Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!


Musafir

#451

2012-03-14 17:01

rusine guvernantilor !

Musafir

#452

2012-03-14 17:03

Nu desfintati tot ce e bun!!!!!!!!!

Musafir

#453

2012-03-14 17:04

Nu trebuie distrus ceva ce exista. Poate mult mai eficienta ar fi indroducerea de a studia intr-o limba de circulatie internationala, cum ar fi engleza, sa ne afirmam mai usor in conferintele internationale.

Musafir

#454

2012-03-14 17:04

Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Musafir

#455 Vrajba PSD-ului

2012-03-14 17:10

Pe diversele forumuri de internet, studenții dezinformați, iar în media jurnaliștii independenți foarte bine informați fac din ce în ce mai multe afirmații stupide referitoare la subiectul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș. Iată topul celor mai ”însemnate” aberații.

Care este problema ungurilor? Și acum se poate învăța în limba maghiară.

Scopul principal al înființării liniei maghiare individuale nu este doar asigurarea învățământului în limba maternă, deoarece momentan atât în cadrul UMF Tg. Mureș cât și a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, respectiv a Universității de Artă din Târgu Mureș în aproape toate facultățile există și secții cu predare în limba maghiară. Accentul se situează pe dreptul individual de decizie! Înaintea adoptării noii legi a educației, deciziile privind linia de învățământ maghiară erau aservite majorității românești din cadrul senatului universității. O majoritate care decidea după bunul plac în ceea ce privește aspectele adminsitrative, educaționale, materiale, legate de cercetare,sau chiar de resurse umane ale instituției maghiare. Vechea charta a UBB făcea chiar posibil ca senatul universității să desființeze învățământul în limba maghiară! Toate acestea în spiritul autonomiei universitare! Cea mai importantă implicare a individualității învățământului maghiar este posibilitatea studenților și profesorilor maghiari de a decide, respectiv de a coordona chestiunile care îi privesc în mod direct.

Nu există destule cadre didactice maghiare, motiv pentru care nu se poate înființa linia individuală de învățământ în limba maghiară!

Este un caz tipic de „Clinci 22”. Nu se poate înființa linia individuală maghiară, pentru ca nu sunt destule cadre universitare, iar totodată nu vor fi niciodată destule cadre maghiare dacă nu există linie individuală de învățământ universitar în limba maghiară. Numărătoarea este simplă: din 10 asistenți universitari unul eventual va deveni profesor dar din 100 de debutanți se pot forma 10 profesori. Universitățile de medicină din Ungaria și-au exprimat sprijinul pentru secția maghiară a UMF dinTg. Mureș, asigurând tranziția până la momentul în care vor exista destule cadre ”autohtone”.

Autonomie universitară și universitate apolitică!

Aveam 15 ani la momentul revoluției și îmi amintesc foarte bine că în primii ani ai democrației auzeam la tot pasul că totul este permis, deoarece este democrație. Iar gunoiul de exemlu se poate arunca în stradă! Așa se întâmplă și în cazul autonomiei universitare: unii au impresia că totul este permis, deși acest lucru e valabil până când legea nu spune altfel. Automia universitară nu însemană că majoritatea decide dacă legea se aplică sau nu, ci faptul că există spațiu de mișcare în cadrul legii. ”Implicarea politică” nu cere altceva decât implementarea legii educației, în care este scris negru pe alb ca trebuie (nu că este posibil!) înființată linia individuală maghiară.

Să nu își închipuie cineva că în spatele senatului ”autonom” nu există interese politice! Doar că în timp una dintre părți este antimaghiară și stârnește prin mesajele sale naționaliștii din tot orașul (sau întreaga țară?), în acest timp UDMR nu dorește decât aplicarea legii. În România există trei universități multiculturale. De ce doar în două dintre ele se poate implementa fără scandal această lege? De ce trebuie să intervină guvernul pentru respectarea legii la UMF din Tg. Mureș

Nu se pot face diferențe între pacienții români și maghiari!

Nimeni nu are în vedere așa ceva, este doar un motiv ieftin pentru diversiune, potrivit pentru creearea de tesiuni între părțile opozante.

UDMR dorește dezbinare pe motive etnice

UDMR dorește implementarea și respectarea legii!


