APEL PUBLIC pentru salvarea operei sculptorului Domokos Lehel din Centru Vechi Satu Mare

40204851_2176312952441582_8860432109043449856_o1.jpgAPEL PUBLIC al  artistilor, scriitorilor, asociatiilor profesionale si civice, oamenilor de cultura pentru salvarea "Fantanii arteziene" din Centru Vechi din Satu Mare, opera sculptorului Domokos Lehel

Catre conducerea Primariei Satu Mare

Domnule primar Kereskenyi Gabor, domnilor viceprimari, domnilor consilieri locali ai municipiului Satu Mare

Avand in vedere modul in care s-a proiectat si se realizeaza refacerea Centrului Nou, fara sa se tina seama de reactiile asociatiilor profesionale, respectiv Ordinul Arhitectilor din Romania si Uniunea Arhitectilor din Romania, de alte asociatii profesionale si civice, iata ca, din pacate, si proiectul de refacere a Centrului Vechi  da nastere la o serie de suspiciuni si controverse privind pastrarea unor elemente care dau identitate vechiului centru istoric al municipiului Satu Mare.

In acest sens va rugam, domnule Primar, domnilor viceprimari, domnilor consilieri a municipiului Satu Mare, sa reanalizati propunerea proiectului realizat de SC Arhi -Dinamic SRL, care prevede distrugerea unei opere de arta realizata de un sculptor renumit atat pe plan national, cat si international, Domokos Lehel.

Opera lui Domokos Lehel "Fantana arteziana" a fost gandita ca un element artistic care face legatura dintre doua mari capodopere arhitecturale din Satu Mare, respectiv cladirea Dacia, fosta Panonia, in stil seccesion, contruita la inceputul secolului 20, si complexul arhitectural modernist din Centru Nou, cladirea Palatului Administrativ din Satu Mare.

Distrugerea unei opere de arta creeaza un precedent foarte periculos intr-un stat de drept. Daca lucrarile unui artist sunt distruse, ca intr-un stat totalitar, este posibil ca orice carte, orice opera de arta al oricarui artist, mort sau viu, sa aiba aceeasi soarta.

Mentionam ca si in cazul reabilitarii cladirii "Casa mestesugarilor"  din Satu Mare, au fost distruse lucrari de arta realizate de acelasi Domokos Lehel si de alt mare artist satmarean, Paulovics Laszlo. Atunci, din pacate, nu a reactionat nimeni pentru ca nu s-a stiut.

De data aceasta o imagine de ansamblu a proiectului de reabilitare a Centrului Vechi arata fara dubiu ca monumentala lucrare a artistului Domokos Lehel, "FANTANA ARTEZIANA" a fost eliminata din parc. Lucrarea in sine, realizata din granit si piatra artificiala, nu poate fi transmutata, decat complet distrusa, raa[ cu buldozerul.

In acelasi proiect sunt si alte elemente care nu pastreaza tenta istorica, dar deocamdata va rugam, domnule primar Kereskenyi Gabor, domnilor viceprimari, domnilor consilieri, sa reanalizati proiectul si sa cereti proiectantului sa tina seama de istoria municipiului Satu Mare, de elementele arhitecturale si artistice care au dat identitate vizuala orasului Satu Mare. Satu Mare, asemeni oraselor invecinate, Oradea, Baia Mare, dar si Carei, trebuie sa faca totul pentru atragerea turistilor. Fara opere de arta monumentale, fara galerii de arta, fara cladiri istorice puse in valoare prin restaurare nu exista turism cultural. Iar fara turism cultural un oras nu are nicio sansa de dezvoltare.

Daca azi este distrusa opera unui artist cine ne garanteaza ca maine nu le va veni randul altor opere de arta?

Daca Primaria Satu Mare nu va renunaa la distrugerea "Fantanii arteziene" in locul careia pe proiect sunt prevazute niste duze din care tasneste apa, se vor aduna semnaturi  prin care se va prostesta impotriva acestui act de vandalism impotriva unei opere de arta unanim recunoscuta.

Cateva date despre artistul Domokos Lehel

DOMOKOS Lehel, 11.11.1945, Negreşti, jud. Satu Mare. Studii< 1963–1969, IAP Bucureşti, profesor Ion Irimescu. Se stabileşte iniţial în Ungaria (1985) şi ulterior la Los Angeles, în SUA. Premii< 1969–1971, primeşte bursa Dimitrie Paciurea; 1970, pr. UAP al Simpozionului de la Măgura. Artistul dovedeşte un interes special pentru modelarea stilizată a formelor şi volumelor, în ideea de a-şi transpune viziunea în bronz. Piatra este de asemenea unul din materialele de predilecţie, ale cărei caracteristici le adaptează şi supune conceptului său plastic. Preferă volumele geometrice. Lehel Domokos, Compoziţie, bronz, Măgura, foto MNAC Exp. personale< 1971, Bucureşti> 1986, Budapesta. Exp. colective< 1969, Bucureşti, Sala Dalles; 1969–1985, exp. anuale UAP> 1971–1985, Satu Mare, exp. judeţene. Simpozioane< 1970, Măgura> 1971, Arad> 1977, Lăzarea> 1979, Arcuş. Artă publică< 1973, Poarta de intrare a oraşului Sighetul Marmaţiei> 1974, relief pentru Clubul Tineretului, Satu Mare> 1979, Fântâna arteziană, Satu Mare, Parcul Central. Muzee< Bucureşti, MNAC (Zbor, Pasăre de foc, Compoziţie, Icar, Cantata, Taina)> Galaţi, Muz. de Artă Vizuală. Bibl.< Barbosa 1976> Un secol de sculptură 2001. – Artişti plastici din Satu Mare, sub egida UAP, 1975> Erdélyi magyar művészet a XX. században, Budapest, 1990> Şerban 2005. – http<//www. cimec.ro> http<//www.studiogallery.net> http<//artportal.hu/lexikon. R.B.

Prin semnătura mea, autorizez C.M.C.P. să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.