Fara autobuze in Cotroceni

n calitate de cetățean și locuitor al Cartierului Cotroceni, vă scriu pentru a-mi exprima îngrijorarea cu privire la demersurile inițiate în ziua de 20.03.2024 pe străzile Dr. Carol Davila și Dr. Joseph Lister în vederea introducerii unui nou traseu pentru transport în comun (troleibuz/autobuz).

În zona noastră majoritatea construcțiilor sunt vechi, multe dintre acestea apropiindu-se de venerabila vârstă de 100 ani, multe dintre construcții, dar și infrastructura străzilor (terasament, instalații de canalizare), ca urmare a vârstei, vor fi influențate negativ și pot dobândi probleme majore ca urmare a unui trafic regulat al unor mijloace de transport în comun de tonaj mare (autobuz/troleibuz).

De mai mulți ani, pe străzile din Cartierul nostru există o restricție de circulație pentru vehiculele cu masă mai mare de 3,5t și o restricție de viteză, tocmai pentru fi prevenite vibrațiile care se propagă până în case, dar și pentru că infrastructura străzilor nu permite. În multe din casele noastre, la fiecare trecere a unei mașini mai mari sau a unei mașini care are viteză mai mare, se simt anumite trepidații care cu siguranță afectează nu doar clădirea, dar și liniștea vieții cotidiene. De asemenea, un lucru foarte important de menționat, cu ocazia lucrărilor mai ample efectuate în ultimii ani (schimbarea țevilor de gaze, apă potabilă), s-a constatat că strada Dr. Joseph Lister are zone unde infrastructura este afectată, canalizarea centrală era prăbușită, astfel încât strada nu permite un trafic de mare tonaj.

Alături de aspectele de o importanță deosebită menționate mai sus, vă rog să aveți în vedere și următoarele:

  • Cartierul nostru este în prezent deservit de o multitudine de stații de transport public – fapt pentru care vă mulțumim, care se pot accesa foarte ușor în cel mult 10 minute de mers pe jos din orice colț al Cartierului;
  • Cartierul nostru este, prin excelență, un Cartier cu destinație rezidențială, toate punctele majore de interes din zonă (Spitalul Universitar, Biserica Elefterie, Școala nr. 150, Facultatea de Medicină, Facultatea de Drept, Opera Națională), fiind deja deservite de stații de transport public care sunt mai apropiate și mai convenabile decât vor fi viitoarele stații de pe noul traseu;
  • Fiind o zonă rezidențială dar și protejată, ne dorim pentru Cotroceni să fie o zonă cu tranzit de autovehicule cât mai mic, în care lumea să se poată plimba și bucura de tot ce oferă acest Cartier verde, iar un trafic regulat al unui mijloc de transport în comun nu va ajuta la îndeplinirea acestui deziderat;

 

  • Traficul de tranzit de la orele de vârf se va îngreuna considerabil, mașinile mici fiind obligate să aștepte în stație după mijlocul de transport în comun (mai ales la capătul străzii Dr. Lister, ieșirea dinspre piața Operei), întrucât străzile sunt cu o singură bandă pe sens. De asemenea, odată cu introducerea sensurilor unice pentru acest nou traseu de transport în comun, traficul mașinilor va fi deviat pe alte străzi ale cartierului, generând și mai multe neplăceri. Deja, la orele de vârf din decursul dimineții sub geamurile caselor de pe strada Dr. Joseph Lister este coadă de mașini, cu motoarele pornite, care emană noxe și asta nu doar la ore de vârf;
  • Pe acest traseu a existat în urmă cu câteva decenii o linie de transport public la care s-a renunțat din motive obiective – între timp, casele noastre au mai acumulat ani și infrastructura străzilor este aceeași;
  • În structura propusă de dumneavoastră în acest moment practic toate ieșirile din cartier vor fi blocate și acest blocaj nu va afecta doar locuitorii din cartier si autovehiculele care tranzitează ci și accesul, intrarea și ieșirea mașinilor de pompieri, a ambulanțelor, a mașinilor curierilor sau a celor care asigură aprovizionarea magazinelor sau restaurantelor din cartier. În capătul străzii Dr. Lister la ieșirea spre piața Operei, se va ieși într-o intersecție permanent aglomerată, nesemaforizată și în care sensul cu prioritate nu este cel de pe Dr. Lister. Oare cum vor reuși să circule toate mașinile care aveau dificultăți și până în acest moment dacă dumneavoastră ați propus ca stația de transport în comun să fie amplasată chiar înainte de ieșirea în piața Operei?

La ieșirea din cartier spre Academie, se circulă doar pe un singur fir și prioritate au (cum este și normal) autovehiculele care coboară dealul Academiei Militare. Credeți că acea cale de ieșire va putea prelua și mai mult trafic decât cel existent în acest moment?

Practic întreg cartierul se va transforma într-o uriașă parcare plină de mașini cu motoarele pornite;

  • Nu în ultimul rând, doresc să menționez că nu ni s-a oferit posibilitatea să participăm la nicio consultare cu privire la această inițiativă, în care să ne putem exprima părerea cu privire la utilitatea unui traseu de transport în comun pe această rută, care, având în vedere cele de mai sus, bănuiesc că se dorește să reprezinte un beneficiu pentru noi, locuitorii de aici. Am rugămintea să ne detaliați baza acestei Hotărâri/Dispoziții, astfel încât să înțelegem contextul.

Prin urmare, avand in vedere toate cele mentionate mai sus, consideram ca este imperios necesar să dispuneți o analiză suplimentară a inițiativei de introducere a unui traseu nou de transport în comun pe străzile Dr. Carol Davila și Dr. Joseph Lister și de modificare a sensurilor de trafic deja existente. Avem speranța că ne veți ajuta să conservăm cât mai bine această zonă frumoasă și că veți opri această inițiativă înainte să ne lovim cu toții de problemele pe care le va genera.


Letitia Rosculet    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Letitia Rosculet să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...