Drumuri, apă și lumină în Municipiul Brad, Hunedoara

Primăria Municipiului Brad, Județul Hunedoara

În atenția Consiliului Local al Municipiului Brad

Semnatarii acestui document,

în virtutea dreptului constituțional de petiționare (Art. 51, alin. 1 din Constituția României),

vă supunem atenției următoarea

PETIȚIE

Petiția a fost inițiată pe platforma online https://petitieonline.com în data de 21.02.2022 și vă va fi înmânată după ce se va încheia strângerea de semnături.

Așteptăm un răspuns în termenele şi în condiţiile stabilite potrivit legii de la data la care vă vom înmâna această petiție (Art. 51, alin. 3 din Constituția României).

Petiția se referă la unitatea administrativ teritorială Brad (UAT în cele ce urmează), compusă din Municipiul Brad (reşedinţă) şi din satele aparținătoare: Valea Bradului cu Potingani, Ruda-Brad, Ţărăţel şi Mesteacăn.

Vă aducem la cunoștintă următoarele elemente factuale:

(1) Străzile din absolut toate localitățile care compun UAT, cât și străzile care le leagă de centrul administrativ din Municipiul Brad sunt impracticabile sau foarte greu practicabile atât pentru pietoni, cât și pentru mijloacele de transport motorizate sau cu tracțiune animală. În perioadele cu ploi, multe din străzi sunt complet întrerupte.

Aceste străzi sunt pline de noroi, cu gropi profunde, iar asfaltul și trotuarele – acolo unde mai există – sunt distruse în cea mai mare parte, din lipsă de întreținere periodică.

Unele dintre străzi nu au fost niciodată asfaltate, fiind pietruite grosolan cu pietre de carieră sau pur-și-simplu din pământ lutos.

Multe străzi nu au trotuare pietonale.

Majoritatea străzilor nu prezintă niciun sistem de drenare a apei pluviale, ceea ce contribuie la accelerarea degradării lor.

De reținut că elementele mentionate mai sus nu reprezintă cazuri izolate de străzi, ci descriu cvasi-totalitatea străzilor din UAT: nici una dintre străzi nu este indemnă.

Dosarul fotografic/filmografic întocmit de petiționari care vă va fi înmânat odată cu petiția demonstrează cu prisosință acest lucru.

(2) Ca urmare a acestei stări deplorabile a întregii infrastructuri rutiere:

(a) Accesul ambulanțelor în multe zone este îngreunat sau chiar imposibil, ceea ce pune în pericol potențial sănătatea și chiar viața noastră, în caz de accident sau boală care necesită transportarea de urgență la spital.

Aceasta poartă atingere dreptului fundamental la ocrotirea sănătății (Art. 34 din Constituție).

(b) Aceste străzi generează riscuri importante de accidente atât pentru pietoni, dintre care mulți copii, cât și pentru conducătorii auto sau de utilaje agricole, contravenind Art. 34 din Constituție (dreptul fundamental la ocrotirea sănătății).

(c) Accesul mașinilor de pompieri este imposibil sau îngreunat în multe zone, în care, în plus, nu există apă curentă care să permită stingerea incendiilor.

(d) Mașinile de salubritate nu pot circula pe o parte din aceste străzi. Ca urmare, deșeurile menajere sau de construcții sunt deseori aruncate în natură, ceea ce creează serioase probleme de igienă, salubritate și de mediu, conducând la crearea de focare de infecție și la poluarea solului și a apelor freatice din zonă.

Aceasta încalcă prevederile Constituției privind obligativitatea statului de a lua măsuri pentru asigurarea igienei și sănătății publice (Art. 34, alin. (2)), ca și dreptul nostru la un mediu sănătos (Art. 35).

(d) Pe multe dintre aceste străzi nu există linii de transport public sau școlar, ceea ce conduce la o discriminare de facto a locuitorilor acestor străzi.

(e) Circulația noastră între domicilii și locurile de muncă, ca și circulația între domicilii și școli a copiilor noștri sunt foarte mult îngreunate, existând pericole de accidente, în special în zonele fără trotuare.

(3) Unele dintre aceste străzi au ,,beneficiat ” în trecut de reparații superficiale, de proastă calitate, care în final au condus la o accelerare a degradării lor ireversibile.

Mai mult, politica practicată de primărie, de „peticire” a drumurilor cu piatră de carieră – fără să fie efectuată vreodată vreo reparație temeinică incluzînd o consolidare prealabilă – nu reprezintă altceva decât un mod de a „îngropa” banii comunității, de a-i folosi în mod iresponsabil și neeconomic. Într-adevăr, după 2-3 luni de la aceste „peticiri”, drumurile se regăsesc exact în situația de dinaintea „reparatiilor”.

Ne punem așadar întrebări legitime asupra sensului și legalității acestui demers, care implică aceeași parteneri – Primaria Brad și firma care efectuează întotdeauna aceste pseudo-reparații. Bilanțul final pentru noi, petiționarii, este: drumuri nereparate și bani publici cheltuiți degeaba.

