E-ФАКТУРА: БИЗНЕС ВЫНУЖДЕН ИСПОЛЬЗОВАТЬ СУРРОГАТ // E-FACTURA: BUSINESSUL E NEVOIT SĂ UTILIZEZE UN SUROGAT

В бизнесе устали использовать абсолютно некачественный государственный продукт – Е-фактуру, обновленную с июля 2020 года. При этом Е-фактура уже обязательна (!) для некоторых предприятий, а с 1 января 2021 станет обязательной и в рамках госзакупок (ст. 117 (1/1 и 1/2) НК и п. 3 ПП 294/1998).

Сообщаем, что эта ситуация ненормальна для всего бизнеса Молдовы, и считаем, что требуются радикальные меры со стороны властей!

Вот неполный перечень проблем:

·        часто невозможно подписать с первого раза, а иногда и со второго и третьего,
·        накладные зависают надолго в статусе «в процессе подписания», иногда их невозможно вернуть,
·        накладные, находящиеся в статусе «завершенные» показывают необычные кульбиты – появляются у продавца либо со статусом «отправлена покупателю», либо со статусом «новые», при этом оставаясь и с «завершенных»,
·        аннулированные ранее накладные опять появляются как актуальные с прежним статусом, до аннулирования.
__________________

Businessul a obosit să utilizeze un produs de stat absolut necalitativ – E-factură, actualizată din iulie 2020. Urmează de ţinut cont, că E-factura este deja obligatorie (!) pentru unele întreprinderi, iar de la 1 ianuarie 2021 va deveni obligatorie în cadrul achizițiilor publice (art. 117 (1/1 şi 1/2) CF şi pct. 3 din HG 294/1998).

Vă comunicăm, că această situație este anormală pentru tot businessul Moldovei, și considerăm, că sînt necesare nişte măsuri radicale din partea autorităților!

Iată o listă parțială de probleme:

·        deseori este imposibil să semnezi din prima dată, uneori şi din a doua sau a treia dată,
·        facturile stau mult timp în starea „în procesul semnării”, uneori nu pot fi returnate,
·        facturile cu starea „finisate” fac uneori salturi neobișnuite - apar la vînzător fie cu starea „espediate la cumpărător”, fie cu starea „facturi noi”, rămînînd în același timp şi în cele „finalizate”,
·        facturile anulate anterior apar din nou ca valabile cu același statut pînă la anulare.

Татьяна Тунгус    Contactați autorul petiției

Prin semnare, autorizez pe Татьяна Тунгус să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.