Fara artificii ilegale - cerem aplicarea legii 126/1995

In fiecare an de revelion, mii de animale fug de acasa sau chiar isi pierd viata. Calitatea aerului scade considerabil, sute de oameni ajung la spital cu rani grave.

Exista o lege care interzice posesia si folosirea materialelor pirotehnice de catre persoane neautorizate (126/1995), insa cei care ar trebui sa o aplice, nu o fac.

Haideti sa le spunem ca nu mai acceptam asta, sa le cerem clar sa aplice legea, sa faca razii in piete si sa intrerupa comercializarea ilegala.

Daca strangem suficiente semnaturi, poate reusim sa atragem atentia autoritatilor si sa ii fortam sa isi faca treaba.

------------------------------

Pentru ca semnatura sa fie valida trebuie sa intrati pe adresa de email cu care ati semnat si sa confirmati semnatura. Verificati si folderul spam.

-----------------------------

artificii.jpg

Bine de stiut:
 
Singurele materiale pirotehnice legale pt personale de peste 16 ani sunt: focuri bengale; beţişoare bengale; pocnitori de Crăciun; jerbe; granule scânteietoare; chibrituri detonante; pocnitori pentru petreceri; şerpi; scântei; pocnitori cu confeti; bobiţe explozive.
 
Pentru nerespectarea prevederilor legate de vârsta minimă a utilizatorilor și cea privind categoriile de materiale pirotehnice ce pot fi folosite de către persoanele fizice, Legea nr. 126/1995 stabilește amenzi cuprinse între 5.000 și 7.500 de lei.
 
Persoanele care îndeplinesc condiția vârstei minime pot folosi articolele pirotehnice de divertisment, potrivit Legii nr. 126/1995, “numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului”, dar NU și în următoarele situații:
 
-între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
 
-la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste patru niveluri;
 
-la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
 
-la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
 
-în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
 
-pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
 
-la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.
 
-Persoanele fizice sau juridice care nu respectă limitările din lista de mai sus riscă, conform legii, amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei.
 
Tot Legea nr. 126/1995 prevede și că sancțiunile pentru nerespectarea normelor privind distribuire și utilizarea materialelor pirotehnice pot fi aplicate de către inspectorii de muncă din cadrul Inspecţiei Muncii, precum şi de către poliţişti.
 
Astfel, persoanele deranjate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice pot reclama folosirea abuzivă a acestora direct la poliție.

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Alice Calin să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAU







Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...