Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!


Musafir

#2351

2012-03-17 09:50

Demn de admirat acest demers al studentilor romani de la UMF Tg Mures! Toti cetatenii ar trebui sa-l sustina! Din pacate, nu stiu daca e suficient, nu este nimic vizibil aici! Chiar daca un numar mare de cetateni au semnat aceasta petitie, nu e sigur ca o vor lua in seama deoarece nu se face mare tam tam pe ea! va trece nebagata in seama si gata!

Musafir

#2352

2012-03-17 09:51

Autonomia universitara, garantata prin constitutie, este, prin definitie, dreptul comunitatii universitare de a se organiza singura (fara implicare politica sau religioasa): de a-si alege conducerea, de a stabili structura si modul de functionare, de a-si gestiona activitatea academica si stiintifica si modul de administrare al finantarii (din fonduri publice sau private) conform reglementarilor proprii. Autonomia universitara (ca si principiile democratice, frecvent incalcate,in ultima vreme) trebuie respectata, iar imixtiunea factorilor politici in afara atributiilor specifice de stabilire a strategiei nationale a invatamantului ale Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii nu trebuie tolerata. Asadar, spuneti DA Autonomiei Universitare!


Musafir

#2353

2012-03-17 09:53

Divide et impera = PDL + UDMR

Musafir

#2354

2012-03-17 10:00

Daca sunt legi acestea trebuie respectate si de parlamentarii maghiari(autonomia universitara)

Musafir

#2355

2012-03-17 10:02

Sunt alaturi de toti care lupta pentu libertatea si drepturile lor .Nu trebuie sa i lasam pe politicieni sa se amestece in invatamant sau orice alt domeniu important al vietii noastre.Daca dorim un invatamant de calitate trebuie sa fim alaturi de cei care si l doresc.







e pentru ca ei distrug tot si nu vor decat interese meschine de grup.

Musafir

#2356

2012-03-17 10:05

Limba oficială a României este LIMBA ROMÂNĂ !
Remus

#2357 Autonomie

2012-03-17 10:09

Autonomia universitara se respecta in toate tarile Europei. Noi romanii ii acceptam intre noi, dar ei nu?
Daca astazi le vom da facultate in limba maghiara, maine vor forma magazine, baruri si restaurante numai pentru unguri. Am mai avut asta in perioada Regiunii Autonome Maghiare. Pentru D-zeu, am ajuns ca in Romania o mana de unguri sa ne dicteze politica tarii!
Daca veti admite asta d-lor PDL-isti ne veti pierde pentru restul vietii.

Musafir

#2358

2012-03-17 10:11

As vrea sa stiu daca mai exista vreo alta tara care are institutii de invatamant ,de orice nivel, in limba minoritatilor. Daca limba oficiala a acestui stat national este romana si minoritarii, oricare ar fi ei, sunt cetateni romani, nu trebuie sa cunoasca aceasta limba?
Aurel Alecu

#2359 RESPECTATI AUTONOMIA UNIVERSITARA !!!!!!

2012-03-17 10:11

Politicieni, din oricare gasca sunteti, NU FORTATI DECIZIA in domenii in care contactul dumneavoastra este (a fost) numai punctual.
Politicieni, din oricare gasca sunteti, RESPECTATI AUTONOMIA UNIVERSITARA si in speta AUTONOMIA UMF. din Tirgu Mures.
Politicieni, din oricare gasca sunteti, RESPECTATI DECIZIA SENATULUI UMF din Tirgu Mures, exprimata prin CARTA UMF din Tirgu Mures - legea interna a universitatii, carta legala, adoptata tacit, la fel ca o serie de alte legi.
Politicieni, din oricare gasca sunteti, studiati legea 1/2011 (legea educatiei) si intelegeti ca aceasta NU IMPUNE formarea liniei de studiu in limba maghiara, ci lasa posibilitatea senatului UMF de a forma aceasta linie.
Politicieni de la putere, pretul raspunsului la acest santaj politic este mult prea mare prin ceea ce va lasa in urma dumneavoastra, pe umerii nostri.
Politicieni de la putere, aceasta imagine a dumneavoastra, de oameni impotenti in a bloca politicul la poarta universitatii si in a gestiona corect problema UMF Tirgu Mures, va dainui multe decenii viitoare.
SPER SA NU VA FIE RUSINE DE DECIZIA PE CARE O SA O LUATI.
Prof.dr.ing. Aurel Alecu


Musafir

#2360

2012-03-17 10:12

Acest criteriu de infiintare contravine criteriilor de calitate ARACIS. Ce se va intampla daca la un moment dat noua facultate creata nu va mai atinge nivelul de performanta prevazut in standardele de calitate? Unde si cu cine vor da studentii examenul de licenta? Dar daca se va desfinta din diferite motive valabile pentru oricare universitate ce se va intampla cu studenti scolarizati intr-o alta limba?
Cristina P
Musafir

#2361

2012-03-17 10:14

Studentii maghiari sau sunt dezinformati sau ,si mai grav, nu-si cunosc propriile interese.Sa-i ajutam noi!!!!


