Documentar denigrant al Romaniei in Danemarca, folosind exemplu o familie de romani plecata sa munceasca in Spania .

Aceasta scrisoare va fi tradusa in limba daneza si trimisa in mod oficial catre DR.

Link catre documentar: 

https://www.dr.dk/tv/se/horisont/horisont-8/horisont-2019-10-21

                                                           
                                                            Data:01-11-2019

Catre:DR Danemarca

Attn:Søren Moon Vestergaard

 

Stimate Søren Moon Vestergaarg,

Seara zilei de 21 octombrie 2019 va ramane puternic intiparita in gandurile multor cetateni danezi dar si al cetatenilor de alte nationalitati, ce locuiesc in Danemarca.

In acea seara, sentimentele aparute in urma vizionarii documentarului " Mor forlod os for et arbejde" (" Mama ne-a parasit pentru un loc de munca" )vor ramane mult timp intiparite in memoria telespectatorilor datorita modului denigratoriu si inechitabil in care este prezentata Romania si societatea romaneasca.

In acea seara, timp de 23 de minute am ramas lipiti de scaune si canapele cu ochii mari si atintiti asupra televizorului intrucat ni se prezenta o lume "noua", o lume ce traieste numai in chin, suparare, amaraciune si saracie, iar aceste 23 de minute au fost suficiente pentru a schita per ansamblu o imagine gresita a unei tari frumoase, numita Romania.

Sentimentele de mila, deznadejde, lipsa de speranta, saracie si “abandon” vor ramane adanc intiparite in mintea telespectatorilor intrucat acestea sunt singurele sentimente ce au iesit la suprafata dupa vizionarea intregului documentar.

Aceste sentimente si aceasta unica perceptie  transmisa de documentar mi-a fost personal impartasita dupa documentar de numerosi prieteni , cetateni danezi, iar imaginea intiparita in perceptia acestora a fost ca intreaga societate romaneasca ar arata identic cu aspectele prezentate in documentar.

Desi inceputul documentatului a fost promitator in speranta ca va detalia sau va reflecta adevarata realitate a intregii societati romanesti, pe masura ce timpul se scurgea si ne apropiam de final am constatat ca intregul documentar nu este reprezentativ pentru societate romaneasca pentru ca nu este construit intr-o asemenea maniera care sa reflecte in intregime realitatea.

Dezamagirea si mai mare a venit in momentul in care s-a dezvaluit ca aceasta familie este plecata sa munceasca in Spania, moment in care am fost foarte bulversati intrucat nu reuseam sa mai intelegem de ce s-au facut eforturi din partea unei televiziuni nationale din Danemarca sa documenteze un caz din Spania si nu din Danemarca.

Trebuie sa fim de acord cu adevarul prezentat de acest documentar intrucat ati prezentat povestea reala a unei familii din Romania, familie ce munceste peste granitele tarii si la fel ca aceasta familie sunt multe altele, insa aceasta poveste, nici pe departe nu este reprezentativa pentru majoritatea romanilor plecati sa munceasca in afara tarii.

Pe aceasta cale dorim sa le transmitem cele mai calde salutari si incurajari familiei Neagu intrucat acestia nu fac nimic gresit, ci prin multa munca grea incearca sa cladeasca la propriu o fundatie solida si bine ancorata pentru viitorul copiilor si nepotilor, lucru ce trebuie apreciat si respectat.

Intr-o societate democratica in care se pune accent pe libertatea de exprimare a cetateanului si a libertatii presei suntem convinsi ca nimeni nu va poate impune sau solicita spre realizarea si difuzarea materialelor documentare cu anume inclinatii sociale insa dreptul democratic ne permite sa va atragem atentia asupra modului deficitar si denigrant in care a fost prezentata societatea romaneasca, societate care nu este perfecta insa este o societate care lupta din rasputeri sa isi depaseasca conditia.

De asemenea dreptul democratic impune sa va cerem o lamurire asupra modului in care a fost realizat intregul documentar "Mor forlod os for et job", incepand de la:

-stadiul de cercetare si cautare a unor protagonisti ce doresc sa participe in realizarea documentarului, cautare despre care comunitate de romani din Danemarca a aflat cu cateva luni mai devreme si a fost scandalizata inca de la inceput de ideea de a promova doar saracia si neputinta anumitor oameni din societatea romaneasca,

-de ce intregul documentar a fost bazat doar pe un exemplu al unei singure familii plecate sa munceasca pe partea opusa a continentului in comparatie cu Danemarca si de ce nu au fost folosite si alte exemple care sa oglindeasca si familii din alte structuri sociale,

-de ce nu a fost folosit un exemplu al unei familii aflate in aceeasi situatie sau situatie similara, insa familie aflata la munca in tarile scandinave, Danemarca, Norvegia, Suedia?

-pentru o prezentare cat mai obiectiva si detaliata a acestui fenomen migrational si de "abandon al copiilor si familiei" de ce nu au fost facute consultari cu societatea romana de pe teritoriul Danemarcei, intrucat ideea unui documentar este de a prezenta intreaga realitate si nu doar realitatea care prinde bine in audiente.

 

Prin prezenta scrisoare dorim sa va invitam la un dialog deschis in dorinta de a prezenta intr-o maniera reala adevarata societate romaneasca cu toate clasele sociale si dorim sa va transmitem dorinta si sustinerea noastra in realizarea unor viitoare documentare ce vor reflecta in totalitate societatea romaneasca si Romania.

De asemenea, prin prezenta scrisoare dorim sa va informam ca sunt foarte multe persoane ce asteapta sa primeasca in mod oficial scuze datorita prejudiciului de imagine creat prin asocierea acestora cu mesajul general transmis de documentar!

Distinse salutari,

Marius Smoc.

Semnează această petiție

Prin semnare, autorizez pe Smoc Marius să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...

Facebook