Combaterea Tigrul Platanului - Corythucha ciliata

Bucureștiul este de ceva vreme încoace invadat de o nouă specie de insectă, asemănătoare țînțarului. Îi spune, se pare, “tigrul platanului”. Foarte probabil știți despre ce vorbesc, dacă locuiți în București.

Corythucha ciliata, denumită popular ″tigrul de platan″⁣ este o musculiţă de 5 - 6 mm. Corpul este aplatizat, aripile sunt transparente, iar capul are dungi negre, de unde şi denumirea populară. Face parte din ordinul heteroptera, la fel ca plosnita şi este originară din America de Nord. În Europa a apărut mai întâi în Italia, iar de câţiva ani o întâlnim şi în România.

Este prima dată când această insectă deranjează oamenii, iar specialiştii în boli infecţioase nu ştiu încă dacă este sau nu periculoasă. Deocamdată nu au fost înregistrate cazuri în care să se facă legătura între înţepătura tigrului de platan şi vreo infecţie apărută la pacienţi.

De regulă, musculiţa se hrăneşte cu seva din frunzele de platan sau frasin.

Tudorel Popa, director Centru pentru Protecția Plantelor din cadrul Primăriei București: ”Se înmulţeşte când temperaturile trec de 27 de grade. S-au înmulţit foarte mult anul asta. S-au plantat şi mulţi platani în oraş.”

Cei care au fost intepati spun că şpray-iurile folosite împotriva ţânţarilor nu ţin la distanţă aceste musculiţe. Dacă aţi avut ghinionul să fiţi piscati, e bine să va spălaţi imediat cu apă şi săpun pentru a dezinfecta locul. Dacă sunteţi predispus la alergii, mergeţi la medic.