Biserica Greco-Catolică la Centenar

“Trăiască România Mare, una și în veci nedespărțită, Amin.” - Iuliu Hossu, Episcop greco-catolic și cardinal (1885-1970)

Scrisoare deschisă  

În atenția Președintelui României, Primului Ministru al României, membrilor Guvernului, Parlamentului României, Bisericii Ortodoxe Române, Academiei Române, consiliilor județene, primăriilor, nu în ultimul rând, în atenția tuturor cetățenilor din România.  

Cu prilejul evenimentelor organizate la 1 decembrie 2018 pentru celebrarea Centenarului României Mari, momentul desăvârșirii statului național român prin unirea Transilvaniei cu Țara Mamă, România la 1 decembrie 1918 (precedată de unirea Basarabiei și  Bucovinei cu România, la 27 martie și respectiv 28 noiembrie 1918),            

Solicităm Președintelui Țării, Parlamentului României, Guvernului, Bisericii Ortodoxe Române și tuturor instituțiilor implicate în pregătirea și organizarea evenimentelor celebrative de la Alba Iulia, să asigure respectarea adevărului istoric și acordarea prețuirii cuvenite reprezentanților Bisericii Române Unite, Greco-catolice, așa cum au procedat înaintașii noștri la 1918, în frunte cu inițiatorii Unirii, reprezentanții partidelor politice, ai instituțiilor legislative și Casa regală.            

Nu se poate închipui sărbătorirea Unirii în anul 2018 fără includerea și participarea explicită și vizibilă a Bisericii Române Unite, Greco-catolice, care a contribuit determinant, substanțial și formal la înfăptuirea Marii Uniri.

hossu_rezolutie21.jpg

Ce lecție de unitate și adevăr se oferă copiilor noștri, dacă și azi, după încetarea oficială a falsificării istoriei și a persecuției împotriva Bisericii Greco-catolice sub comunism, se perpetuează, tacit și consecvent, alte forme de excludere sau de defavorizare a acestei Biserici care a luptat cu armele culturii, ale dragostei de țară, ale evangheliei, ale suferinței din închisori și ale consecvenței pentru viitorul sărbătorit astăzi?            

Așa cum, la 1 decembrie 1918, Iuliu Hossu – episcop greco-catolic, citea Rezoluțiunea Unirii în fața mulțimilor adunate pe Câmpul lui Horea de la Alba-Iulia, tot așa, reprezentantul de azi al BRU, cardinalul Lucian Mureșan, este cel mai în măsură să dea citire, în mod simbolic, completând un arc peste timp, documentul care îi unea pe frații de aceeași simțire și limbă.            

Vrem ca acest moment aniversar și de suflet să întipărească în Istorie aceste zile de sărbătoare pentru toți românii cu semnele de neșters ale adevărului recuperat și ale bucuriei de a fi uniți, nu doar de granițele regăsite acum o sută de ani, ci prin apropierea spirituală a dragostei de neam și de Hristos.

Grupul de inițiativă ACUM

• Teresia Tătaru-Bolchiș • Matei Boilă • Daniel Claudiu Sârb • Valer Filip  

• Valeriu Domuța • Dorin Sabău • Ioan Sigarteu • Carmen Moldovan • Maria Hodiș

16 noiembrie 2018

(După semnarea petiției veți primi un e-mail prin care vi se cere confirmarea semnăturii. Mulțumim pentru susținere.)


Greco Catolici    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnare, autorizez pe Greco Catolici să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...

Facebook