Revizuire barem proba romana EN 2012, sesiunea 25 iunie 2012

Catre Ministerul Educatiei ,

Avand in vedere discutiile de pe forumuri si dezbaterile aprinse din presa, este evident ca subiectul II.A.3 a fost unul de dificultate mare care a dat nastere la interpretari si controverse, chiar in randul profesorilor, contrar prevederilor Ordinului Ministrului Educatiei nr. 5220/2011 care solicita elaborarea unor subiecte de dificultate medie pentru examenul de limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale 2012,

solicitam revizuirea de urgenta a baremului aprobat, in sensul punctarii ca si corecte atat a variantei C."propozitie subiectiva", cat si a variantei B. "propozitie predicativa"

Aducem in sprijinul afirmatiilor noastre argumentele unor distinse profesoare de limba romana:

"Subiectul care le-a creat cele mai mari probleme elevilor a fost acela care le cerea să identifice tipul propoziţiei subordonate din fraza "Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii". Elevii aveau de ales între atributivă, predicativă sau subiectivă. Majoritatea a optat pentru subiectivă, deşi propoziţia "Ceea ce mă jenează" era una predicativă. Dacă pui subordonata după principală şi nu înaintea ei, aşa cum este în textul original, şi faci contragerea (Dificultatea răsfoirii este jena - n. r.), lucrurile sunt mai clare. Subordonata este predicativă", a explicat pentru gândul Irina Georgescu, profesor de limba şi literatura română la Colegiul Naţional Sf. Sava din Bucureşti"

""Dificultatea răsfoirii este ceea ce mă jenează ..." Sic ! "Dificultatea" este subiectul lui "este"/ propoziţia principală regentă plus predicativa "ceea ce mă jenează". Prin contragere "Dificultatea răsfoirii este jenantă pentru mine", nicidecum "Jena mea este dificultatea răsfoirii" este opinia unei alte distinse profesoare de limba si literatura romana".

Va rugam sa ne sustineti in acest demers!