Absolvenții de medicină care au obținut peste 60% la examenul de rezidențiat vor să lucreze în România

Stimate Domnule Ministru,

Sistemul de sănătate românesc răspunde în prezent prea puțin nevoilor pacienților, iar demnitatea breslei medicale este continuu încercată. Avem nevoie de medici, iar medicii promovati in examenul de rezidentiat au nevoie de loc de munca! Numeroase specialități medicale sunt deficitare în majoritatea zonelor României.
Prin urmare, nevoia de formare continuă și de însușire cât mai bună a abilităților practice este mai stringentă. În România, an de an s-au alocat un număr mai mic de locuri la rezidențiat pentru medicină generala. Astfel, numărul medicilor specialiști este mic raportat la nevoile pacienților
Astazi, peste 200 de medici cu specialitatea medicina generala, care vor sa ocupe un loc si nu o vor face doar temporar, ci vor termina pregătirea programului de rezidentiat şi doresc sa profeseze în aceste domenii, va transmit acest memoriu si punctul lor de vedere cu privire la situatia existenta in prezent, de deficitul de resursa umana din spitalele romanesti.

Legea ne permite si noua tuturor celor promovați sa fim încadrați în sistem. Dorim sa fim doctori in tara noastra, va rugam sa ne acordati aceasta sansa. Prin suplimentarea locurilor s-ar acoperi si o parte din deficitul de medici, acest deficit fiind o problema majora a tarii de cativa ani. Cerem sa ni se faca dreptate, cerem sa ni se respecte dreptul de a profesa si de a fi incadrat intr-o unitate dupa promovarea examenului de rezidentiat.

În urma susținerii examenului cu rezultatul ADMIS, 250 de candidați au rămas fără loc/post. Dorim suplimentarea locurilor si în această sesiune. Anii precedenți (2018,2019,2020,2021) s-a efectuat derogări în conformitate cu legea 18/2009, prin Ordinul Ministerului Nr. 936, Iulie 2018.

Având în vedere argumentele enunțate, vă solicităm să analizați cererea noastră, respectiv să suplimentați locurile acestei sesiuni de rezidențiat pentru toți candidații cu punctaj de promovabilitate.

În speranța rezolvării pozitive, vă mulțumim!

Absolvenții de medicină    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Absolvenții de medicină să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.