Musafir

#456 Vrajba PSD-ului

2012-03-14 17:12

Art. 135
(1) Invatamantul superior pentru minoritatile nationale se realizeaza:
a) in institutii de invatamant superior in cadrul carora functioneaza facultati/linii/programe de studii cu predare in limba materna;
b) in institutii de invatamant superior multiculturale si multilingve; in acest caz, se constituie sectii/linii cu predare in limbile minoritatilor nationale;
c) in cadrul institutiilor de invatamant superior pot fi organizate grupe, sectii sau linii de predare in limbile minoritatilor nationale, in conditiile legii.
(2) Linia de studiu din cadrul universitatii multilingve si multiculturale se organizeaza in departamente. Cadrele universitare apartinand liniei de studiu adopta si elaboreaza un regulament de functionare propriu, care stabileste procedurile de alegere si alte aspecte specifice structurilor organizatorice ale liniei de studiu respective in concordanta cu Carta universitara, in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(3) Sectia de studiu este o forma de organizare a invatamantului universitar intr-o limba a minoritatilor nationale, care poate fi institutionalizata, atat la nivelul universitatii, cat si in cadrul unei facultati, prin departamentul sectiei, care are in componenta programele de studiu si structurile organizatorice aferente. Sectiile beneficiaza de autonomie universitara in organizarea activitatilor didactice.
(4) In invatamantul universitar pentru minoritatile nationale, se asigura pregatirea in ciclul I de studii universitare licenta, in ciclul II de studii universitare master si in ciclul III de studii universitare doctorat, precum si in invatamantul postuniversitar, in limba materna.
(5) Finantarea de baza se calculeaza dupa un coeficient marit pentru studentii care urmeaza cursurile in limba unei minoritati nationale.


Musafir

#457

2012-03-14 17:13

maghiarii sa puna mana sa invete limba tarii in care locuiesc.
daca nu le convine sa plece in alta parte.....
Anca
Musafir

#458 Profesori maghiari? Ati auzit de ei?

2012-03-14 17:13

Ma intreb daca in tara asta se cunosc varfuri in medicina de etnie maghiara? Eu sunt din Mures si nu cunosc nici macar un singur ungur la care m-as duce cu incredere sa-mi dau sanatatea pe mana lui! Au 2 profesori scelerati si nebuni, fam. Benedek, in rest ce profesori si doctori vestiti au ei? Se compara careva dintre ei cu profesorul Radu Deac, cu Horatiu Suciu, domnul si doamna profesor Copotoiu, profesorul Pascu, doamna conferentiar Balasa, familia doctorilor Opris, familia profesorilor Dobreanu, sa enumer doar pe cativa dintre numele cunoscute in lumea medicala din Romania...sa nu uitam si pe profesorul Bradisteanu plecat din Targu Mures, profesorul Pop de Popa, prof. Totoianu...ce naiba de profesori au astia?! Doar ne-au predat si ii stim cum se opinteau sa scoata cateva propozitii in limba romana si noi i-am rabdat atunci si n-am sarit ca nu-i mai toleram printre noi sa ne poceasca limba! L-ati auzit aseara pe "ilustrul" profesor Brassai Attila (mi-ar fi rusine sa intru in direct la halul in care vorbeste romana, daca un profesor o vorbeste atat de chinuit ce sa ne asteptam de la viitorii absolventi ai sectiei maghiare!), ramas in UMF in virtutea faptului ca e fiul tatalui sau (profesor internist), fara rezidentiat, a ajuns profesor pe farmacologie! Sau ilustrul si penibilul de Szilagy ajuns profesor taind 3 sobolani, timp de 15 ani (si mai are tupeul sa spuna ca se simte discrimimant?! DE CE?! Ca e profesor?!). Sunt majoritatea niste nulitati luati pe UMF ca sa intre in universitate numar echivalent de cadre pe sectia maghiara doar pentru ca sunt unguri! Si acum noi romanii nu mai suntem buni sa predam la sectia engleza si peste noapte linia de predare in engleza trece la unguri!!!! Cum se poate o astfel de aberatie, de ce ne faceti o atat de mare nedreptate?! Veti intra in istorie precum celui care i-a luat gatul lui Mihai Viteazul, pe paginile NEGRE ale istoriei Romaniei!


Musafir

#459

2012-03-14 17:14

mi se pare un scandal sa se inchida un
spital intr-o tara in care si asa serviciul medical este intr-o stare proasta

Musafir

#460

2012-03-14 17:16

Etnia maghiara din Romania are invatamant in limba lor materna la toate nivelurile , ceea ce nu au alte nationalitati conlocuitoare din tara asta .De ce nu au bunul simt si sa spuna cu adevarat si deschis ceea ce vor in realitate .......invatamint nu mai au de ce sa ceara pentru ca li s-a acordat tot ce au dorit pana acum ...........ei sunt in acest moment privilegiatii si tot ei tipa in gura mare cu tupeu .

