Apel la unitate, adevăr și dreptate – scrisoare deschisă către societatea românească –

Apel la unitate în adevăr - scrisoare deschisă către societatea românească -    

Analizând evenimentele din ultima perioadă, devine tot mai evident și mai îngrijorător faptul că se aplică un plan tendențios de dezinformare și manipulare, prin falsificarea voită a istoriei recente, într-o acțiune ostilă constantă îndreptată împotriva statutului și imaginii Bisericii Române Unite.

În noiembrie anul trecut, a fost difuzat de Trinitas TV un film plin de neadevăruri grave prin care se afirma că greco-catolicii au trecut de bună voie” la ortodoxie, când, de fapt, toți cei ce au trăit acele vremuri au mărturisit că trecerea s-a făcut forțat: prin intimidarea credincioșilor și a preoților, prin șantaj și amenințări (listele se semnau în prezența milițianului și a cadrelor de partid), prin trimiterea în închisoare a recalcitranților. Mai mult decât atât, teologul Radu Preda, de la nivelul funcției de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc găsea chiar justificări” recent, în câteva fraze trimise revistei Dilema veche, pentru crimele comunismului, printre care și desființarea Bisericii Greco-Catolice, afirmând că totul a fost o pedagogie a lui Dumnezeu”.Iuliu-Hossu-in-Domiciliu-Obligatoriu1.jpg

În cursul acestui an, șirul manipulărilor și al manevrelor tendențioase de imagine a continuat neîntrerupt: pe calendarul oficial al episcopiei ortodoxe de Maramureș 2018 apar preotul greco-catolic Vasile Lucaciu și alți preoți uniți fără să li se precizeze confesiunea, se resfințesc biserici și catedrale foste greco-catolice, se țin conferințe, atât la nivel de protopopiate, cât și în parohiile ortodoxe despre personalități greco-catolice fără a se menționa confesiunea acestora.

În județul Bistrita-Năsăud este promovată și elogiată revista Cultura creștină de la Blaj ca și cum ar fi realizarea BOR; ÎPS Andreicuț a tiparit volumele „Mama” și „Eroism” ale episcopului greco-catolic Ioan Suciu ca și cum ar fi proprietatea lor, fără a face nici un fel de trimitere la autorul original, Coșbuc a fost omagiat în satul natal exclusiv de ierarhul și preoții ortodocși, iar preotului greco-catolic nici măcar nu i s-a răspuns la telefon, atunci când a dorit să participe, cu situații similare pentru Gheorghe Pop de Băsești, Gheorghe Șincai ș.a.m.d. (lista este prea lungă pentru a o reda aici).

Ca să orchestrezi constant asemenea atitudini în public, trebuie să ai în spate un plan bine pus la punct, diseminat în mod organizat și concomitent la toate nivelele societății românești și de la toate forurile posibile, implicând într-o amplă acțiune de lobby, prin diverse metode (mai mult sau mai puțin ortodoxe) intelectuali sau politicieni ai momentului.

În prezent, se încearcă din nou convertirea” cardinalului Iuliu Hossu la ortodoxie. Trebuie reafirmat un lucru clar: noi suntem ortodocși în comuniune cu Episcopul Romei, care stă pe scaunul lui Petru, așezat de Isus cap al UNICEI Biserici întemeiată pe pământ pentru mântuirea oamenilor. Reamintim cuvintele unui alt martir român - fericitului Vladimir Ghika: m-am făcut catolic ca să fiu mai bun ortodox”. Dacă pe IPS Dr. Iuliu Hossu nu au reușit să îl treacă la BOR nici oferindu-i scaunul de mitropolit al Moldovei, nu credem că vor reuși să îl convingă nici acum.

