Apel adresat românilor pentru respectul faţă de Coroana României, Dinastie şi Casa Regală

Cu prilejul zilei de 1 Decembrie, adresăm românilor un apel pentru a susţine demnitatea Naţiunii Române prin respectarea instituţiei celei mai strâns legate de formarea statului român modern, Coroana României. Îl rescriem la 5 decembrie, odată cu înălţarea la Cer a Regelui Mihai I.

Coroana sub care s-au unit Moldova şi Ţara Românească, când era purtată de un român în anul 1859, a fost încredinţată în anul 1866 dinastiei naţionale întemeiate la Gurile Dunării de Carol I, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen. Suveranii României au condus Ţara, în timpul Domnitorului Carol I, în anii recunoaşterii independenţei şi suveranităţii sale (1878) şi înălţării ca un Regat care trata la un rang egal cu celelalte monarhii ale Europei (1881) şi, în timpul Regelui Ferdinand I, în cei ai desăvârşirii unităţii naţionale prin integrarea românilor din fostele imperii Rus şi Austro-Ungar într-un stat românesc (1918). Graţie eforturilor diplomaţiei româneşti, ajutate de intervenţia Reginei Maria, Marea Unire a fost recunoscută la conferinţa de pace de la Paris.

Ca şi în anii domniei lui Carol I, România s-a dovedit un stat esenţial în păstrarea echilibrului european, dovedindu-şi rolul de un producător de securitate când, la 4 august 1919, a eliberat Budapesta de o stăpânire bolşevică care din centrul Europei ameninţa stabilitatea regimurilor de pe întregul contintent. La 30 decembrie 1947, parcursul european al României a fost întrerupt când Dinastia şi Coroana României au fost exilate de invadatorii bolşevici ai Europei de Răsărit. Nu cred că puteam spune că România a revenit cu adevărat în Europa până când Regele Mihai I, Suveranul exilat al românilor, a revenit oficial în Ţară, la 1 martie 1997. Primul angajament al Familiei Regale a fost susţinerea aderării României la structurile euro-atlantice printr-un Turneu Regal, care a accelerat acceptarea României ca membru al NATO, în anul 2002 (aderarea s-a produs în 2004), şi al Uniunii Europene, în anul 2004 (aderarea s-a produs în 2007).

Succesorul Suveranului, anunţat la 30 decembrie 1997, este fiica sa, Regina Margareta, care continuă legământul Dinastiei de a servi România. Este important să înţelegem că instituţia Coroanei este fundamentată de relaţia sa cu persoana Suveranului. De la Sfânta Mirungere de la 6 septembrie 1940 din Catedrala Patriarhală, Coroana aparţine Regelui, iar, conform unei decizii simbolice normate la 30 decembrie 2007, Coroana a fost pusă în asociere şi cu persoana moştenitorului său, Principesei Moştenitoare fiindu-i acordat titlul de „Custode al Coroanei”. Astăzi, Regina Margareta reprezintă continuitatea dinastică.

Dinastia funcţionează prin cadrul organizat în instituţia Casei Regale a României. Funcţionarea administrativă a Casei Regale este legată de Casa Majestăţii Sale Regelui. Respectăm şi sprijinim decizia membrilor Familiei Regale a României privind normarea relaţiei instituţionale între organismul administrativ al Casei Regale a României şi instituţiile statului român, îndeosebi Parlamentul şi Guvernul, printr-un proiect de lege intrat în dezbatere publică. Deşi actuala formă de guvernământ a României este cea republicană, considerăm că acest lucru nu implică faptul că toate instituţiile publice sunt în mod natural republicane. În esenţă, singura instituţie monarhică este Coroana, iar singura instituţie republicană este Administraţia Prezidenţială. Considerăm că relaţia Casei Regale cu Parlamentul şi Guvernul reprezintă temelia pe care se poate reconstitui rolul ei istoric, prin restabilirea prerogativelor sale monarhice, odată cu restaurarea monarhiei constituţionale, care implică în mod necesar şi obligatoriu desfiinţarea funcţiei Preşedintelui României şi înlocuirea ei cu instituţia Coroanei. Nădăjduim că prezenţa Casei Regale ca instituţie publică va inspira Naţiunea Română şi îi va permite să înţeleagă mai profund rolul acestei instituţii şi perspectiva pe care o poate oferi când Parlamentul şi poporul suveran vor decide restabilirea formei de guvernământ monarhice.

Chemăm românii să respecte moştenirea Regelui Mihai şi legământul pe care succesoarea sa, Principesa Moştenitoare [astăzi Regina] Margareta, l-a rostit în Sala Tronului de la Palatul Regal în seara de 29 noiembrie 2017: "în seara aceasta, fac în fața tuturor românilor legământul că lumina călăuzitoare a Regelui, farul unei Românii drepte și îndreptățite, nu se va stinge niciodată." Trăiască Regele!

La mulţi ani, România!

Semnează:

Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei

Clubul Monarhiştilor Bistriţeni

Clubul Monarhiştilor Clujeni

Clubul Monarhist Craiova

Asociaţia Corul Regal

Semnează şi în nume individual:

1. Răzvan Apetrei, muzician, preşedintele Asociaţiei Corul Regal, Bucureşti.

2. Flavius Boncea, jurnalist, Timişoara.

3. Alexandru Tiberiu Dekany, economist, copreşedintele asociaţiei "Amicii Regelui Mihai",  Arad.

4. Mihai Firică, jurnalist, preşedintele Clubului Monarhist Craiova, Craiova.

5. Cornel Jurju, istoric, preşedintele Clubului Monarhiştilor Clujeni, Cluj-Napoca.

6. Cătălin Mihai, software developer, Președintele Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, Bucureşti

7. Dr. Marius Pop, medic, preşedintele Clubului Monarhiştilor Bistriţeni, Bistriţa.

8. Valerian Stan, publicist, București.

Au mai semnat:

[9] Maria-Denise Theodoru, jurnalist: "Sunt total de acord cu cele scrise în petiție. În plus, vreau ca tinerii să învețe istoria adevărată, să respecte şi să admire marile figuri istorice ale monarhiei române. Iar adulții sa respecte deciziile Regelui Mihai şi să acorde tot sprijinul şi prețuirea Principesei Margareta, Custodele Coroanei."

[52] Mihai şi Irina Ricci: "Semnăm pentru că cunoaştem şi suntem conştienţi de eforturile şi aportul nepreţuit al Majestăţilor Lor Mihai şi Ana ai României şi al Alteţelor Lor Regale, care S-au implicat cu dragoste de Ţară şi de Neam pentru renaşterea României."

[112] Dan Falcan, istoric: "Trebuie să respectăm personalitatea şi deciziile Regelui Mihai I. Un Rege care le-a ţinut piept lui Hitler şi Stalin ştie mai bine ce e folositor pentru Ţară!"

[122] Ioana Bogdan Cătăniciu: "Mă bucur că aceste asociaţii monarhiste au înţeles că doar recunoscănd Custodele Coroanei ca pe continuatorul REGELUI MIHAI I respectăm Voinţa marelui nostru rege. Dumnezeu să îi dea încă atâta putere şi sănătate ca să ne vadă maturizaţi şi demni în faţa istoriei."

Regele_şi_Principesa_cea_mai_bună_poză.jpgLista semnatarilor rămâne deschisă.

Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei    Contactați autorul petiției

Adresa dvs. de email nu va fi publicată pe site-ul nostru. Cu toate acestea, autorul petiției va putea vedea toate informațiile furnizate în acest formular.

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Vă rugăm să verificați inbox (și folderul pentru mesaje nedorite).