Copiii pușcăriei fără copilărie

14192075_999111613547614_6167561677970079751_n.jpg

UPDATE 19.02.2018:

În octombrie 2017 o petiție a fost semnată de câteva mii de oameni care cereau amenajarea unui spațiu de joacă pentru copiii care se află, alături de mamele lor, în Penitenciarul de la Rusca.

Nu a durat mult și, un grup de femei, în frunte cu activista civică Domnica Cemortan, au amenajat un spațiu de joacă, copiii însă nu s-au bucurat prea mult de acea odaie destinată lor, pentru că, între timp, ar fi fost transformată în dormitor pentru deținute.

Potrivit inițiatoarei Domnica Cemortan, administrația penitenciarului își motivează gestul prin faptul că nu are suficiente dormitoare pentru deținute.

În acest sens, Domnica Cemortan a expediato scrisoare către ministrul Justiției, Alexandru Tănase, în care îi cere să „întoarcă această cameră copiilor”.

Așa că începem o nouă luptă pentru a recupera camera de joacă copiilor de acolo!

Copiii din pușcărie

În viața noastră, noi suntem cei care ne decidem calea. Uneori, tot noi ajungem să decidem pentru alții, mai ales când acei oameni sunt limitati în a o face. În astfel de cazuri, eu, tu, și cei care nu sunt indiferenți față de ce se întâmplă în societatea noastră, intervenim pentru a lua măsuri în limita posibilităților. Așa că astazi, vin cu un apel către tine, din numele unor copii mici, de la nou născut până la varsta de trei ani, de a îți cere ajutorul.

În penitenciarul de femei nr 7 Rusca, din Republica Moldova și anume în clădirea unde sunt mame și copii, nu există o cameră de joacă. Astfel, acești copii își petrec timpul fiind și ei închiși în o cameră mică, fără vreo ocupație, fară de joaca. Ințeleg, mamele își ispășesc pedeapsa fiind închise, însă copii ce vină au?! Copilul născut în sărăcie sau bogăție, pușcărie sau în drum, ARE DREPTUL din născare să aibă acces la aceleași drepturi egale pentru toți copiii. Oare nu ar trebui să progreseze și ei fizic, moral, intelectual prin activități necesare copiilor pentru dezvoltare? Frământată de aceste gânduri, astăzi, am hotărât să lansez o petiție. Scopul acesteia este de a aduna 1000 de semnături, iar după să expediem o scrisoare oficială, unde vom atașa semnăturile adunate și vom cere Ministerului Justiției să ofere o cameră de joacă acestor copii ce locuiesc acolo, celor care o să ajungă pe viitor sau care o să se mai nască în penitenciarul Rusca.

În calitate de activist civic ce lupt pentru drepturile omului din RM, îmi asum responsabilitatea, de a mă implica activ pentru a aduce în acest spațiu de joacă copiilor jucării și cărți, poate chiar, și ceva mobilier. Știu, că în RM sunt mulți oameni cu inima mare și împreună vom putea crea copiilor de acolo un mediu de dezvoltare cât mai plăcut si prietenos!

Ei tot fac parte din viitorul țării noastre.

Nimeni nu poate decide în ce familie te naști, însă noi societatea putem contribui ca fiecare copil să aibă drepturi egale.

Haideți să oferim acestor copii un altfel de început al sorții!

#CopiiiDinPuscariaRusca

Domnica Cemortan    Contactați autorul petiției