Familiile care ingrijesc acasa copii, tineri si adulti cu dizabilitati au dreptul la sprijin pentru Sanatate!

Catre Guvernul Romaniei

Ministerul Sanatatii, Domnului ministru Nelu Tataru

Ministerul Educatiei si Cercetarii,  Doamnei ministru Monica Cristina Anisie

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale –Doamnei ministru Violeta Alexandru

Familiile care ingrijesc acasa copii, tineri si adulti cu dizabilitati, au dreptul la sprijin pentru Sanatate!

Noi, familiile cu copii cu dizabilitati (copii, tineri, adulti), ii ingrijim singuri, fiindu-ne greu si in vremurile „bune„. Pe perioada starii de urgenta- necesitate am stat inchisi in case cu copiii nostri speciali, multi inca mai stam, in conditii greu de imaginat. NU am beneficiat si nu beneficiem nici acum de sprijin specializat, esential pentru a ne mentine pe linia de plutire din punct de vedere psiho-emotional ca familii.

Scolile au fost inchise din martie, iar in aceasta perioada nici nu le-au fost oferite copiilor nostri programe educationale eficiente online, in cele mai multe cazuri scolile nu au oferit nimic. Copiii nostri cu dizabilitati nu au beneficiat de servicii psihoeducationale. Noi, parintii, am fost nevoiti sa facem fata singuri tuturor problemelor aparute in aceste conditii speciale. A trebuit sa fim parinti si „profesori„, fara sa primim vreun fel de sprijin profesional de cum sa ii stimulam si ajutam pe copiii nostri (copii, tineri, adulti).

Serviciile sociale pentru tineri-adulti din familii, extrem de putine in tara, sub nevoi, au fost inchise si nu a existat nici un fel de sprijn psihoeducational online pentru marea majoritate a tinerilor si adultilor din familii, desigur nici familiilor. Singurul sprijin a fost ca am primit cateva masti de la autoritati locale.

Familiile persoanelor cu dizabilitati, in mod special cele cu dizabilitati intelectuale, in particular cele cu autism, au suferit si sufera in continuare.

Avem nevoie urgenta de

1. sprijin psihologic –emotional, pentru crestrea rezilientei, a capacitatii de a  face fata stresului urias pe care il traim in aceasta perioada;
  2. sprijin educational – formare-coaching psihoeducational specializat pe categorii de dizabilitate, ca sa ii putem ajuta acasa pe copiii nostri (copii, tineri, adulti) sa invete/sa nu regreseze cognitiv, emotional, comportamental, sa prevenim sau sa stim sa gestionam comportamente problematice.

In aceasta perioada profesionistii din sanatate, educatie, servicii sociale au primit stimulente financiare speciale pentru „implicare„ Covid19 in perioada starii de urgenta/alerta. Au crescut si standardele minime de cost pentru serviciile sociale pentru persoanele cu dizabilitati din institutii rezidentiale, ceea ce ne bucura.

Solicitam Guvernului ca si noi, parintii-familiile care ingrijim acasa pe copiii nostri cu dizabilitati, sa primim de urgenta macar sprijin in servicii psihologice si educationale sau sprijin financiar ca sa putem achizitiona de pe piata libera aceste servicii. (minim 2hx2/saptamana/familie)

Familiile care ingrijesc acasa copii, tineri si adulti cu dizabilitati, au dreptul la sanatate!

AUTISM ROMANIA- Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism

AUTISM ROMANIA- Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism - Liuba Iacoblev    Contactați autorul petiției

Prin semnare, autorizez pe AUTISM ROMANIA- Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism - Liuba Iacoblev să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.