Musafir

#2362

2012-03-17 10:18

Autonomia universitara ar trebui respectata. Mie nu mi se pare corect ca in tara mea exista persoane care nu cunosc, nu vorbesc (pentru ca nu vor sau nu stiu) limba romana traiesc in deplina fericire si doresc si invaatamant superior in limba lor materna. Le recomand un loc unde se pot simti fericiti: Ungaria. Din nefericire aici e Romania!
NM

#2363

2012-03-17 10:19

ATITUDINEA FALSA POLITICIANISTA A UDMR CARE A OBTINUT TOT CE SI-A DORIT IN ROMANIA, FATA DE DEZNATIONAZAREA ROMANILOR DIN UNGARIA, TREBUIE STAVILITA.

AUTORITATILE ROMANESTI SA CEARA ODATA PENTRU TOTDEAUNA RECIPROCIATATE IN TRATAMENTUL NATIONALITATILOR DIN CELE DOUA TARI.

NUMAI DUPA ACEEA SA MAI DISCUTAM CU EI. CALCA SENTIMENTELE ROMANESTI IN PICIOARE

Musafir

#2364

2012-03-17 10:21

...

Musafir

#2365

2012-03-17 10:22

oare chiar asa am ajuns? nu se mai gaseste un Avram Iancu ori Horea in tot Ardealul asta? ar trebui sa fie cate unul in fiecare dintre noi.
.....natiune draga, TREZESTE-TE!!!!!

Musafir

#2366

2012-03-17 10:23

Basescule, la Tg. Mures maghiarii au votat cu Geoana!

Musafir

#2367

2012-03-17 10:27

Am fost victima unei separări etnice în copilărie, după absolvirea scolii elementare de 4 clase în limba maternă română şi dorind să continui studiile nu aveam această posibilitate deoarece în comună la 5 km de casă exista doar scoală generală în limba ucraineană cea mai apropiată scoală generală de limba română era la 25 km de casă , fiind 4 copii şi părinţii cu slabe posibilităţi materiale. Am făcut o clasă a cincea în limba ucraineană,după plânsete şi rugăminţi părinţii m-au dus la o scoală generală cu predare în limba romană, ani de zile am luat note proaste la obiectele umaniste. Cred că dacă eşti născut şi trăeşti într-o ţară trebuie să faci şcoala în limba ţării rspective, altfel eşti rupt de familie de prieteni de înteaga poulaţie a acelei ţări.

Musafir

#2368

2012-03-17 10:30

o fosta pacienta a clinicii chirurgie I din Tg Mures condusa de d-nul Copotoiu care a fost tratata bine atit de medicii si asistentele de etnie romana cit si de cei de etnie maghiara. Mult succes in activitate oamenilor de bine din medicina romaneasca indiferent de etnie ,de sex,de culoare,etc. care au nevoie de calm,de pace sufleteasca pentru a se putea ocupa in liniste de sanatatea noastra.

Musafir

#2369

2012-03-17 10:38

Traim deja in Absurdistan.Nu este de mirare ca zilnic
ne sunt impuse legi antiumanitare si antinationale.Ce
ii va ramane de facut unui student de etnie romana care deja studiaza medicina la Tg.Mures?Sa se transfere?Sa solicite la schimb locul unui etnic maghiar in alt centru universitar?Dar daca acela nu
doreste sa se transfere?Nu ne mai ranmane decat sa asteptam o lege prin care etnicii romani sa fie obligati sa invete urgent maghiara pt.a nu refuza, ferste Doamne,sa raspundem unor maghiari.Ce vremuri tulburi traim!Parca nu ne-am nascut toti in asta tara,
de care ar trebui sa fim mandri.Pana si Albania este
deja inaitea noastra,dar pe ei probabil nu ii framanta
dorinta de inavutire rapida.Oare cati senatori si cati
deputati au albanezii;au si ei un UDMR?

