Autostradă pentru Moldova

Proiectul Autostrăzii Moldova - Transilvania trebuie asumat de întreaga comunitate din Moldova şi trebuie să transceadă orice partizanat sau dispute politice.

Această petiţie îşi propune să dea glas, în cel de-al doisprezecelea ceas, celor aproape 4 milioane de cetățeni români condamnați astăzi la izolare. Este un semnal de alarmă către Guvern și Parlament pentru reintroducerea de urgență a autostrăzii Moldova - Transilvania (Târgu-Mureș - Ditrău - Târgu Neamț – Iaşi - Ungheni) în Master Planul General de Transport (MPGT) al României.

În momentul actual, autostrada Moldova – Transilvania NU se regăsește în Master Planul General de Transport al României al cărui proiect a fost deja prezentat public. 

În următoarele câteva săptămâni, Guvernul va trebui să aprobe, prin Ordonanță de Urgență, varianta finală a MPGT care va fi transmisă Comisiei Europene. Apoi, Ordonanţa de Urgenţă va pleca la Parlament spre aprobare, în forma propusă de Guvern sau în una amendată de către acesta. 

De aceeaeste imperios necesar ca măcar acum proiectul Autostrăzii Moldova - Transilvania să fie introdus în documentul strategic în baza căruia România va primi de la Uniunea Europeană finanțare nerambursabilă pentru proiectele de infrastructură în exercițiul financiar 2014-2020.

În condițiile în care Moldova este cea mai subdezvoltată regiune a României, cu un PIB pe cap de locuitor cu aproximativ 40% mai mic decât media naţională, proiectul autostrăzii Moldova-Transilvania este fundamental important pentru regiunea de Nord-Est a României. Creșterea bunăstării, atragerea investitorilor și crearea de noi locuri de muncă sunt indisolubil legate de realizarea autostrăzii care să lege regiunea noastră de Vestul României și de Europa.

Totodată, autostrada Moldova – Transilvania este de o importanță capitală în vederea apropierii Republicii Moldova de Europa și un factor determinant în procesul integrării acesteia în Uniunea Europeană.

Autostrada pentru Moldova înseamnă, în fond, soluţia de dezvoltare durabilă şi sustenabilă a regiunii noastre şi cea mai realistă şansă pentru locuitorii acesteia de a avea acces la locuri de muncă, prosperitate și o viață la standarde europene!

În speranța că, împreună, vom reuși să facem ca acest proiect să devină realitate și să transmitem, în timp util Guvernului României rezoluția “Autostradă pentru Moldova”, vă rugăm să semnaţi această petiţie şi să o distribuiţi mai departe!

Grupul de iniţiativă "Autostradă pentru Moldova"

 

 


Locuitorii din Regiunea de NE    Contactați autorul petiției