt pe acest forum cei care au raspuns "c"?
lasati-ne sa ne agitam noi, cei "prosti" dar destepti, care am gandit raspunsul...si am validat ce am considerat corect...
Re: Cititi!
"...la nivelul clasei a opta"= subiectiva
la nivelul unei analize mai elaborate = predicativa
Pai atunci sa notam cu 6 puncte elevii care NU se ridica peste medie si
sa depunctam olimpicii ! Asa e bine ?!!!!
Re:
Eu le-am argumentat si explicat pe amandoua! :).. Ca raspus final, am spus c), fiind constienta ca examenul este unul de nivel mediu si..ca predicativa isi schimba topica numai FOARTE rar. Nu era cazul.
Insa, le-am contras, le-am explicat ambele "intelesuri" si.. ce-a fi a fi!
Toti o apa si un pamant.(cei care conduc ministerul invatamantului)
Daca ar fi avut minimum de nivel- REAL- didactic, nu si-ar fi batut joc de generatia asta de tineri frumosi, teribilisti, muncitori-unii-dar, toti...de 14 ani.
Doamne Funeriule, mult rau ai facut invatamantului romanesc...tu si cei de-o valoare egala cu a ta!
Adu-ne Doamne si un ministru adevarat la EDUCATIE. Domnule Prim Ministru, mai traiesc Ecaterina Andronescu si Florian Popa la Bucuresti, Andrei Marga si Radu Munteanu la Cluj, etc, etc...Chiar nu-ti pasa de generatia viitoare a acestei tari? Domnul ministru interimar, pare serios, interesat, dar este prea crud pentru "imbatranitii in functii, smecherii si avantaje din minister.
Adevarul
Re:
"...pierzand 6 puncte nota incepe de la 9,40...." -aoleu ma doare capul de atata prostie; mai fata, 6 puncte din 100 inseamna ca nota pleaca de la 9,94 (=100-6). Nu ai ce cauta sa semnezi vreo petitie in viata de cata carte dai dovada. Stai in banca ta si mai du-te o data la scoala.
| This discussion has been closed. |
SEMNATURILE PRO SUBIECTIVA: JALNIC!
8 Cruella halat alb [Bangladesh] Sarmalia Grasimii 2012-06-25 20:48 Sugerează îndepărtarea
9 Irina Pantofior rupt [Turkmenistan] Pantofiorii cianoacrilati 2012-06-25 20:49 Sugerează îndepărtarea
10 Arome de vanilie foarte exotice