Musafir

#2370

2012-03-17 10:39

Situaţii ca acestea vor tot fi,atîta timp cît sînt admise partide etnice pe scena politică romanească.

Musafir

#2371

2012-03-17 10:45

Consider medicina intre primele 2 discipline de importanta vitala pentru om, linga scoala-educatie.
Consider ca fiecare persoana care este cetatean al unui stat trebuie sa cunoasca obligatoriu si vorbeasca limba acelui stat ( pe linga limba materna, daca e cazul).
Nu am nimic impotriva sa cunoasca si sa vorbeasca si alte limbi, caci este un avantaj pentru sine si pentru comunitate - cultura e comunicare !!!
Din toate nemultumirile create mai mult sau mai putin arbitrar cu minoritatea maghiara, un singur lucur nu am inteles: de ce se accepta compromisul?
Avem o Constituie pe care , chiar cei de la putere nu o respecta! In Romania limba oficiala este limba romana! Stop!
Nu as fi scris astea, dar realitatea este dureroasa. Communitati intregi de oameni nascuti, crescuti," educati" in Romania noastra nu stiu limba tarii lor. Urmaresc numai programele televiziunilor maghiare, stiu tot ce se intimpla in tara vecina, dar nu si din tara lor- fapt cotidian, legi, drepturi, obligatii...Din acest motiv sint ca intr-un arest benevol, la domiciliu.
Nu au de lucru sinu pot pleca in alta parte si nu neaparat pentru ca nu stiu limba romana. Cel mai tragic este faptul ca NU VOR SA INVETE ROMANESTE!!!
Am cunosutc aceste adevaruri in localitate Ghelinta -Covasna)
Cine le inoculeaza acest lucru ?
Tot aceia care au creat starea de disensiune in Ardeal.

UMF_ Tirgu Mures este o perla a invatamintului universitar, aici se vine sa se invete medicina, arta tratatii si vindecarii omului cu trupul bolnav.
De ce stricati ceva care functiona foarte bine ???
Cui foloseste acest Lucru?
Asa cum aici vin sa invete tineri din oricare alta tara, cei ce doresc neaparat medicina in limba maghiara, sint liberi sa mearga in Ungaria. Nu ii opreste nimeni, cu atit mai mult cu cit statul vecin ii si sustine financiar.
Sa facem pace pentru binele tuturor.
Doamne ajută! Istenem segits!

Musafir

#2372

2012-03-17 10:47

Un fost liceean al Papiului care a coborat in strada in martie 1991 pt a nu scinda pe criterii etnice liceele Papiu si Bolyai ....
Romanii sunt discriminati! Solidari cu UMF!

#2373 criteriul de competenta este cel care trebuie sa primeze!

2012-03-17 10:47

Intr-o facultate criteriul de baza trebuie sa fie cel de competenta, nu cel bazat pe etnie! Ar trebui ca toate examenele, inclusiv cele de intarre la facultate sa fie in limba romana, pentru a se intra in ordinea mediilor, chiar si cei care au dat la sectia maghiara! Maghiarii sa-si faca cursuri in limba maghiara, dar toate examenele trebuie sa fie in limba romana, sau daca nu, dupa terminarea facultatii, maghiarii sa faca inca 2-3 ani studii de echivalare in limba roamna! Traim in Romania! Chiar daca se plang ca si ei platesc taxe, taxele platite de maghiari sunt platite in Romania, pentru statul roman, nu pentru cel maghiar! Daca doresc sa cotizeze la maghiari sunt liberi sa mearga acolo, nu la Tg Mures!
Si la admiterea in anul scolar 2011 - 2012, locurile cu taxa s-au alocat initial in functie de ordinea mediilor! dar udmr a fost suparat ca nu a intrat nici un maghiar si cerut locuri pentru ei! S-a suplimentat astfel locurile pentru maghiari renunantandu-se la cei romani, care aveau note mai mari!
Romanii sunt discriminati in propria tara!

Musafir

#2374

2012-03-17 10:49

Va dati seama ca UDMR nu poate fi prea departe de comportamentul statului maghiar din acest moment. Aschia nu sare departe de trunchi. Priviti ce 'Orban' au la conducerea statului ca sa va dati seama ce poate fi in mintea unui UDMR-ist.

Musafir

#2375

2012-03-17 10:49

Majoritatea e in stae sa denatureze in ori ce mod ,numai ca sa impiedice intrarea in drepturi prevazute de lege a minoritati maghiare.Numai la plata impozitului suntem egali.