Directorul meu de școală! Alege managerul școlii în care lucrezi sau înveți!

Directorul meu de școală!

Alege managerul școlii în care lucrezi sau înveți!

În prezent, funcțiile de director și de director adjunct se ocupă prin concurs public după o  metodologie elaborată de Ministerul Educației şi adoptată prin ordin al ministrului, conform art. 257 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, care prevede că ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct se realizează prin concurs naţional, coordonat de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, organizat prin inspectoratele şcolare, conform unei metodologii elaborate de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi adoptate prin ordin al ministrului.”                

Ani la rând, această metodologie a întârziat să apară, ceea ce a condus la eludarea prevederilor anterior citate și la numirea directorilor ținând cont mai mult de criteriul apartenenței politice decât de competențele manageriale.

Detașati anual pe funcțiile de conducere, directorii și directorii adjuncți au devenit “datori” în fața celor ce ii numeau sau îi ajutau indirect pentru a fi nominalizați, unii dintre ei fiind lipsiți de calitățile unor adevărați lideri: empatia, corectitudinea, transparența!

Unii dintre directori au ajuns să ocupe funcțiile mai mulți ani, migrând în diferite zone ale politicului pentru a-și asigura șansa de a rămâne la conducere.

Pe de altă parte, atunci când s-a organizat concursul public, în anul 2016, de exemplu, candidații participanți la concurs au fost umiliți, numărând piciorușe ale animalelor și  trebuind să răspundă unor cerințe fără nicio legătură cu actul managerial sau unor întrebări așa zise “de logică”, care nu  evidențiau în niciun fel calitățile viitorului manager!

Semnează petiția on-line și sprijină demersul Sindicatului Oamenilor Liberi din Educație, astfel încât să fie modificată Legea educației naționale nr. 1/2011 și următorul director al școlii în care lucrezi, înveți sau învață copilul tău să fie nu doar liderul formal al școlii, ci și liderul informal capabil să înțeleagă nevoile comunității școlare pe care o păstorește și să conducă echipa școlii spre o schimbare a sistemului de învățământ.

Prin votul personalului încadrat în unitatea de învățământ (didactic de predare, didactic auxiliar și nedidactic) se vor elimina abuzurile și teama angajaților față de superiorii lor, s-ar reduce substanțial manifestările de tip dictatorial, presiunile asupra oamenilor, sentimentul că școlile sunt proprietatea ”șefului”.

Prin consultarea și votul reprezentanților elevilor majori în consiliile claselor și reprezentanților părinților s-ar asigura participarea acestora la viața școlii și s-ar garanta respectarea statutului lor de parteneri și beneficiari ai sistemului educațional.

În contextul dezbaterilor publice privind numirea în viitorul apropiat a directorilor și directorilor adjuncți, Sindicatul Oamenilor Liberi din Educație propune ca persoanele interesate să ocupe funcțiile de conducere să depună candidaturi și să își convingă electoratul școlar prin programe de conducere făcute publice, iar la finalul mandatului să fie realeși dacă și-au respectat obligațiile asumate și dacă au transformat școala așa cum au promis în programul de conducere.  În felul acesta, proiectul de dezvoltare instituțională a unității de învățământ și planul managerial nu vor fi mai fi doar maculatură!

Semnează petiția on-line și susține inițiativa Sindicatului Oamenilor Liberi din Educație și a membrilor săi pentru ca viitorul director al școlii în care lucrezi, înveți sau învață copilul tău să fie ales chiar de tine, prin vot, în mod democratic!

Dacă și tu îți dorești un director care să te reprezinte și pentru care să fii o prioritate, alătură-te nouă și semnează petiția!

Semnează această petiție

Prin semnare, autorizez pe SOLE să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...