Actualizarea standardelor de cost pentru serviciile sociale

Către

Doamna LIA OLGUȚA VASILESCU, Ministru al Muncii și Justiției Sociale  
Domnul IONUȚ MIȘA, Ministru al Finanțelor Publice

 

                                                PETIȚIE

Prin prezenta petiție, solicităm în regim prioritar, actualizarea standardelor de cost pentru serviciile sociale prin Hotărâre de Guvern și alocarea fondurilor pe baza standardelor actualizate.  

Mai multe direcții generale de asistență socială și protecția copilului din țară au ajuns într-o situație de criză financiară acută, care conduce la dificultăți în susținerea întreținerii (hrană, medicamente, facturile de curent electric, apă, etc.) beneficiarilor.

Această situație gravă s-a creat după ce guvernul a redus considerabil sprijinul social pentru acest an. Pe anul 2017 pentru protecția copilului a fost aprobată, chiar și după rectificarea din 13.09.2017, doar 90,07% din suma alocată în anul 2016, iar pentru susținerea centrelor de asistență socială a persoanelor cu dizabilități în anul 2017 s-a alocat doar 96,89 % din banii primiți în anul 2016. Aceste fonduri însă au fost alocate pe baza standardelor de cost neactualizate, în timp ce costurile reale ale serviciilor au crescut semnificativ. Creșterile se datorează în primul rând introducerii noii grile de salarizare în asistență socială, începând de la 1 decembrie 2016 în baza prevederilor Legii 250/2016.  

rajzok_012.jpg

Lipsa resurselor financiare ale direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului duce la imposibilitatea de a asigura drepturile beneficiarilor stipulate în legile țării, Convenția ONU privind drepturile copilului sau Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Pe de altă parte, contractarea serviciilor sociale către furnizori privați (ONG-uri, biserici) este mult îngreunată de neactualizarea acestor standarde, organizațiile nefăcând față costurilor curente de asigurare a serviciilor.  

Prin această petiție atragem atenția reprezentanților ministerelor competente, că centrele direcțiilor generale destinate minorilor, adulților, respectiv cele destinate persoanelor cu dizabilități nu vor mai   putea asigura nevoile elementare de ordin fiziologic ale beneficiarilor: fondurile pentru hrană, produsele de igienă personală, medicamentele necesare pentru persoanele cu dizabilități, îmbrăcăminte și încălțăminte, întreținere sunt epuizate, sau aproape epuizate.  

Din cauza bugetului redus, direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului nu vor putea asigura salariile și contribuțiile salariale ale angajaților pentru lunile următoare.  

În prezent unele dintre direcțiile generale – de exemplu cea din județul Harghita – se confruntă deja cu probleme mari, neavând fonduri nici pentru rechizitele școlare necesare la începutul anului școlar. Potrivit reprezentaților Ministerului Finanțelor, alocările din TVA defalcat pentru județe nu pot depăși 90% din standardul de cost existent, perpetuând astfel o subfinanțare cronică a sistemului de asistență socială la nivel național.  

În acest context, SOLICITĂM: ·        

  • Actualizarea de urgență a standardelor de cost pentru serviciile sociale prin HG       
  • Alocarea de urgență a fondurilor pe baza standardelor de cost actualizate.