Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova în susținerea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova!

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova inițiază o petiție în sprijinul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova care este pe cale de a fi lipsită de cladirea în care este păstrată colecția de patrimoniu național scris.   Ca argumente comunitatea profesională (membrii Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova) invocă următoarele:

Argumentul 1. Imobilul care aparține acum Bibliotecii Naționale a fost dat în exploatare în anul 1902. În anul 1987, la 10 ani după cutremurul din 1977, (în care a suferit enorm) după numeroase demersuri din partea managerilor Bibliotecii Naționale, acesta  a fost transmis  prin Hotărâre de Guvern (sau cum se numea atunci) de la balanța Ministerului Învățământului la balanța Ministerului Culturii. În acești ani, Statul Republica Moldova a investit sume uriașe pentru a aduce clădirea la starea actuala, a transfera în acest spațiu circa  500 000 unități materiale și a le asigura condițiile necesare de păstrare.

Argumentul 2.În această clădire se află nucleul de patrimoniu al Bibliotecii Naționale, zestrea spirituală a locuitorilor Republicii Moldova: colecția de carte veche și rară – peste 33 500 volume; colecția de arte și hărți -  peste 216 000 unități de păstrare; Audiovideoteca – 110 000 unități de păstrare; colecția de specialitate și Centru Național de Formare Continuă  în Biblioteconomie și Știința Informării unde începând cu anul 2017 au fort instruiți peste 10 500 de specialiști. La amenajarea acestor spații au contribuit: Ambasada SUA, Fundația SOROS, Fundația Bill și Melinda Gates etc.

Argumentul  3. Această decizie, dacă va fi realizată în practică, va distruge Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Aceasta nu are cum să reziste acestei lovituri. Blocul principal proiectat pentru 1 000 000 de volume geme sub  greutatea  celor peste 2 500 000 de volume și trebuie urgent de adus în corespundere cu parametrii planificați.

Argumentul  4. Biblioteca Națională este instituția identitară a unei țări. Oare cum vor rămâne în memoria colectivă aceste zile?

Argumentul 5. Blocul 2 al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova este monument de istorie și arhitectură de categorie națională.

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.