Prin urmare, în condițiile acestui război” de imagine, mai mult decât nedrept și rău intenționat, intensificat în mod evident în cursul acestui an în care celebrăm Centenarul Marii Uniri, considerăm că se impune să solicităm la modul imperativ o luare de poziție oficială a ierarhilor noștri în această chestiune, pentru a demara o campanie coerentă de sensibilizare publică și de implicare în acțiunile comemorative ale Centenarului, pentru a furniza opiniei publice informații vitale care să prezinte adevărul istoric referitor la biografia marilor noștri înaintași și la meritele BRU în formularea și materializarea idealului național. În același timp, solicităm ierarhilor noștri o atitudine explicită prin care să lămurească poporul credincios care este drumul pe care mergem. Isus Hristos este calea adevărul și viața: în lumina aceasta cerem lămuriri și în același timp solicitam ierarhilor, preoților, persoanelor consacrate, tuturor laicilor și oamenilor de bună credință să promoveze adevărul ziditor și buna cuviință.Cardinalul_-_Copy.jpg

Este vital să ne gândim că responsabilitatea noastră  stă în formarea unei conștiințe drepte care se poate zidi numai pe respectarea adevărului adus în lume și lăsat în Biserică de Dumnezeu făcut om în Persoana lui Isus și, mai mult, ne-a lăsat pe Duhul Sfânt care să ne dea puterea să mărturisim acest adevăr.

Dacă susținem minciuna, ne facem ucenicii unui dumnezeu fals, pentru că în Scriptură se spune: tatăl minciunii este diavolul. Chiar dacă îmbrăcăm haine preoțești, arhierești sau de alt fel, „da” să fie „da”, iar „nu” să fie „nu”, căci ce e în plus este de la diavol.

În memoria înaintașilor noștri, în numele copiilor noștri, cerem să fie promovat fără ezitare și fără frică adevărul despre BRU și ierarhii greco-catolici. Aceasta înseamnă că alături de numele episcopilor noștri trebuie spusă și confesiunea acestora. Episcopatul nu este un titlu personal, ci o hirotonire de slujire în biserică.

Acțiunea ce se pregătește la Milaș nu poate păta memoria unui mucenic al BRU și a unui erou al întregului neam românesc. Știm cum a plecat cu brâul rupt în parlamentul de la Budapesta și a protestat purtând pe față scuipatul dușmanilor românilor, știm că a trăit o viață eroică și a murit martir, știm că a refuzat regelui orice funcție sau onoare pentru lupta personală sau pentru contribuția adusă la Unire, știm că a refuzat funcții oferite de patriarhul Iustinian și știm că a refuzat trecerea la ortodoxie, iar pentru acest lucru a fost martirizat.

Prin urmare, dacă acest eveniment va avea loc în forma propusă, adică sfințirea bustului de către un ierarh BOR sub oblăduirea politicienilor zilei și a clubului Rotary, aceasta ar fi o a doua ucidere a episcopului martir și o denigrare flagrantă a BRU, promovând minciuna și falsitatea.

Solicităm ca acest bust să fie sfințit de un ierarh greco-catolic și să fie specificat pe inscripție: Iuliu Hossu, episcop greco-catolic martirizat în regimul comunist pentru credință și neam.

Oricine poate să îl omagieze, recunoscându-i meritele, dar cu decența de a nu deturna adevărul pentru interese meschine politice sau de altă natură, cu scopul de a perverti conștiința oamenilor de bună credință. Așa să ne ajute Dumnezeu.  

Redactată azi, 5 septembrie 2018, la o sută de ani de la citirea Declarației de Unire a Transilvaniei cu România de către episcopul greco-catolic Iuliu Hossu.

 

- Teresia Tătaru-Bolchiș

- Matei Boilă

- Valer Filip

- Daniel Claudiu Sîrb  

- Valeriu Domuța

- Carmen Moldovan

- Ioan Sigarteu

- Maria Hodiș  

 


Grupul de inițiativă "ACUM"    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnare, autorizez pe Grupul de inițiativă "ACUM" să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...

Facebook