Musafir

#461

2012-03-14 17:21

Va rugam , sa ramana asa cum a fost pana acum ... Cu predare in limba romana ... Traim in ROAMANIA



Musafir

#462

2012-03-14 17:25

criminalilor nu mai incercati genocidul in masa

Musafir

#463

2012-03-14 17:27

Basescu este vinovat de tot ce se intampla, cu tot raul pe care il fac ungurii in tara noastra. Sa se duca la domnul dracu, cu totii in ungaria, sa ne lase in liniste. La fel de hoti si excroci ca multi altii din PDL.

Musafir

#464

2012-03-14 17:29

Doresc drepturi egale pentru toti cetatenii Romaniei, in conditiile respectarii valorilor statului national si unitar roman!

Musafir

#465

2012-03-14 17:31

Jos UDMR !

Musafir

#466

2012-03-14 17:31

universitate trilingva(romana ,maghiara,engleza)

Musafir

#467

2012-03-14 17:32

Un joc urit si murdar al politicienilor.Daca nu ar fi sectie maghiara deloc,as intelege.dar asa....si te intrebi de multe ori de unde apar conflictele interetnice.simplu,de sus,de la cei care au doar interese!

Musafir

#468

2012-03-14 17:35

asa popor,asa soarta

Musafir

#469

2012-03-14 17:36

Cu ani in urma s-a experimentat un Proiect similar in Statele Unite ale Americii, la initiativa persoanelor de origine hispanica.
Dupa un an de zile s-a renuntat la proiect, din initiativa celor care l-au initiat, constatandu-se ca nu s-a realizat nimic, exceptand marginalizarea celor incadrati in clasele exclusiv hispanice- de limba spaniola.
In plus, deloc de neglijat, populatia americana a amintit legiuitorilor ca Statele Unite ale Americii sunt o tara a carei limba oficiala este limba engleza.
Frederic Bastiat, una dintre cele mai luminate minti ale sec. XIX-lea, spunea ca progresul unei natiuni, popor, tara depinde de nivelul relatiilor sociale dintre membrii comunitatilor care alcatuiesc entitatile respective. Nu este in folosul nimanui si exclusiv in detrimentul tarii, crearea unor enclave tensionante, pe criterii de etnicitate.
Si aici, in zona in care locuiesc , traiersc intr-o armanie perfecta 88 minoritati nationale, printre care americani de origine maghiara si romana a caror raporturi de amicabilitate constituie un exemplu.
Haideti sa le extrapolam aceste relatii in roditorul pamant al Transilvaniei, falnicul Ardeal, inainte ca atat maghiari cat si romanii, sa devina minoritari in zona.
Vi s-a adresat o persoana care are in familie americani, germani, maghiari, romani si vietnamezi.
Cu deplina consideratie,

Dwight l.Patton
Anaheim-USA

Musafir

#470 Re:

2012-03-14 17:44

#33: Musafir -

am fi vrut dar nu ni s-ar fi dat! unde in toata lumea romanii invata in limba romana?  de ex in cicago sunt mii de romani, mai multi decat in tg-mures maghiari, dar invata in limba tarii. medicii si asa pleaca din tara, vrei sa pregatiti cadre medicale si pt ungaria?

 


Musafir

#471

2012-03-14 17:45

sa plece toti ungurii din tara ;pt ca nu este tara
lor


Musafir

#472 Re:

2012-03-14 17:51

#471: -

ti-ai dat seama singur de acest lucru, sau ti-a soptit cineva la ureche ?


Musafir

#473

2012-03-14 17:52

Curand vom deveni stat vasal UNGARIEI>>>>

Musafir

#474

2012-03-14 17:54

De ce in alte tari in care merg Romanii si suntmajoritari nu beneficiaza de acelasi tratament pe care-l solicita magharii din Romania.Asa cum este prevazut in Constitutie limba este Romana nu Maghiara. Prin urmare invatamantul trebuie sa fie in Limba Romana.

Musafir

#475

2012-03-14 17:55

Copii maghiari nu stiu sa vorbeasca romaneste si nici nu sunt stimulati sa invete.Daca nu vor fi introduse parghii profesionale de control nu vor invata niciodata limba romana.Ar trebui introdus un proiect de lege prin care sa nu poata lucra in sistemul sanitar finantat de stat decat cei care cunosc si limba romana.Pana la urma e o piedica in calea dezvoltarii lor profesionale faptul ca nu cunosc limba tarii in care vor profesa,majoritatea dintre ei,pentru ca nu vad ce pacient se duce la un doctor cu care nu se intelege,si nu stiu cate locuri de munca pentru ei sunt disponibile in comunitatile formate doar din maghiari.Politica asta nu le aduce niciun beneficiu pe termen lung.