APEL: Solicitare pentru eliminarea consecințelor Pactului Ribbentrop-Molotov și ale anexărilor din județele Cahul, Ismail și Bolgrad, precum și a situației Cadrilaterului

Către:

 

Membrii Distinși ai Congresului Statelor Unite ale Americii,

Excelența Sa, Secretarul General al Națiunilor Unite,

Membrii Distinși ai Parlamentului European,

Parlamentele Onorabile ale Germaniei, Franței, Spaniei, Poloniei, Regatului Unit, Italiei, Austriei, Turciei, Olandei, Federației Ruse, Chinei, României, Ucrainei, Moldova, Serbiei, Indiei, Japoniei, Portugaliei, Elvetiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Finlandei, Suediei, Danemarcii, Cehiei, Slovaciei, Greciei și Bulgariei.

 

Ne adresăm dumneavoastră în numele unei coaliții largi compusă din partide politice, organizații neguvernamentale, asociații civice, sindicate și cetățeni individuali pentru a sublinia necesitatea eliminarii consecințelor nefaste ale Pactului Ribbentrop-Molotov, semnat pe 23 august 1939, și ale anexărilor teritoriale care au urmat.

 

Menționam că Pactul Ribbentrop-Molotov a fost declarat ilegal prin acte ale Congresului Statelor Unite, Germaniei, Federației Ruse, României, Estoniei, Lituaniei, Latviei și Parlamentului European. În particular, amintim rezoluția Congresului American Rezoluția 148 a Senatului SUA, adoptată la 9 noiembrie 1989, Parlamentului European din 23 septembrie 2008, declarația Bundestagului german din 29 septembrie 1989, legea adoptată de Parlamentul României la 28 noiembrie 2019, și poziția oficială a Federației Ruse exprimată la 24 decembrie 1989, când Sovietul Suprem al URSS a recunoscut pactul ca fiind ilegal.

 

În baza pozitiilor mentionate, apelăm la dumneavoastră pentru a lua în considerare suferința și pierderile istorice ale României ca urmare a acestui pact și anexărilor de teritorii care au inclus județele Cahul, Ismail și Bolgrad, precum și regiunea Cadrilater. Aceste teritorii, odată parte integrantă a României, au fost rupte de patria mamă fără consimțământul locuitorilor și în contradicție cu principiile dreptului internațional.

 

În numele justiției istorice, solicităm deschiderea unui dialog internațional pentru a explora căile legale, pașnice pentru a recupera aceste teritorii si a fi returnate statului român, în conformitate cu dreptul internațional.

 

Este imperativ să recunoaștem că frontierele stabilite prin forță și acorduri nelegitime nu pot și nu trebuie să rămână imutabile atunci când există mijloace democratice de a aduce corecții. Aceasta nu numai că ar alinia realitățile geopolitice cu normele și valorile democratice, dar ar și vindeca rănile trecutului pentru a permite o cooperare regională mai strânsă și mai pașnică în viitor.

 

Vă rugăm să vă uniți în spiritul solidarității internaționale pentru a susține acest apel și a contribui la o Europă care își respectă și onorează istoria și popoarele.

 

Vă mulțumim pentru atenția acordată acestei chestiuni de mare importanță istorică, în așteptarea un răspuns favorabil și angajat din partea dumneavoastră.


Ioan Hossu (ioan.hossu@gmail.com)    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Ioan Hossu (ioan.hossu@gmail.com) să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...