(4) Străzile pe care locuim subsemnații, cât și străzile care ne leagă de centrul administrativ sunt, în majoritate, lipsite de iluminare stradală sau au un sistem de iluminare vetust și nesigur. Aceasta ridică potențiale probleme de securitate personală în fața infractorilor, contravenind rolului de protecție a cetățenilor pe care sunt obligate să și-l asume instituțiile statului – în speță, Primăria.

(5) Multe dintre străzile pe care locuim sunt neracordate la rețeaua de apă potabilă a municipiului. Aceasta ridică serioase probleme de igienă și sănătate pentru locuitori, contravenind articolelor 34 și 35 din Constituție.

(6) Multe dintre străzile pe care locuim sunt neracordate la rețeaua de canalizare a municipiului. Aceasta ridică serioase probleme de igienă și sănătate pentru locuitori, contravenind articolelor 34 și 35 din Constituție.

(7) În ciuda câtorva declarații publice, Primăria Brad nu face niciun efort concret pentru întocmirea de dosare în vederea atragerii de fonduri europene  pentru repararea infrastructurii rutiere a zonei administrative a Bradului. Nu avem cunoștință de concretizarea vreunui astfel de dosar.

(8) În data de 07.02.2021, Primarul Bradului a emis un mesaj video care a fost preluat și transcris de Apuseni Info în articolul https://apuseni.info/2021/02/07/florin-cazacu-despre-drumurile-mocirloase-imediat-ce-vor-merge-carierele-de-piatra-vom-aloca-resurse-pentru-intretinerea-lor/

In acest mesaj, Primarul Bradului propunea o ,,soluție” pentru întreținerea acestor drumuri.

Nu s-a întreprins niciodată nimic în acest sens.

(9) Primăria Brad este complet opacă în ceea ce privește măsurile luate în privința infrastructurii Bradului, mergând până la blocarea accesului unora dintre petiționari la platformele online ale Primăriei.

(10) În data de 10.02.2021, am depus o petitie similară prezentei Petiția din 2021  a primit niște răspunsuri absolut necorespunzătoare din partea Primăriei Brad. În anul scurs de la această petiție, nu s-a făcut absolut nimic pentru a răspunde cererilor legitime ale petiționarilor, iar infrastructura rutieră a Bradului a continuat să se degradeze în acest timp.

Ca urmare a acestor elemente factuale, vă solicităm următoarele:

(1) Reparații capitale, calitative și durabile a străzilor pe care locuim, cât și a străzilor care ne leagă de centrul administrativ.

Nu suntem de acord cu soluția propusă de dvs. pe 7 februarie 2021, din motivele următoare:

(a) este o soluție provizorie, de proastă calitate, iar în câteva luni străzile vor arăta din nou ca în prezent.

(b) ca atare, este o risipă de bani de la bugetul local, cu care niciun cetățean responsabil nu poate fi de acord.

Soluția pe care o dorim și amploarea lucrărilor implică niște cheltuieli importante, de care suntem conștienți și care nu pot fi asigurate de bugetul local.

Ca atare, vă solicităm

(2) Să întreprindeți cât mai rapid demersurile necesare accesării de fonduri europene în vederea reparațiilor solicitate.

(a) În conformitate cu garantarea transparenței informațiilor de interes public, vă solicităm să ne prezentați echipa dvs. de specialiști pentru întocmirea acestor dosare.

(b) Să ne prezentați o listă justificată a priorităților și etapelor de reparare a acestor străzi.

(c) Odată cu această listă, să ne prezentați  datele-cheie estimate pentru diferitele etape ale acestui proces, de la momentul  constituirii dosarelor pentru accesarea fondurilor europene și până la data începerii șantierelor.

(3) Este evident că o infrastructură rutieră modernă, bazată pe finanțare europeană, implică automat iluminatul stradal.

(4) Aducțiunea de apă potabilă și canalizarea sunt lucrări întreprinse în general concomitent cu modernizarea drumurilor. În zonele de deal se pot găsi soluții locale. Vă solicităm un studiu de fezabilitate pe străzi și zone pentru apa potabilă și canalizare.

(5) Pentru a vă veni în ajutor, vă sugerăm un schimb de experiență cu o comună sau oraș din România care are o experiență de succes în întocmirea dosarelor de atragere a fondurilor europene, cum ar fi, de exemplu, comuna Ciugud (județul Alba): https://www.youtube.com/watch?v=NTtBGRBjneY

(6) Vă solicităm transparență în legătură cu activitatea Primăriei, conform legilor în vigoare și atribuțiilor mandatului Primarului.

Nu în ultimul rând, ne permitem să vă reamintim, domnule Primar, că sunteți, prin natura funcției, în slujba cetățenilor care v-au votat, acordându-vă încrederea lor spre binele comunității.

Vă mulțumim.