Dreptul la fericire

Happy Channel, parte a Intact Media Group, cea mai mare platformă media din România, lansează o petiție în care solicită ca dreptul la fericire să figureze în Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene. Credem că evoluția societății în care trăim se află în directă legatură cu fericirea celor parte a acesteia – cu fericirea noastră. E nevoie ca oamenii să fie sprijiniți să creada în ei, să își descopere resursele interioare și să se dezvolte frumos. Credem că e nevoie de medii de suport, de spații de consiliere. Credem că e nevoie de o lume deschisă, cu perspective pozitive, valori clare, solide.  

Nu suntem primii care promovează dreptul la fericire, însă sperăm că demersul nostru să genereze medii în care oamenii să poată crește, evolua.  Adunarea Generală a ONU a stabilit, în 2012, ca Ziua Internațională a Fericirii să fie sărbătorită pe 20 martie. Fericirea nu este însă doar un concept care să fie sărbătorit o dată pe an, este un drept fundamental al fiecarui om, preluat în Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii de către unul dintre cei mai influenți “părinți” fondatori ai SUA, Thomas Jefferson, în 1776. "Fericirea, ea este sensul şi scopul vieţii, traiectoria şi finalul existenţei umane", spunea Aristotel. 

Fericirea este considerată tot mai mult o resursă extrem de importantă pentru a măsura progresul social și rezultatele politicilor publice. Fericirea individuală, a familiilor, a angajaților, satisfacția pe care o dobândesc în legătura cu vieților lor, raporarea cu optimism la viitor sunt cruciale pentru creșterea oricărei societăți. 

Studiul global "World Happiness Record", produs de "Sustainable Development Solutions Network" (SDSN), conține analize făcute de experți în zonele de economie, neuroștiință, statistică și descrie cum creșterea stării de bine a populației poate avea ca rezultat progresul națiunilor. “Dreptul la fericire sună ciudat, de parcă ai cere dreptul de a avea noroc. Dar, la o mai atentă privire, când vorbim de drepturi, eu înțeleg că societatea îmi garantează adoptarea legilor necesare pentru a mă bucura de acele drepturi, inclusiv de dreptul la fericire”, scria și C.S. Lewis, într-un articol din 1963.  

Demersul nostru dorește să atragă atenția asupra faptului că fericirea este cheia pentru a ne asigura că politicile unui stat sunt destinate să îmbogățească viața socială, să ne învețe puterea comunicării și empatiei. 

Dacă împărtășiți aceste idei, dacă și voi credeți că dreptul la fericire poate fi mai mult decât un deziderat, semnați această petiție alături de noi și de prietenii voștri! Să încercăm, împreună, să creăm o societate mai frumoasă! Petiția noastră va ajunge și în Parlamentul European, în atenția comisiei de specialitate.   

Votează fericirea!    

The Happy Team