Medici! Taxe și impozite 2023: Medici liber profesioniști: pfa, pfi, srl.

Contactați autorul petiției

Multumim pentru Participare!

2023-08-28 19:16:52

Am inchis posibilitatea semnarii petitiei.

Aceasta petiție va fi trimisa autorităților competente pentru soluționarea cerintelor noastre, impreuna cu memoriul nostru.

Multumim!!!!


Marcel Sarpe

Memoriul!

2023-08-25 11:59:08

MEMORIU
Către... 

Conform raportului anual al CNAS, în 2022 au fost realizate în cadrul ambulatoriilor de specialitate un număr de 36.863.825 consultații și servicii medicale.
În aceeași perioadă au fost realizate de asemenea 3.896.005 internări de zi și 2.139.745 internări continue.
Toate acestea s-au realizate prin intermediul a 3.702 contracte în ambulatoriu clinic dintr-un număr total de 25.297 de contracte. Aceste cifre demonstrează importanța specialiștilor din ambulatoriul de specialitate în sistemul medical românesc.
În același raport sunt precizate și date cu referire la numărul pacienților din cadrul programelor naționale de sănătate(PNS) curative ce au beficiat de medicamente și materiale sanitare (un număr de 1.791.785 bolnavi din care 1.492.519 doar în PNS diabet) și de asemenea numărul persoanelor care s-au adresat cabinetelor stomatologice pentru servicii medicale de specialitate (un număr de 1.381.275 de persoane au beneficiat de acte terapeutice în cadrul serviciilor stomatologice).
Indiferent de forma de organizare (CMI, PFA, PFI, SRL), activitatea medicală suportă o responsabilitate enormă din partea celor care o realizează, actul medical, în funcție de complexitatea și cazuistică, putându-se realiza la cabinetul medicului/ambulatoriului sau la domiciliul pacientului. Deplasările în teren se realizează cu autoturismele din dotarea cabinetului/medicului, nefiind alocate mijloace de transport asitat (ambulanță, echipa SMURD). Materialele sanitare, aparatura din dotarea cabinetului/ambualtoriului, investițiile în dezvoltarea personală și profesională, modernizarea infrastructuii hardware și software, achizițiile de noi spații, plata salariilor, se realizează din încasările realizate prin munca prestată de medic (în/fără contract cu Casele de Asigurări de Sănătate Județene). Perioadele de concedii sunt perioade în care activitatea este diminuată/lipsită de venit (nefiind realizate consultații nu există remunerație).
Pornind de la cele expuse, ne exprimăm îngrijorarea față de modificările la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal în forma publicată în acest moment. Aceste modificări au un impact major asupra activității ambulatoriilor/cabinetelor medicale/stomatologice prin diminuarea sumelor ce ar putea fi utilizate pentru investiții, modernizări, creșterea competitivității, inovare, dezvoltare profesională, achiziții de noi produse/terapii.
Diminuarea sumelor necesare desfășurării unei activități coerente, va duce la scăderea calității actului medical, scăderea accesului populației la medici de specialitate în zonele defavorizate sau greu accesibile, supra-aglomerarea spitalelor, a serviciilor de urgență și a cheltuielor cu transportul pentru unitățile de ambulanță specializate.
Măsuri cu impact direct asupra activităților din domeniul medical:
- Modificarea în ceea ce privește baza de calcul a CAS prin introducerea unui nou plafon la nivelul a 36 de salarii minime brute pe țară
- Plata CASS fără plafon, la venitul real, adică 10 % din venitul real
- Majorarea impozitului pe dividende la 10%, creșterea plafonului pentru plata CASS la dividendele încasate ce depășesc 36 salarii minime pe economie
- Limitarea numărului de SRL-uri la care un asociat poate aplica sistemul de impunere pe venitul microîntreprinderilor
- Schimbarea sistemului de impozitare pentru firmele cu profitabilitate mai mare de 30%
- Schimbarea sistemului de impozitare pentru firmele ce realizează venituri mai mari de 300.001 RON
- Impozitarea societăților plătitoare de impozit pe profit cu un impozit minim, indiferent de nivelul de activitate sau rezultatul financiar.
Un mediu economic instabil va duce la retragerea de pe piața serviciilor de sănătate a unui număr însemnat de cadre medicale și exodul acestora. Tinerii medici nu sunt încurajați în deschiderea unei afaceri proprii sau desfășurarea activității în cabinete medicale de specialitate. Salariile nefiind la fel de competitive ca cele din spitalele de stat se vor orienta către locuri de muncă din străinătate.
În speranța că demersul nostru, alături de cele transmise de alte foruri de specialitate nu vor fi trecute cu vederea, așteptăm cu interes republicarea unei forme îmbunătățite a actului normativ.

Semnatarii acestui demers, ……numar…..medici specialisti si dentisticare desfasoara avtivitate medicala prin intermediul unei forme de organizare (CMI, PFA, SRL, PFI)

 


Marcel Sarpe, autor memoriu Bălan Dana, Iasmina Dragomir



Distribuiți această petiție

Ajutați această petiție să obțină mai multe semnături.

Cum să promovați o petiție?

  • Partajați petiția pe peretele Facebook și pe grupurile care au legătură cu subiectul petiției.
  • Contactați-vă prietenii
    1. Scrieți un mesaj în care explicați de ce ați semnat această petiție, având în vedere că este mai probabil ca oamenii să o semneze dacă înțeleg importanță subiectului la care face trimitere.
    2. Copiați și lipiți adresa web a petiției în mesajul dumneavoastră.
    3. Trimiteți mesajul folosind e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram și LinkedIn.